Интернет реклама УБС

19.12.14

Реактор холодного синтезу має щільність енергії в мільйон разів більшу ніж бензин

Такого висновку дійшли незалежні дослідники, які перевірили пристрій Андреа Россі (Andrea Rossi), що називається Е-Cat. Результати перевірки докладно описані на 54 сторінках їхнього звіту. Пристрій генерує неймовірно великий обсяг дешевої екологічно чистої енергії.  Про це пише у своїй статті Себестіан Ентоні на ExtremeTech.
Дослідники спостерігали за невеликим пристроєм протягом 32 днів: за цей час він виробив 1,5 мегават-годин чистої енергії  – "набагато більше, ніж можна отримати з будь-яких відомих хімічних джерел у невеликому за об’ємом реакторі". 
Дослідники також проаналізувати паливо до й після 32 днів спостереження і зазначили, що ізотопи використаного палива можуть бути результатом тільки "ядерних реакцій. Це, звичайно, дуже важко зрозуміти – яким чином процеси синтезу можуть відбуватися в паливній композиції при низьких енергіях". 
Доповідь щодо E-Cat склали шість поважних дослідників з Італії та Швеції. Вони кажуть, що в якості палива E-Cat використовує той самий "насичений воднем нікель" і добавки (переважно літій). Винахідник пристрою Андреа Россі стверджує, що E-Cat використовує холодний синтез – низько енергетичні ядерні реакції, які перетворюють атоми нікелю та водню, звільняючи купу енергії.
Дослідники, аналізуючи паливо до і після 32-денного горіння, звернули увагу на те, що існує ізотопний зсув від «природного» сполучення нікель-58/нікель-60 до майже повноцінного нікелю-62. Така реакція, на думку дослідників, не може статися без ядерних реакцій. Дослідники кажуть, що в середині E-Cat є тільки 1 грам палива. 

Генератори Россі готують світ до "нової енергетики"

Як повідомляють розробники технології E-Cат, перший Lenr-Генератор для домашнього використання буде доступний уже в 2015 році – після проходження сертифікації. Швидше за все, це буде компактний (розміром із два принтери) блок потужністю близько 10 кВт, який зможе постачати житло дешевим теплом.

Спочатку Андреа Россі назвав свою технологію холодним ядерним синтезом, у якому в якості палива виступає нікель. Через ці «звучні» слова багато вчених почалли вважати Россі шарлатаном, оскільки до холодного ядерного синтезу сьогодні ставляться скептично. Технологія Россі насправді є низькоенергетичною ядерною реакцією (LENR), у якій нікель зливається з воднем і трансмутує у мідь. Це екзотермічний (з виділенням тепла) ядерний процес вивільняє енергію близько 10 мегаелектронвольт, що набагато більше енергії, що виділяється в процесі спалювання водню – 1,5 електронвольт. Таким чином, технологія ECAT може виробляти більше ніж у мільйон разів більше енергії, ніж найбільш енергоефективні хімічні процеси. При цьому кількість нікелю в земній корі робить ECAT одним з найдешевших джерел енергії, який, до того ж, не забруднює навколишнє середовище.

За словами Андреа Россі, один генератор потужністю 1 Мвт уже працює на американському військовому об'єкті, правда він не уточнив, на якому саме. Генератор виглядає, як набір з 52 невеликих блоків (аналогічних майбутнім «домашнім»), поміщених у стандартний транспортний контейнер. Вартість цієї установки становить 1,5 млн дол., а термін служби – до 30 років. Для порівняння дизель-генератор аналогічної потужності коштує близько 1 млн дол., термін його служби в кілька разів менше, причому він виділяє набагато більше шуму, у порівнянні з 50 децибелами в ECAT. Установка складається з 52 паралельних модулів, які споживають невелику кількість порошку нікелю й водень (під тиском близько 15 бар). Генератор виробляє близько 1 Мвт теплової потужності у вигляді гарячої води/пари, які можна використовувати для опалення або генерації електроенергії.

Італієць Андреа Россі вперше показав прототип свого генератора на початку 2011 року. Невеликий прилад потужністю 10 кВт викликав справжній фурор. У лютому того ж року в присутності великої кількості свідків Россі продемонстрував роботу вдосконаленого 15-Квт генератора на основі синтезу нікель/водень. Тоді генератор показував більш ніж скромні результати, нагріваючи воду до 15-20 градусів Цельсія. За розрахунками Россі, за 18 годин його прилад зробив 972 Мдж енергії, використовуючи невелику кількість суміші нікелевого нанопорошку, водню і якогось «секретного» каталізатора.

Згодом кілька демонстрацій експертним групам з різних наукових установ зірвалися, і Россі почали називати чи не шахраєм. У пресі писали, що в минулому Андреа Россі навіть притягувався до суду за шахрайство, пов'язане з контрабандою золота зі Швейцарії.

У спробах пояснити принцип роботи генератора Россі було проведено кілька досліджень. У грудні 2011 року НАСА представило результати тривалої наукової роботи, які свідчать про те, що низькоенергетичена ядерна реакція з виділенням мінімуму гамма-випромінювання можлива, хоча й не є холодним термоядерним синтезом. На думку вчених НАСА, реакція LENR, яка зважаючи на все працює в пристрої Россі, – це швидше за все явище, пов'язане з резонансом водню в/на металевій решітці. Фахівці НАСА відзначили більші перспективи реакції LENR, яка використовує в якості палива нікель і водень. Правда, конкретно про пристрій Россі мова не йшла, оскільки він не дав НАСА можливість ретельно вивчити свій генератор, можливо побоюючись крадіжки ноу-хау або викриття шахрайства, яке все-таки не можна виключати. У будь-якому разі вихід технології ECAT на комерційний ринок розставить усе на свої місця й дасть відповідь на запитання: чи знайдений, нарешті, вихід із глобального «енергетичного глухого кута».

За різного роду чутками, на своїй нещодавній зустрічі в Пекіні з лідером КНР Сі Цзіньпіном президент США Обама запропонував йому освоювати цей новий вид енергетики спільно. Саме китайці, з їх фантастичною здатністю миттєво виробляти все, що тільки можна, повинні завалити світ цими самими генераторами. Об'єднуючи стандартні блоки, можна отримувати конструкції, що видають хоч по мільйону кіловат електроенергії. Зрозуміло, що необхідність в електростанціях на вугіллі, нафті, газі та ядерному паливі різко скоротиться.
Як науковий, так і політичний світ в доважок до цього наповнився чутками про те, що Обама приїхав до Китаю не один, а в компанії з деяким китайсько-американським мільярдером. Його компанія Industrial Heat перекупила у Андреа Россі всі права як на виробництво його генератора, так і на продаж. І це при тому, що «генератор Россі» вже знаходиться під повним контролем уряду США.
Далі - більше! Кажуть, що за результатами пекінської зустрічі Обами і Сі Цзіньпіна вже нібито прийнято рішення про створення спеціальної виробничої зони в міському окрузі Баодин провінції Хебей, в 140 кілометрах від Пекіна. Саме там повинно буде початися промвиробництво генераторів за американською ліцензією.

На перший погляд - мова йде про той самий технологічний ривок в майбутнє, про яке так часто говорив президент Барак Обама.
Ситуація в Україні
По всій Землі групи вчених намагаються вирвати у нього таємницю генератора. Один з них — київський вчений Євген Андрєєв, кандидат ф.-м. наук, співробітник інституту фізики НАНУ. За базовою освітою він фізик-ядерник, який багато років працював в Москві по темі термояду. Однак розчарувався в гігантських реакторах з позамежними температурами і полями. Євген Олександрович вважає, що можливий інший спосіб ядерного синтезу — низькоенергетичний. В Україні тема «холодного термояду» в академічних колах сприймалася як шизоїдная єресь, на зразок вічного двигуна. Тим не менш, Андрєєв розробив свою теорію, йому навіть вдалося в 2001 році добитися висунення своєї програми створення генератора на фінансування в бюджеті Україні. Втім, при голосуванні по бюджету у Верховній Раді його заявку відкинули, і більше ніж на 10 років ця тема в Україну заглухла.
Однак тепер, натхненний результатами Россі, Євген Андрєєв з подвоєною силою взявся за створення свого власного генератора. Журналісти зустрілись з ученим.
— Євгене Олександровичу, чим ви займаєтеся в інституті фізики?
— Моя тема — проблеми структурної організації матерії. Якщо конкретніше: досліджую екзотермічні ядерні реакції між атомами водню, розташованими в металевій решітці, тобто, займаюся речами, близькими до генератора Россі і моїм власним розробкам. 
— Розкажіть, будь ласка, про суть ваших досліджень.
— Мова йде про підступи до альтернативної енергетики, екологічно чистої, безрадіаційної, де паливом служить чистий водень. Цей водень нагнітається під тиском в камеру, в якій знаходиться нанопорошок нікелю. Нікель у великій кількості вбирає в себе водень, насичується їм. Вважається, що ядра елементів при звичайних умовах не можуть зіткнутися і злитися — цьому заважає т.з. кулонівський бар’єр. Для його подолання потрібні температури в мільйони градусів, тільки за таких умов ядра атомів можуть злитися і утворити інші елементи. Тому, як вважається, низькотемпературний ядерний синтез неможливий.
Однак при контакті нікелю з воднем все відбувається інакше. У гратках нікелю водень віддає свої електрони, і залишаються майже голі ядра водню. Приблизно 90-95% заряду йде в зону провідності металевого нікелю. Структура нікелю така, що йде орієнтаційне впорядкування протонів, що потрапили туди. І як тільки протони шикуються в цих гратках уздовж осі, вздовж напрямку спіна — співвісно — поняття т.з. кулонівського бар’єру зникає. Замість відштовхування виникає тяжіння між двома протонами. На «хвостах» ядерних сил виникають сили тяжіння, а в кулонівському полі є дірки. От коли ці дірки зорієнтовані по осі, тільки в цьому випадку виникають сили тяжіння. І тоді протони зливаються один з одним, захоплюють додатковий електрон, і виникає ядро дейтерію, що знаходиться в збудженому стані. Протон + протон + електрон = дейтерій. Це довготривалий ізотоп, навіть за ядерними масштабами. В результаті ланцюжка реакцій виникає каскадна, або ланцюгова реакція злиття. Чи не ланцюгова реакція поділу, як в ядерному реакторі, а навпаки — реакція злиття. Зливається реакційно-активне ядро з будь-яким сусідом.
Дейтерій може злитися з протоном, перетворитися в тритій. Подальша реакція залежить від тендітної конструкції кристалічної решітки нікелю. Якщо там довгі трубки, то протони йдуть з одного і з іншого боку, зливаються і утворюють ланцюжок, яка може закінчитися на міді, на вуглеці або навіть на урані. Це єдиний механізм, який називається нуклеосинтез. Всі земні мінерали — результат реакції злиття. Я назвав його «лавинний синтез», або просто «лавина». Всі процеси йдуть з 100% вірогідністю. При цьому виділяється величезна кількість тепла.
Саме на цьому принципі заснований генератор Андреа Россі. Він показав, що даний спосіб отримання енергії існує і є дуже вигідним у всіх відносинах, у тому числі економічному та екологічному. Можна «спалювати» водень в ядерному сенсі, коли на один атом водню виділяється енергії в мільйони разів більше, ніж при звичайному спалюванні. Ця енергія виходить в зручному і чистому вигляді, як тепло, без всяких шкідливих газів. Його можна знімати звичайним теплоносієм і використовувати для опалення або — в найближчій перспективі — для виробництва електроенергії за допомогою стандартних парових турбін.
Россі не раз демонстрував свій пристрій вченим, і поки жоден скептик не зміг викрити його у фальсифікації і шарлатанстві. Він переконав у тому, що генератор працює, ряд першокласних вчених, у тому числі провідного вченого НАСА Бушнелла. НАСА оголосила, що вже розробляє на основі цього фізичного принципу абсолютно новий ракетний двигун.
Реакція у пристрої Россі відбувається під певним тиском водню, при температурі в кілька сотень градусів за Цельсієм, і в присутності якогось секретного каталізатора. Якщо говорити образно, то з кристалічної гратки атомів нікелю на нанорівні він побудував камін, піч для ядер водню.
— Який каталізатор у Россі, поки невідомо?
— Каталізаторів може бути дуже багато. Напевно його рішення — не єдине. Використовуючи іншу гратку та інші умови, на виході можна отримувати енергію — раз, як це отримує Россі, плюс ядерну золу на замовлення: золото, платину, уран, паладій, рідкоземельні елементи — все що завгодно. Управляти цим процесом досить просто. Все прораховано, обґрунтовано, показано. Залишається тільки робити.
Установка, сконструйована мною, повинна допомогти розгадати секрет Россі і знайти потрібний каталізатор. Ось, дивіться: зліва від неї розташоване все газове господарство: балони з воднем, аргоном і азотом, і газовий насос. Аргон і азот використовуються для продувки реактора, щоб в ньому не було жодних домішок. Зараз система розрахована на тиск в 20 атмосфер. За обсягом вона мінімізована в метою безпеки, щоб не було великої кількості водню. Верхня частина відкручується, і в реактор засипається порошок нікелю. Всередині є спеціальний підігрівник, що забезпечує температуру, при якій починається реакція взаємодії нікелю з воднем. Також зверху розташована відеокамера. Всередині — термопара, яка повинна в постійному режимі фіксувати температуру процесу, в тому числі надлишкове тепло, коли воно, як ми сподіваємося, з’явиться. Є манометри, які вимірюють тиск у різних ділянках апаратури. Є нескладна система охолодження, що забирає надлишкове тепло, а також інша вимірювальна апаратура.
— Євгене Олександровичу, коли ви почнете конкретні експерименти?
— Це залежить від того, які будуть кошти. Можливо, вдасться знайти приватних інвесторів.
— На якому етапі перебуває зараз підготовка до дослідів?
— На найранішньому. Все, що ви тут бачите, придбано за особисті кошти, або подаровано друзями. Тільки коли підключаться серйозні зацікавлені люди, то протягом півроку-року можна буде говорити про стабільні результати, а потім і вивести установку на промисловий рівень.
— Перший генератор, представлений Андреа Россі в січні 2011 року, давав надлишкової енергії на кілька кіловат. Ваша установка набагато менша. Який надлишок енергії ви розраховуєте отримати?
— Тут — десятки ватт. Сенс не в абсолютних цифрах. Якщо буде знайдена «формула» нікелевої топки для водню, все інше, як то кажуть — справа техніки. Ось технологічні тонкощі цієї реакції ми й маємо намір уточнити.
В. Демненко


Немає коментарів:

Дописати коментар