Интернет реклама УБС

30.01.22

Доступність простору в Україні

Автор Анастасія Рашевська


Січнева ожеледиця обмежила пересування людей вулицями більшості міст України. Густонаселені міста подбали про очищення своїх алей для перехожих, а от у маленьких містечках все більше було звернень до травмпунктів. Щозими негода шкодить мобільності людей та обмежує можливості їх пересування. Для багатьох це триває лише три місяці на рік. Для людей з інвалідністю обмеження в пересуванні діють 365 днів на рік — і не лише для них.

До 55% жителів України належать до маломобільних груп населення. Це — люди з інвалідністю, батьки з дитячими візочками, літні люди, вагітні жінки, люди з тимчасовими травмами та навіть мандрівники з важкими валізами. Кожна людина потребує зручного простору для пересування, однак лише 4% міської інфраструктури України є повністю зручною та комфортною.

За виправлення ситуації взялася українська ініціатива Доступно.UA, принцип яких — «Братися за діло легко та з посмішкою». Команда працює над створенням тренду доступності в Україні, розповідає про життя людей з інвалідністю та розвінчує міфи про них. «Ми робимо, що нам подобається та нам подобається, що ми робимо. Ми хочемо, щоб в Україні люди мали рівні можливості, незалежно від рівня мобільності!», — розповідають учасники команди.

Волонтери Доступно.UA зробили значний внесок в розвиток мобільності простору в України. Організація створила та розвиває онлайн мапу доступних локацій із детальним описом елементів доступності, щоб кожна людина змогла підібрати комфортний для неї заклад.

Ініціатива запустила рейтинг доступності міст України «Тостер», щоб мотивувати міста ставати більш доступними та комфортними. Зараз перше місце у списку очолює Чернігів з результатом у 19,46 %.

З 2017 року Доступно.UA проводить щорічні форуми інклюзивності, які відвідують представники громадського сектору, влади та бізнесу. Під час форуму учасники розробляють стратегії та обговорюють можливості підвищення рівня інклюзії в Україні.

Для найкращих практик інклюзивного середовища команда проєкту запровадила нагороду «Відкриті двері». Нагороду отримують простори та ініціативи, які є безбар’єрними та зручними для всіх. Податися на неї можуть публічні простори: музеї, театри, школи, парки, фестивалі, спортивні майданчики; бізнеси: ресторани, кафе, готелі, банки, магазини, маркети, коворкінги; та ініціативи: локальні проєкти з облаштування території (дитячі майданчики, рекреаційні зони) та агенти змін, що привертають увагу до проблеми доступності. З 13 по 22 листопада експертне журі опрацьовує заявки та визначає переможців. За основу голосування стають принципи універсального дизайну.

Доступно.UA відвідали вже 26 міст України, де провели моніторинги, консультації та поспілкувалися з однодумцями, надихаючи їх на системні зміни.

Кожен з нас колись відчує потребу в мобільності, гуляючи з маленькою дитиною у візочку, повертаючись з важкою валізою з подорожі, або просто ставши колись літньою людиною. Тому підтримка такої ініціативи є кращою інвестицією у майбутнє як власне, так і всієї країни.

Долучитись до місії Доступно.UA можна, ставши волонтером чи спонсором організації. Більш детально про команду та про те, як їх підтримати, дізнавайтесь на сайті: dostupno.ua




Немає коментарів:

Дописати коментар