Интернет реклама УБС

16.04.15

Культура Словаччини. Традиції Словаччини. Кухня Словаччини

Після майже 900-річного угорського панування, 19 століття почалося з відтворення словацької літературної мови націоналістом Людовітом Штуром. Це призвело до зміцнення словацької національної самосвідомості. Одним з провідних діячів мистецтва цього періоду став поет Павол О. Хвієздослав, поеми якого були перекладені багатьма мовами. Архітектурними шедеврами Словаччини є Готична Церква Святого Джеймса в Левоці і величні будівлі епохи Відродження в Бардеджові. Традиційними словацькими інструментами є фуджара (велика флейта), гажді (волинка) і конковка (пастуший ріжок). Народні пісні допомагали зберегти словацьку мову під час угорського правління, а в Східній Словаччині старовинні народні традиції досі відіграють важливу роль у житті сільських жителів.
   
Словаки дуже серйозно ставляться до релігії. Більшість жителів країни - католики, але тут також багато протестантів і євангелістів. У Східній Словаччині є православні. У Словаччині дуже мало євреїв: близько 73500 словацьких євреїв були зігнані в концентраційні табори нацистами і словацькими каральними загонами Глінки. Після війни більшість євреїв, які вижили, виїхали до Ізраїлю. Багато ромів залишилися в Словаччині, а багато подалися до Чехії, оскільки там було легше знайти роботу. Як і в багатьох країнах Східної Європи у словаків існує упередження проти циган.
   
Одним з аспектів національної гордості для словаків є їх мова, і краще у присутності словаків не порівнювати словацьку з іншими слов'янськими мовами. Як приїжджого вас пробачать, якщо ви будете плутати чеський зі словацьким, а будь-яка спроба заговорити словацькою мовою викличе бурю захоплення. Хоча більшість людей, що працюють в туристичному бізнесі, добре знають англійську мову, в сільських областях країни багато говорять тільки словацькою. Основною не-слов'янською мовою для вивчення в країні є німецька.
   
В основі словацької кухні лежить європейська, основними стравами якої є: м'ясо, галушки, картопля або рис з соусом, овочами або квашеною капустою. Основні приправи - сіль, сало і кмин. Обід - основний прийом їжі, а на вечерю зазвичай подаються холодні страви. Вегетаріанців тут не чекає відмінний вибір страв, все зводиться до смаженого сиру, картоплі і омлетів. Словаки надають перевагу вину у попівнянні з пивом, і область Токай на угорському кордоні - край місцевого виноробства.

Вялих Ольга

Немає коментарів:

Дописати коментар