Интернет реклама УБС

25.11.21

«Black Friday»: історія відомого цінообвалу


Усі соціальні мережі, бігборди та інші можливі носії реклами переповнені оголошеннями про шалені знижки. Традиційно це відбувається у «Чорну п’ятницю». Що правда, більшість магазинів та брендів розтягують це задоволення для покупців на декілька днів. Чимала кількість людей готуються до такого обвалу цін: виділяють час та гроші. Це стало для нас звичним, своєрідним ритуалом, чи то традицією – називайте як бажаєте. А чи задумувалися ви звідки походить цей сезон розпродажів? Хто має з цих знижок користь? А чи дійсно ціна нижча, ніж зазвичай?

Свято знижок і розпродажів корінням тягнеться із Сполучених Штатів Америки. Здивовані? Ми теж не здивовані. Напередодні мегазнижок у Штатах святкують День подяки. Прийнято його відзначати у четвертий четвер листопада. А вже у п’ятницю американці займають черги у магазинах, щоб отримати бажаний товар за значно нижчою ціною. Такий період для заохочення до покупок зробили не даремно. «Black Friday» відкриває різдвяний розпродаж, адже закордоном Різдво святкують в кінці грудня. Тож до нього готуюся заздалегідь і магазини, і покупці. До речі, що стосується черг: це був не жарт, адже скупчення людей поблизу кас просто шалене. Одна з черг у 2019 році налічувала близько 15 тисяч осіб. Тільки погляньте на фото.

Проте, коріння значно глибше, аніж просто традиційне свято Дня подяки. Найперший такий розпродаж провів молодий хлопчина на ім’я Френк Вулворт у штаті Пенсильванія. Він продавав усі сезонні товари всього по 5 центів, але не повідомивши про це власника. Неймовірний комерційний успіх дозволив Френку започаткувати торгову мережу  Woolworth. Звісно, укорінивши традицію сезонного розпродажу.

Чому ж п’ятницю назвали чорною? Тут існує декілька версій. Перша розповідає нам патрульних, що були стурбовані не лише аномальними заторами на дорогах, але й ажіотажем на вулицях та випадками бійок. Від знижок в понад пів ціни у людей «зносить дах» і, на жаль, трапляються й такі ситуації. Друга ж версія пов’язана з бухгалтерським обліком в Америці: торговці позначають збитки червоним кольором, а ось свої прибутки – чорним. Таким чином, символічно є те, що магазини в цей період більше заробляють, а не втрачають. Назву намагалися змінити, оскільки слово «чорний» має більше негативного підтексту. Свого часу називали «Велика п’ятниця», але ця назва не прижилася.

До України свято шопінгу дійшло у 2013 році. Здебільшого, знижки варіюються від 25 % і буває до 80-90%. Все залежить від групи товарів, сезону, колекції тощо. Також українцям відоме поняття кіберпонеділок. Це наступний понеділок опісля «Чорної п’ятниці», коли захмарні знижки переходять на інтернет-магазини.

Основною метою всесвітньо відомого розпродажу все ж є продаж товару. І не важливо потрібен він вам чи ні. Більшість покупок в час сезонного обвалу ціну – абсолютно спонтанні. Тож, щоб не витрачати зайві кошти і не робити імпульсивні покупки дотримуйтеся простих правил:

1. Обдумайте, чи дійсно потрібен вам цей товар.

2. Перевіряйте ціну в інших магазинах.

3. Приділіть увагу покупкам з зірочкою. 

4. Пам'ятайте, про повернення та обмін покупки.


Ангеліна Вовк



Немає коментарів:

Дописати коментар