Интернет реклама УБС

12.12.21

Подаруй відчуття дому безпритульному


Перші тижні грудня зустріли холодною та дощовою погодою. В такий час знаходитися вдома набагато приємніше та затишніше, ніж крокувати вулицею, оминаючи калюжі. Кав’ярні переповнені відвідувачами, що замовляють гарячі напої та ховаються від холодного вітру та дощу. А ті, хто повинні виходити назовні, вдягаються якомога тепліше.

Але є люди, які в таку негоду не мають ані домівки, ані теплого одягу, ані навіть можливості купити собі чаю. Вони живуть на вулиці, а в такий час просто виживають.

На початку грудня волонтери запустили флешмоб, розвісивши на Подолі шарфи для бездомних. До кожного з них прикріплена записка з текстом «Це не загублена річ! Холодно? Візьми частинку тепла!». До акції запрошують долучитися усіх охочих.

Кожен з безпритульних з різних причин лишився без домівки: когось вигнали рідні, хтось став жертвою шахраїв чи стикнувся з фінансовими труднощами, хтось опинився на вулиці через неправильні рішення, прийняті в минулому.

Знайти роботу безпритульним важко: багато з них не мають документів, а роботодавці часто не бажають брати на роботу бездомного, навіть якщо вакансія обіцяє забезпечення робітника житлом. Серед бездомних є люди з інвалідністю чи похилого віку, що не мають можливості заробити грошей через стан здоров’я чи вік.

Такими людьми опікується волонтерська організація «Молодь за мир» — всесвітній рух молодих людей, які надають допомогу бідним. Волонтери команди допомагають бездомним, навідують стареньких в пансіонаті, проводять роздачу їжі у вівторок, четвер та неділю.

Один з проєктів «Молодь за мир» — «Теплий дім» — місце, яке захищає безпритульних людей від холоду, негоди та вуличних нападів.

«Що таке „Теплий дім“? Це місце, що дає вечерю, сніданок, можливість помитися, переночувати й випрати речі. Дає відчуття безпеки й гарантію, що наступна ніч буде не на вулиці. Також „Теплий дім“ дає піклування: людей вакцинують від коронавірусу та проводять медогляд. В кого немає документів, допомагають відновити. Для тих бездомних, що приходять помитися, а потім, чисті, знаходять роботу, — це щось велике. „Теплий дім“ дає відчуття стабільності та допомагає повернутися до „звичайного“ життя. Навіть усвідомлення того, що в будь-яку суботу ти зможеш помитися у чистій душовій, без черги, дає людям трошки впевненості щодо завтра», — пишуть на сторінці організації.

Також «Теплий дім» забезпечує роботою. Адміністратором хостелу для безпритульних працює колишній безробітний, який розпочав своє знайомство з організацією, прийшовши за бутербродом на одну з роздач їжі.

Зараз організація проводить «Таємного Санту», де кожен охочий може надіслати подарунок бездомному чоловіку чи жінці, бабусі чи дідусю з будинку для літніх людей, людям з інвалідністю, дітям з дитячих будинків чи дітям-біженцям. Про деталі акції та інші проєкти організації можна дізнатися на їх сторінці у Фейсбуці: www.facebook.com/molod.za.myr/

«Молодь за мир» рада новим волонтерам у своїй команді, а також дуже вдячна за будь-яку фінансову підтримку їх проєктів. Долучитися до волонтерів «Молодь за мир» можна у Києві, Івано-Франківську, Львові, Харкові та Одесі.

Зігріваймо своєю добротою та піклуванням тих, хто цього так потребує!

Анастасія Рашевська


Немає коментарів:

Дописати коментар