Интернет реклама УБС

02.02.15

Гонтарева планує встановити єдиний валютний курс

Нацбанк України прагне до того, щоб на ринку існував єдиний реальний і ефективний курс.

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва, повідомляє прес-служба регулятора.

На нараді з керівниками найбільших банків Гонтарева приділила особливу увагу питанню подальшого курсоутворення.

Для усунення множинного курсу, який склався на ринку, обговорювалися можливі нові механізми пошуку рівноважного курсу.

"Ми хочемо, щоб на ринку існував єдиний реальний і ефективний курс", - підкреслила Гонтарєва.

Гонтарева підтвердила, що запит України на отримання фінансової підтримки в рамках Механізму розширеного фінансування прийнятий керівництвом МВФ.

Також Гонтарева повідомила банкірів про те, що Національний банк вже почав практичну реалізацію своп-лінії з Китаєм у розмірі 2,44 млрд доларів, яку можна використовувати для фінансування торгових контрактів, інвестиційних проектів та інших цілей.

"Враховуючи, що товарообіг з Китаєм досить значним, використання своп-лінії гривня / юань не тільки сприяти активізації зв'язків з китайськими партнерами та диверсифікації зовнішньоекономічної діяльності, а й зменшить напругу на валютному ринку України", - зазначила глава НБУ.


Національний банк України вирішив з 5 лютого відмовитися від використання індикативного курсу, забезпечивши єдиний ринковий курс гривні на міжбанківському валютному ринку, повідомило джерело на фінансовому ринку.

"З четверга буде єдиний ринковий курс. Індикативних курсу не буде", - сказав співрозмовник "Інтерфакс-Україна" за підсумками наради з банкірами в НБУ 2 лютого.

Раніше НБУ розглядав питання введення нового порядку роботи міжбанку.

Разом з тим на минулому тижні регулятор заявив про відсутність планів по введенню обмеження продажу валюти тільки під критичний імпорт.

НБУ з кінця минулого року щодня проводить аукціони, на яких продає $ 3 млн для пошуку індикативного курсу, на який повинні орієнтуватися банки при проведенні операцій. Разом з тим індикативний курс і реальний курс на міжбанку істотно відрізнялися: у п'ятницю 30 січня середньозважений курс на аукціоні НБУ склав 16,0072 грн / $ 1, тоді як реальний курс на міжбанку - 21,1000 грн / $ 1.

В. Орел
В. Масик

Немає коментарів:

Дописати коментар