Интернет реклама УБС

02.02.15

Збройні можливості України суттєво покращилися – Пристайко

Президент США Барак Обама в інтерв'ю каналу СNN сьогодні заявив, що США посилюватимуть економічний і дипломатичний тиск на Росію, поки Путін не піде дипломатичним шляхом деескалації конфлікту в Україні. Паралельно американський  президент вважає, що найкращою допомогою Україні нині буде підтримка в проведенні економічних та інших реформ.

Деталі такої допомоги Україні та тиску на Путіна днями у Вашингтоні обговорювала українська дипломатична місія. Кореспондент «Голосу Америки» Тетяна Ворожко поцікавилася в заступника міністра закордонних справ України Вадима Пристайка, як відбуваються переговори з союзниками та росіянами і чого за час конфлікту  вдалося досягти українській дипломатії.

За словами Пристайка, доказів присутності російських військ в Україні та підтримки Росією бойовиків в українських дипломатів достатньо і їх наводять мало не на всіх закордонних зустрічах. Демонструють їх і росіянам.

«Я був на зустрічі, де Лавров сам говорив: покажіть мені хоча б одного солдата. Ми показуємо. Ні, цей не підходить. Ні, на карту ми дивитися не будемо. І так далі, так далі», – каже Пристайко.

Серед доказів, які має Україна, – танки, яких не випускають ніде в світі, крім Росії. Очевидно, що «ЛНР» і «ДНР» не могли їх побудувати чи доставити з якоїсь іншої країни. Не кажучи вже про Буки, російські безпілотні літальні апарати, каже український дипломат.

«Ми вже запитуємо наших російських колег: що ви хочете – щоб Путін сам, з прапором в руках, босоніж перейшов кордон, і тоді ви скажете, що так, ми присутні?»,  каже Пристайко.

За його словами, питання навіть не в доказах, а в тому, чи надійде дозвіл від Путіна визнати їх. Заперечення Росією присутності своїх військ в східній Україні не є продуктивною позицію, оскільки не дає просунутися в переговорах.

«Якщо ви пам’ятаєте, в Брісбені прем’єр-міністр країни просто сказав Путіну: я так розумію, що мушу потиснути вам руку, але маю сказати вам тільки одне – забирайтеся з України.  На що Путін відповів, як мені розповідав прем’єр-міністр, «так нас там немає». На це прем’єр-міністр сказав, що ми втрачаємо час на цю бесіду, тому що говоримо різними категоріями. Для всіх зрозуміло, що ви воюєте, ведете гібридну війну, а ви продовжуєте наполягати, що нас там немає», – каже Пристайко.

Водночас, за його словами, коли інші країни, як, наприклад, Греція, ставлять під сумнів позицію України, то роблять це не від браку доказів.       

«Безумовно, ми з вами знаємо, іноді дивуємося заявам президента Чехії, прем’єр-міністра Угорщини. Є країни, які ближчі до Росії, які пов’язані економічними зв’язками, які б не хотіли дуже радикально виступати. Є відчуття страху. Розумієте, коли вони бачать, що Росія робить з Україною, то вони остерігаються, що зроблять з ними. І їхній обов’язок – захищати свої нації. Вони намагаються бути гнучкими. Ця гнучкість призводить до того, що агресор стає дедалі нахабнішим», – каже Пристайко.

І хоча виключно дипломатичним шляхом, за його словами, вирішити цей конфлікт неможливо, будь-яка резолюція чи декларація на користь України, окрім підтвердження її правоти, має чимало практичних наслідків.

«Є користь, яку розуміють професіонали. Наприклад, рішення Ради безпеки ООН торік, на якому більше 100 країн проголосували за позицію України, і це показує рівень підтримки нашої позиції. І на цьому починають базуватися всі інші рішення. Наприклад, Міжнародна організація цивільної авіації, яка відповідає за польоти, зокрема й над Україною. Нам важливо забезпечити режим прольотів. Базуватися на тому, куди можна літати і куди ні, можна на рішенні Ради безпеки ООН. І це торішнє рішення є фундаментом, на якому базуються всі дуже важливі для нас кроки».

Те саме стосується зброї: летальну високотехнічну зброю Україні ще не надають, але збройні можливості України суттєво покращилися, каже дипломат. Україна, за його словами, вже зробила багато кроків, щоб ринок озброєнь став для неї відкритим, і тепер може закуповувати сучасну зброю, щоб протистояти агресії Росії.

Багато режимів забороняють продавати зброю державам, які не є союзниками, але ці деталі здаються не такими важливими, коли країна просто стікає кров’ю, каже Пристайко. Проте крізь режими, протоколи важко пробитися, адже ці бар’єри зроблені спеціально, щоб зброя не розповзалася по всьому світу.

«Ми не кажемо про «калашникови», у нас достатньо танків. Ми можемо виробити танки і якесь просте озброєння. Нам важливе високотехнічне озброєння, протиартилерійскі батареї, щоб зупинити батареї, які стріляють по наших містах, протиснайперське обладнання, апарати броньові, машини, протимінні обладнання. Ми починали з бронежилетів, форми, шоломів, а зараз перейшли на антибатарейні радари, протимінні роботи, протиснайперське обладнання, спеціальний захист, спеціальні машини, ті самі дрони (безпілотні літаки, в т. ч. бойові, здатні наносити авіаудари, - Ред.). Ми вже закуповуємо сучасні гвинтівки, броньовані машини. Тобто це інший рівень», – каже Пристайко.

Сенатор Роберт Менендес закликає до негайної імплементації "Акту на підтримку свободи України".  Менендес наголошує, що Україна потребує зброї для захисту.



Немає коментарів:

Дописати коментар