Интернет реклама УБС

15.01.22

АРЕШТОВАНА КОЛЯДА



Автор Олеся

Позднякова



50 років від початку операції "Блок".

Справа «Блок» – це операція КДБ, за представниками української інтелігенції стежили,переслідували, а також проводились обшуки і арешти .

КДБ  постійно намагався посіяти розбрат між ними, щоб вони один одному не довіряли, боялися, що серед них «стукачі».

Реалізація справи розпочалась на початку 1970-х років.

"КДБ намагається встановити, чи не планують націоналістичні елементи використовувати колядки у ворожих цілях", — йдеться в документі, укладеному головою КДБ Федорчуком для ЦК КПУ 31 грудня 1971 року.


На фото : Любомира Попадюк, Василь Стус, Олена Антонів, Ірина Калинець, Марія й Ганна Садовські, Михайло Горинь; Стефанія Шабатура, Мар’ян Гатало, Олександр Кузьменко - святкування Різдва у домі Садових. Львів, 1 січня 1972р.

Операція "Блок" розпочалася не 12 січня, а фактично на Закарпатті 4 січня 1972 року. На залізничній станції "Чоп" затримали члена "Спілки української молоді" Ярослава Добоша.  Це був студент Лювенського університету із Бельгії, українець, якого затримали під формальним приводом перевірки його документів. Під час обшуку в нього знайшли фотокопію "Словника рим української мови" Святослава Караванського, тоді вже політв’язня.

Хлопця звинуватили у шпигунстві. Згодом його депортували в Бельгію, а  хто контактував з  Добошом заарештували — так почалася хвиля чергових репресій.

З 12−14 січня 1972 року були заарештовані відомі українські дисиденти-шістдесятники, у Києві — Василь Стус, Леонід Плющ, Іван Світличний, Євген Сверстюк,Зіновій Антонюк, Іван Дзюба; 
у Львові — В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець.



Їх звинуватили в «антирадянській агітації і пропаганді». 

Наступна хвиля арештів відбулася у квітні-травні 1972 року. За прагнення бути вільними Кремль карав суворо: майже всі отримали 7 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання — й виселені за межі Батьківщини —в Мордовію та Пермську область Росії, потім у Сибір та в Казахстан.

Переслідування, обшуки та арешти тривали до 1975 року. Тих, хто не давав свідчень проти заарештованих звільняли з роботи, відраховували з інститутів.

Деякі люди для того, щоб вижити, принижувалися та вихваляли режим. Крім того, Ліна Костенко та Валерій Шевчук вирішили піти у "внутрішню міграцію", а письменник Григір Тютюнник у 1980-му скоїв самогубство.



Спеціальне повідомлення Голови КДБ при Раді Міністрів УРСР Федорчука Першому секретарю ЦК КПУ Шелесту. Про початок операції "Блок" — проведення обшуків та арештів дисидентів

Немає коментарів:

Дописати коментар