Интернет реклама УБС

07.05.15

Що сьогодні означає бути європейцем?

Пропонуємо добірку міркувань студентів про те, що сьогодні значить бути європейцем.

Вадим Давидюк :
Шота Руставелі писав: «Людина, яка не шукає друзів, є ворогом сама собі». Ці слова великого поета звучать як сучасна філософія євроінтеграційної політики України, де кожен повинен усвідомити свою європейську приналежність, тим самим зробити такий важкий перший крок назустріч один одному.
У кожного народу є свої традиції. Їхня історія сягає в глибину віків, поєднує в собі уявлення про світ, ставлення до релігії, ознаки побуту. В останні роки ми часто звертаємося до традицій, бо усвідомлюємо себе частиною великого народу з багатющими надбаннями культури. Той, хто не знає своєї культури і цурається своєї мови, не може з пошаною ставитись і до культур інших народів. Українці – народ, який глибоко шанує своє коріння, культуру, традиції, тому і до культурних надбань інших народів ставиться з повагою, розумінням, шаною.
Я усвідомлюю, що живу в Україні. Це європейська держава. Модель українського суспільства дуже близька до європейського, хоч і є певні відмінності. Простого копіювання Європейської конституції недостатньо, щоб наблизити Україну до Європи. Тільки співпраця, спілкування, допитливість, готовність до змін допоможуть цьому зближенню. В липні вперше відбувся Місяць Литви в Україні. Це стало новим кроком уперед до нових друзів, новим «вікном» у Європу. Волонтери європейського вибору в партнерстві з Посольством Литовської республіки в Україні провели День Литви у серці України Хрещатику. Також у межах святкування відбулися акції проєвропейських організацій та громадських рухів, низка культурно-мистецьких, спортивних та розважальних заходів, конкурси, фестивалі.
Тривалий час Європа була розділена. І сьогодні ми всі разом долаємо ці перешкоди. Цього року має набути чинності полегшений візовий режим із Європейським Союзом, і я сподіваюся, що цю останню стіну між Україною та ЄС буде подолано, кожен українець зможе подорожувати прекрасними місцями Європи, знаходити нових друзів, спілкуватись, бачити світ по-новому.
Україна і Європа – це не просто окремі клаптики на Атласі Світу, а друзі, які дійсно мають чим поділитись, над чим спільно працювати, щоб упевнено зустріти завтрашній день.
Олег Гаценко :
Бути європейцем – це бути вільним у правах, свободі дій та подорожувати по Європі без проблем (митниці).
Бути людиною, яка буде цінувати культуру, інших людей та їх думку. Бути європейцем означає, що на старості літ ти точно зможеш жити достойно.
Бути європейцем – отже бути маленькою частинкою великої спільноти людей!
Юлія Шаркадій (ІКТА):
Кожен із нас по-своєму прагне бути європейцем. Але насправді багато хто не усвідомлює, що означає бути європейцем.
На мою думку, європейцями можна називати тих людей, які освічені, культурні, виховані. Проблема українців не в тому, що вони неосвічені, навпаки – у нас є унікальні уми, наша проблема в культурі. Маємо величезну культурну спадщину, маємо чимало театрів, інших установ. Однак культура українців низька. Ми паркуємось не за правилами. Українці мають багато недешевих машин, але не знають або часто ігнорують правила дорожнього руху. Смітять де попало. Тому, думаю, українцям ще далеко до європейців.
Андрій Смаль:
На мою думку, бути європейцями означає жити в країні, яка процвітає, де її президент не розкрадає державне майно. Бути європейцем – це мати можливість забезпечити свою сім’ю, дати їй можливість показати весь світ. Європеєць – це людина, яка може вільно пересуватися по всіх країнах Євросоюзу. Це людина, яка має можливість їздити по дорогах, набагато кращих за наші.
Олексій Борецький:
Бути європейцем означає пишатися насамперед своєю країною. Європа – це не просто якесь абстрактне поняття. Це висока культура, добре розвинута економіка, потужні вищі навчальні заклади (а якщо в країні добре розвинута освітня система, то країна розвиватиметься, бо майбутнє – за молоддю!).
Ірина Мороз :
Бути європейцем, на мою думку, означає пишатися країною, в якій живемо, і гордо казати: «я українець».
Те, що зараз твориться в нашій державі, дуже пригнічує мене, а винна у війні не Європа, а Росія. Якби ми були в Європі, то не мали б зараз такої біди, не ховали б наших хлопців, батьків, побратимів.
Але бути справжнім європейцем теж нелегко. Адже потрібно починати з себе, змінювати щось у собі, свої погляди на життя і навколишнє середовище. Європейці виховані, привітні, усмішки завжди на їхніх обличчях.
Я прагну бути європейцем, я хочу бути європейцем. Україна – це Європа.
Ілля Дяденчук:
«Ми європейці! І хочемо рухатися до Європи!» – не раз проголошували учасники Євромайдану.
На мою думку, це бачення хоча б якихось перспектив розширення, розвитку для себе та своїх дітей. Це бажання змінити хоча б щось у державі. І ще, на мою думку, народ має право попередити політиків про те, що в майбутньому недопустимі махінації, які відбуваються, і ми все чудово розуміємо, які інтереси вони переслідують.
Європейський шлях – це можливість України розвиватись як незалежній державі. Це можливість жити справедливо. Працювати і заробляти.
Європа – це культура поведінки, толерантність, взаємодопомога, чесні правоохоронні органи, справедливі суди, якісна медицина, повага до приватної та державної власності, як до своєї, чистота вулиць, якісний громадський транспорт, наявність роботи з хорошою зарплатою та ін.
Іван Чапкайло:
Європеєць – це, передовсім, людина сучасна. Це людина, яка добре орієнтується в сучасних технологіях, добре знає проблеми сучасного світу та володіє кількома мовами.
Україна – серце Європи. Саме це довів Майдан, який показав нашу демократичну і вільну європейську сутність, де кожен поважає вибір і життя один одного. На жаль, вона відстає в розвитку від своїх країн-сусідів. Бути центральноєвропейцем означає жити між Сходом і Заходом. Разом із тим, що Європа розуміє нас, а ми – її, нам потрібні спільні риси.
Богдан Якубський:
Вступивши до університету в 17 років, я хоч якось хотів змінити країну. Після президента-крадія, фінансової кризи, корупції жити хотілося краще. Тому ми вийшли на майдани у Львові, в Києві – ми хочемо жити в Європі. Жити по- європейськи – це дотримання правил, законів: починаючи від викидання сміття в смітник до подолання корупції у країні, моральні, етичні цінності на висоті. Ми будемо жити по-європейськи, незалежно від того, чи вступимо до Європейського Союзу.
Олег Грицишин :
Що означає «бути європейцем»? Для мене це значить, що люди, країна почнуть поступово звільнятися від минулих травм. Бути європейцем означає почуватися упевненим у собі, відтак – і в завтрашньому дні. Зміни відбуватимуться не тільки в людях і їх цінностях, а й у владі, зникне корупція.
Віктор Годованець :
Багато людей кажуть: «Ось як добре в Європі, у них так чисто, там прибрано всюди». Але люди не розуміють, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Ми повинні перевиховати себе, більш людяно ставитись до оточуючих, поважати одне одного. Ми повинні навчитися жити в соціумі, стати одним цілим.
Владислав Смолінчук :
Насамперед бути європейцем означає жити в цивілізованому соціумі, бути патріотом своєї держави, робити все для того, щоб твоя країна цвіла і розвивалась.
Я не раз був за кордоном – у Польщі, Німеччині, Росії. Порівнювати, як люди живуть на заході і на сході, – те саме, що порівнювати слона з мухою. Я хочу бути європейцем, працювати на свою країну, а вона щоб мене забезпечувала. Я хочу миру на своїй землі, хочу, щоб всюди панував порядок, і люди дивилися на світ по-іншому. Я українець – значить, я європеєць.
Віктор Бляховський :
Для мене насамперед «бути європейцем» означає прийняти для себе європейські цінності, які у нашому пострадянському суспільстві часто-густо знехтувано. Бути європейцем – це не лише жити в Європі. Сьогодні це вектор у майбутнє, це повернення до широкої європейської сім’ї, з якої вирвали наш народ тоталітарні вожді колись великого радянського союзу.
Бути європейцем сьогодні – це бути патріотом своєї землі, бажати, щоб наша Батьківщина піднялася з колін на новий рівень, бути впевненим у завтрашньому дні. Я європеєць і гордий за свій вибір.
Володимир Мазуркевич :
Україна – серце Європи. Цей вислів знає кожний, та не кожен замислюється, що він означає. Насамперед наша Вітчизна є європейською країною не тому, що її територія – центр Європи, а тому що українці сповідують принципи свободи й незалежності, які підтримані багатьма державами.
Андрій Кулецький :
Я вважаю, що бути європейцем – це не лише належати до Європейського Союзу, а й бути зовсім іншою людиною як інтелектуально, так і духовно. Щоб і справді бути в цій спільноті, ми передовсім повинні змінити своє ставлення до буденних, але водночас важливих питань і проблем: викоренити корупцію, що набрала великих обертів, дати змогу народу чесно і справедливо обирати своїх лідерів, дати рівні права на досягнення будь-якої мети, щоб кожен громадянин міг вступити до вишу, знайти роботу не по знайомству тощо.
Роман Юфан :
Для мене Європа асоціюється зі свободою, зі середовищем, у якому поважають кожного, де людина вище всього, мені імпонують їхні моральні цінності. Для прикладу можна взяти наших сусідів Росію та Польщу, ставлення їхніх жителів до нас. Я, наприклад, відчуваю більше поваги від поляка, ніж від росіянина. Бути європейцем для мене означає, передовсім, поважати людей, оточення у всіх проявах. Я намагаюся дотримуватись цих правил.
Думки збирала
Ольга Вялих

Немає коментарів:

Дописати коментар