Интернет реклама УБС

13.07.15

Відпочинок без комарів - реальність?

Ох, лето красное!
Любил бы я тебя,
Когда б не зной, да пыль,
Да комары, да мухи.
А.С.Пушкин

За однією легендою, комарі були послані на землю великим духом в покарання за плітки злої баби. Що ж, нам залишається тільки змиритися з цим і навчитися протистояти маленьким кровопивцям.
Настала тепла пора, а це означає, що ми знову можемо щодня відчувати всі «принади» життя по сусідству з комарами, спраглими людської крові. Як відомо, їх укуси не тільки неприємні, але й небезпечні. Але існує багато народних способів, як убезпечити себе і свою сім'ю від цих ненаситних.
Перший спосіб - не дати комару приземлитися. Для цього під час відпочинку на природі можна придумати рухливі ігри, або ж просто відганяти комарів руками. Дуже енерговитратний і малоефективний спосіб.
Другий спосіб - надіти на себе одяг товщий, ніж комариний ніс (4 мм), щоб вони не змогли його прокусити. У такому випадку одягається костюм з дуже щільної тканини, або використовується щось на зразок рибальської сітки, яку можна одягнути під одяг. Обличчя закривають спеціальною сіткою.
Але крім «не дати себе вкусити» існують також інші, менш неприємні способи боротьби з комарами і мошками. Як відомо, комахи дуже чутливі до запахів.
Якщо ви влітку живете на дачі, посадіть біля вікна бузину - і комарі будуть облітати ваше подвір'я стороною.
Так само комарі не переносять запаху томатів. Посадіть у дворі пару грядок з помідорами, або поставте кілька горщиків з томатними кущами в будинку або перед вікнами - і це теж стане надійною зброєю проти комах.
Візьміть 5 грамів гвоздики на склянку води, закип'ятіть, потім змішайте цей відвар з одеколоном. Отриманим засобом помажте всі відкриті ділянки тіла, і найближчі пару годин можете гуляти спокійно.
Комарів так само відлякує запах валеріани, тютюновий дим і дим від злегка просушеної хвої ялівцю, соснових або ялинових шишок, камфори. Все це можна додавати в багаття - і комахи ваш відпочинок точно не зіпсують. 
Випаруйте сто грамів камфори над багаттям - це позбавить від мошок і комарів навіть великий простір.
Комарі не люблять алое. Тому його теж можна використовувати в якості захисту. Приготувати крем-масло з використанням цієї квітки дуже легко. Видавлюємо одну чайну ложку соку алое через марлю. Є маса рослинних олій, які комарі терпіти не можуть: розмарин, базилік, лаванда, герань, м'ята перцева, меліса, тому ми додаємо по 5-7 крапель олії лаванди, і, наприклад, герані. Ретельно змішуємо їх з нашим видавленим соком алое. Таку суміш можна зберігати близько місяця, у флакончику з темного скла, або ж просто в темному місці. Наносити на шкіру перед тим, як ви виходите на прогулянку - і комарі до вас не доторкнуться. Рекомендовано використовувати для дітей старше 5-ти років. Для того, щоб на одязі не залишалося жирних плям, потрібно створити на тілі суху плівку. 
Так само самостійно можна приготувати спрей від комарів. Наливаємо в стакан 40-50 мілілітрів теплої води, додаємо буквально на кінчику ножа кухонну сіль, ретельно розчиняємо. На такий обсяг беремо від 20-ти до 30-ти крапель ефірних масел, але тільки тих, яких бояться комарі. Наприклад, масло меліси. У флакончик з розпилювачем переливаємо приготовану нами речовину. Перед кожним застосуванням збовтувати. І пахне смачно, і комарі не дзижчать.
Комарів відлякує запах кедрової олії. І не тільки комарів, але ще тарганів і мух.
На ніч досить окропити місцевість навколо ліжка карболовою кислотою, і спокійний сон вам забезпечений.
Представники старшого покоління порадили б зварити мухомор і покласти його на підвіконня, біля вікна. Комахи ніколи не відмовляються від цих ласощів і незабаром гинуть.

ВАЖЛИВО! Перед використанням кремів, масел, відварів, приготованих самостійно, перевірте їх на алергічну реакцію. Нанесіть речовину на зап'ястя, і через деякий час ви побачите, якщо не з'явилося почервоніння і подразнень - значить алергічної реакції немає.
Якщо ж ви віддаєте перевагу хімічним засобам для боротьби з комарами і мухами - то тут головне не отруїтися самому.
Якщо у вашому Фумігаторі закінчилася рідина, спробуйте залити туди 100% екстракт евкаліпта. Діє на комарів не гірше хімічної речовини.

У поході: Поради туристам
Комарі легко прокушують тканину, яка щільно прилягає до тіла, навіть штормовку. Тому під неї краще надягти додатковий костюм, ноги краще сховати в вовняні шкарпетки, а на голову одягнути шапочку з щільною підкладкою або накомарник. В рукава штормівки слід впритул вшити резинку.
Якщо намет не забезпечений «блискавкою», всередині пришивають полог з марлі з припуском на 20-30 см. Він ляже на підлогу і не пропускатиме комах.
Деякі мандрівники стверджують, що комарі терпіти не можуть жовтий колір. Що ж, чому б не перевірити?
На спітнілу шкіру комарі сідають частіше.
Комарі не залетять в намет, якщо там повісити кілька гілочок полину.
На риболовлі можна натерти обличчя і руки травою. Це позбавить від комарів на деякий час.

Якщо комарі вже покусали
Укус комара викликає неприємний свербіж, який тут же хочеться усунути.
Перше, що варто запам'ятати - не можна чесати місце укусу. Під нігтями дуже багато бактерій, в ранку може потрапити інфекція. Особливо важко за цим устежити, якщо жертвою комарів стала дитина.
Щоб позбутися від сверблячки, потрібно вилучити комариний хоботок і натерти місце укусу свіжою зеленою цибулею або молочком кульбаби.
Зменшити неприємні відчуття можна, натерши укус комара листком бузини.
Прикладіть до ранки щось холодне, наприклад, кубик льоду.
Так само можна місце укусу протерти одеколоном або розчином перекису водню.
Свербіж від укусу комара можна зняти розчином питної соди (0,5 чайної ложки на склянку води), нашатирного спирту (наполовину з водою).
Місце укусу можна обробити блідо-рожевим розчином марганцівки.
Укус комара можна змастити кефіром або простоквашею.
Злегка розім'яте свіже листя черемхи, подорожника, петрушки або м'яти теж зменшують свербіж комариного укусу.
Не варто забувати і про стару добру «зірочку». Її запах, до речі, теж дуже добре відлякує комарів.

Комарі є скрізь, окрім, мабуть, Крайньої Півночі. Але не всі комарі кусають людей - для багатьох з них набагато смачніше кров тварин. Через тонкість шкіри частими жертвами дзижчажчих стають діти. За останній час комарі адаптувалися до багатьох засобів, які ми приготували для боротьби з ними. Тому потрібно бути завжди у всеозброєнні.
Часто нам зустрічаються великі комарі, з довгими лапками, яких багато помилково називають «малярійними». Але це не так. Цих комарів боятися не варто - це довгоніжки, вегетаріанці. Малярійний комар дійсно трохи крупніше звичайного, але у нього є одна відмінна риса - задня частина тіла при посадці сильно піднята.
Комарі уникають прямих сонячних променів. А найбільш агресивні вони перед негодою, або тихими теплими вечорами.
Як бачимо, уберегти себе і свою сім'ю не важко. Бережіть себе і гарного вам відпочинку без комарів!
Катерина Купрієнко

Немає коментарів:

Дописати коментар