Интернет реклама УБС

22.11.14

Як потрібно отримувати грошову допомогу

Багато людей зізнаються, що одним з найбільш яскравих і важких почуттів, пов'язаних зі статусом людини, яка відчуває нестачу в грошах, стало, як це не парадоксально, почуття самотності. «Я зрозумів, що проблеми з грошима - це тільки мої проблеми», - кажуть вони.
Дійсно, дуже часто надії на допомогу родичів не оправдуються.Буває, що найближчі люди а також Ваші боржники несподівано відмовляються зрозуміти Ваші нагальні потреби і піти назустріч, особливо в тому, що стосується грошової допомоги чи віддачі боргів.
Особливо прикро буває тим людям, які розраховували на допомогу з боку бабусь, дідусів або батька,, мами, братів і сестер, на повернення їм боргів від боржників, а потім опинилися один на один зі своїми проблемами.
Життєві ситуації бувають різними. Якщо Ваші родичі чи боржники живуть в іншому місті або за станом здоров'я позбавлені можливості брати участь у Вашому житті - нарікати на долю абсолютно безглуздо. Замість цього доводиться вчитися обходитися своїми силами.
Але буває так, що потенційні помічники знаходяться зовсім поруч, часом навіть під одним дахом з втомленим від безгрошів'я людиною, і в упор не бачать його відчаю, не чують його закликів.
Перш, ніж звинувачувати близьких у жорстокосердості, спробуйте розібратися в собі. Чи вмієте Ви приймати допомогу від своїх рідних?
В першу чергу, спробуйте згадати, яка сума допомоги Вам все-таки потрібна, і як часто Ви її отримуєте. Найкраще, візьміть у руки аркуш паперу і складіть список сум грошей, які видали Вам боржники  чи родичі.
Чому Вам здається, що ніхто не хоче Вам допомогти? На це може бути дві причини.
Навчіться цінувати ту грошову допомогу, яку Вам надають. Обов'язково дякуйте кожного, хто допоміг Вам у Ваших щоденних турботах, як би не був малий його вклад. Підкреслюйте в розмові з людьми, як для Вас важливо і приємно все, що вони для Вас роблять.
Відмовтеся від негативних абстрактних висловлювань типу «Ніхто мені не допомагає!» Або «Нікого не цікавлять мої проблеми», тому що швидше за все це не так. Вдячній людині завжди приємніше надати допомогу і підтримку.
Друга причина дещо складніше. Можливо, у Вас і у Ваших помічників різні поняття про те, якого роду допомога Вам потрібно.
Після того, як Ви склали список вже наявної допомоги, визначтеся яка саме допомога Вам потрібна.
Навчіться просити про допомогу
На жаль, більшість сучасних людей не вміють просити. У дитинстві багатьох із нас вчили бути гордими і самостійними. Чекати, поки інші «самі запропонують і самі все дадуть». На жаль, дуже часто чекати доводиться все життя. Можна так і не дочекатися.
Уміння озвучувати власні бажання - одне з ключових умінь у сфері взаємовідносин. Ваш боржник може робити вигляд, що не здогадується про Ваш фінансовий стан і потреби. З боку може здаватися, що Ви прекрасно з усім справляєтеся, навіть якщо насправді Ви валитеся з ніг від утоми, і потерпаєте від грошової скрути.
Однак багато хто воліє натякати на свої потреби або вести розмови «манівцями». Наприклад: «Мені б дуже хотілося мати можливість купити ту чи іншу річ».
Вимовивши подібну фразу, Ви чекаєте, що боржники самі запропонують Вам гроші? На жаль, це спрацьовує далеко не завжди. Вам можуть просто щиро поспівчувати або запропонувати дочекатися, поки хтось, але не вони, принесе гроші
Відмовтеся від прихованих маніпуляцій. Говоріть родичам і боржникам про свої потреби в грошах максимально конкретно. А то боржник зможе зробити вигляд, що не зрозумів, чого Ви хочете.
Після того, як прохання було виконане, обов'язково щиро подякуйте боржника. Якщо ж людина допомогла Вам за власною ініціативою, обов'язково проговорите йому, що Вам було приємно, і що саме така допомога і була Вам потрібна. Повірте, якщо Ви зможете донести до боржників і родичів,, що саме вони зможуть для Вас зробити, щоб Ви були задоволені, вони будуть робити це куди частіше і охочіше.
Іноді невміння просити обертається своєю темною стороною. Людина соромиться просити про допомогу (можливо, вона вважає це принизливим), але допомога їй потрібна і вона починає вимагати. Вона заздалегідь налаштована на відмову, вона не просить, а дорікає.
Замість того, щоб попросити гроші, вона починає вимовляти боржникам за те, що вони не дають грошей ніколи. Свою промову вона рясно присмачує критикою боржників. Або відразу починає доводити свої права на грошову підтримку.
В результаті добровільна допомога людині в очах Ваших боржників або родичів перетворюється на задоволення Ваших вимог. Ніхто не любить, коли його змушують щось робити. Можливо, Ви досягнете того, що вам дадуть енну суму грошей, але вони вже ніколи не запропонують Вам добровільну підтримку. З кожним разом Вам доведеться затрачати все більше душевних сил, використовувати все більш різкі вирази, а боржники будуть уникати Ваших прохань, як підлітки уникають вимог строгих батьків.
Ще одна крайність - надто «принижені» прохання. Немає ніякої необхідності на колінах благати боржника принести Вам гроші. Якщо Ви надто жалібно і багатослівно припрошує боржників і родичів увійти у Ваше становище, вони підсвідомо відчувають, що самі Ви не вважаєте своє право на отримання підтримки законним. Ви повинні завжди пам'ятати, що це не так - Ви маєте повну підставу розраховувати на грошову підтримку боржників і родичів, якщо у Вас з ними досить хороші стосунки і вони фізично можуть Вам цю підтримку надати.
Навчіться дякувати
Щира подяка - це та плата, яку Ви не тільки можете, але й зобов'язані дати в обмін на грошову допомогу оточуючих. Навіть якщо ця допомога надається не так часто і не зовсім така, як Вам хотілося б.
Постарайтеся утриматися від критики, а так само від зауважень на кшталт «ну нарешті, додумався». Подібні висловлювання геть відбивають всяке бажання Вам допомагати. Дякуйте Ваших боржників, рідних, хваліть їх за участь у Вашому житті, підкреслюйте, як Вам важливий їхній внесок. Але при цьому пам'ятайте, що якщо боржник чи родич з власної волі і з любові до Вас допомагає Вам у Ваших турботах, це не повинно робити Вас боржником або заручником.
Не дозволяйте маніпулювати Вами наданою послугою
Є такий тип взаємин: маніпулятивне кільце. Віддача боргу боржником і грошова допомога всередині сім'ї часто стає інструментом для створення цього абсолютно неефективного типу спілкування. Це звучить приблизно так: «Скільки я сил витратив на те, щоб знайти для Вас гроші, підтримати Вас в грошах, а у Вас - ні краплі подяки. Прошу-прошу (предмет прохання), а Вам шкода ». Ви робите це. І вже через пару днів оголошуєте: «Ми Вам пішли на зустріч, допомогли вам, а Ви цього абсолютно не цінуєте».
Розірвати таке кільце не завжди буває легко. Багато людей схильні маніпулювати своїми ближніми. Поки мова йде про прості «послуги за послугу» - з цим можна миритися. Набагато гірше, якщо родичі і боржники починають вторгатися у Ваше життя, нав'язувати свої правила гри, аргументуючи тим, що без них Ви не впораєтеся. Іноді під виглядом допомоги вони роблять неприйнятні для Вас речі.
Дайте своїм боржникам і родичам право любити Вас
Якщо Ви маєте намір вдатися до грошової допомоги родичів, і отримувати гроші від боржників, не намагайтеся регламентувати їх внесок у Ваше життя «від і до». Пам'ятайте, що єдина справжня допомога - та, яка пропонується з любові до Вас і подяки. Якщо людина керується любов'ю до близьких, вона допомагає добровільно і з радістю, за умови, що Ви вмієте просити і приймати допомогу.
Ви не повинні відчувати себе винуватим за те, що не справляєтеся своїми силами і вдаєтеся до матеріальної допомоги. Найчастіше головною причиною невміння приймати допомогу буває саме відчуття провини.
І саме останнє, але найбільш важливе правило - по можливості, допомагайте тим, хто живе поруч з Вами. Допомагайте безкорисливо, не замість наданої Вам підтримки, а за власною ініціативою. Ближні неодмінно оцінять Вашу допомогу і дадуть відповідь вам тим же.


П. Чирухін  
С. Малий

Немає коментарів:

Дописати коментар