Интернет реклама УБС

30.06.15

План Маршалла потрібний і для України

План Мáршалла (англ. Marshall Plan, офіційна назва англ. European Recovery Program, «Програма відновлення Європи») - програма допомоги Європі після Другої світової війни. Висунутий в 1947 році американським державним секретарем Джорджем К. Маршаллом і вступив в дію в квітні 1948 року. У здійсненні плану брали участь 17 європейських країн, включаючи Західну Німеччину.

План Маршалла сприяв встановленню післявоєнного світу в Західній Європі. Заявленої США метою реалізації плану було відновлення зруйнованої війною економіки Європи, усунення торговельних бар'єрів, модернізація промисловості європейських країн і розвиток Європи в цілому.

Свою промову з програмою допомоги Джордж Маршалл виклав у Гарвардському університеті 5 червня 1947. 12 липня в Парижі зібралися представники 16 країн Західної Європи. Крім соціалістичних країн Східної Європи, від участі в «Плані Маршалла» відмовилася також Фінляндія. (Політичні умови отримання допомоги розкривали спадкоємність плану з «доктриною Трумена»
Учасники обговорили розміри конкретної допомоги, необхідної для кожного з них. У відповідь на готовність прийняти її в США був створений Урядовий комітет з вивчення стану економіки країни і її можливостей надати таку допомогу.

Фінансова допомога Західній Німеччині за Планом Маршалла здійснювалася одночасно із стягуванням з неї контрибуції (репарації) за заподіяну Німеччиною матеріальну шкоду країнам-переможцям у Другій світовій війні.

План Маршалла почав здійснюватися з 4 квітня 1948, коли конгрес США прийняв закон «Про економічне співробітництво», що передбачав 4-річну програму економічної допомоги Європі. Загальна сума асигнувань за планом Маршалла (з 4 квітня 1948 по грудень 1951) склала близько 13 млрд. доларів, причому основна частка припала на Англію (2,8 млрд.), Францію (2,5 млрд.), Італію (1,3 млрд.), Західну Німеччину (1,3 млрд.), Голландію (1 млрд.). 

Пізніше План Маршалла був застосований також до Японії і деяким іншим країнам Східної Азії.

Як результат дії
Плану Маршалла галузі промисловості, які, як здавалося раніше, безнадійно застаріли і втратили ефективність, були реструктуровані в короткі терміни і без зміни національної економічної політики країн. В результаті економіка європейських країн оговталася від наслідків війни швидше, ніж цього можна було очікувати.
    Європейські країни змогли розплатитися за зовнішніми боргами.
   Був відновлений і укріплений європейський середній клас - гарант політичної стабільності та сталого розвитку.

Допомогу отримали країни:

    Австрія
    Бельгія
    Великобританія
    Західна Німеччина
    Греція
    Данія
    Ірландія
    Ісландія
    Італія
    Люксембург
    Нідерланди
    Норвегія
    Португалія
    Вільна територія Трієст
    Туреччина
    Франція
    Швеція
    Швейцарія

Н. Ярова


Немає коментарів:

Дописати коментар