Интернет реклама УБС

02.04.15

Чи достатньо однієї години для збереження екосистеми Землі?

У статті мова ітиме про проблеми зміни клімату та ставлення до нашого спільного дому – планети «Земля». Поштовхом до написання цієї статті було те, що під час цьогорічної акції «Години Землі», яка відбулась 28 березня, та була вже дев’ятою за рахунком, один із моїх знайомих написав у соціальній мережі, що його сусід в гуртожитку не дав йому «зробити свій внесок у збереження Землі» та заборонив вимкнути світло.
«Година Землі» – є щорічною міжнародною акцією, яка проводиться з 2007 р. в останню суботу березня з 20.30 до 21.30 за поясним часом того місця, де вона відбувається. Ініціатором створення «Години Землі» була організація World Wide Fund for Nature (Всесвітнім фондом природи), яка займається збереженням природи та дослідженням щодо відновлення природного середовища. Мета проведення такого заходу – привернути увагу до екологічних проблем Землі та вирішення їх.
Українські міста вперше залучились до проведення «Години Землі» у 2009 р. З цього часу Україна є активним учасником заходу. Велика кількість людей вважає за необхідне вимкнути світло в себе вдома, таким чином «зробити свій внесок у збереження Землі». Так само вважає і мій знайомий, який цьогоріч не зміг зробити свій внесок та змушений чекати цілий рік!
Проблема в тому, що дбати про збереження природи потрібно не одну годину на рік, а протягом всіх 365 чи 366 (в залежності чи високосний рік чи ні) днів у році. Якщо людина протягом року не вимикає світло в душі/туалеті/на кухні чи деінде, не вимикає з мережі непотрібні електричні прилади, а потім на одну годинку вимкне комп’ютер та світло вдома і цей час проведе за своїм планшетом чи телефоном, то нівелюється саме значення проведення «Години Землі». Найгіршим є те, що вимкнувши світло, така людина почуває себе неабияким героєм, який робить свій значний внесок у збереження Землі – нашого спільного дому, а про необхідність щоденної економії навіть не задумується. 
Якби такі люди як мій знайомий справді хотіли б зберегти довкілля, то вони мали б звертати увагу на безпідставне використання електроенергії протягом року, а не тільки під час «Години Землі». Сама акція покликана звернути увагу на проблеми довкілля та намагатись вирішувати їх постійно, а не тільки під час проведення «Години Землі».
Також виникає питання, хто зробив більший внесок у збереження довкілля: людина, яка вимикає світло один раз в рік на годину, чи людина, яка намагається менше використовувати електроенергії не через бажання зберегти природу, а через бажання зменшити кількість витрат на комуналку? Крім того, влада давно просить нас економити, через складну ситуацію з постачанням ресурсів, на яких працюють наші електростанції. Чомусь мало українців захотіли економити через проблеми в нашій країні, а звертають увагу на такі питання тільки протягом однієї години в році. І це стосується не тільки електроенергії.
Хочеш посприяти збереженню клімату чи зменшити  фінансові навантаження на свою країну – роби це системно, а не тільки під час символічних акцій! Тільки тоді такі заходи нестимуть за собою позитивні зміни, яких добиваються їхні організатори.
Роман Палюх

Немає коментарів:

Дописати коментар