Интернет реклама УБС

23.07.15

«Не грубіянити і не погрожувати»: банкам роз'яснили, як поводитися з боржниками

Національний банк України дав рекомендації банкам по роботі з боржниками, які опинилися в скрутному фінансовому становищі.

Це випливає з постанови НБУ від 21 липня № 467, розміщеної на офіційному сайті регулятора.
Рекомендації розроблені з метою приведення процесу переговорів між позичальниками, у яких виникли або можуть виникнути фінансові складнощі, і банками в поле конструктивного діалогу.
Як повідомляють в НБУ, оптимальним результатом таких переговорів має стати «найбільш прийнятний для обох сторін варіант реструктуризації заборгованості».

Згідно з документом, банкам рекомендується розробити і затвердити внутрішньобанківські положення про порядок роботи з проблемними боржниками, які б містили політику щодо спілкування з такими боржниками, економічні та правові підстави для прийняття рішення про можливу реструктуризацію боргу, процедури її проведення та ін.

Крім того, регулятор радить банкам у ході роботи з боржниками утримуватися від явних чи прихованих загроз арештом, а також іншими протиправними заходами. Також не рекомендується вести розмову з боржником, використовуючи лексику, вирази та висловлювання, які можуть образити або принизити його особу.

Реструктуризація заборгованості, згідно з документом, повинна носити добровільний характер, і банки повинні звертати на це увагу боржників. При цьому банкам рекомендується розглядати всі можливі варіанти такої реструктуризації заборгованостей, допомагати боржникам зрозуміти переваги і недоліки кожного з них з тим, щоб вибрати найбільш прийнятний.

Документ носить рекомендаційний характер і його положення банки можуть використовувати для вдосконалення власної нормативної бази.

Регулятор акцентує увагу на тому, що розробивши дані методичні рекомендації, НБУ виконав ще один з пунктів Меморандуму про економічну і фінансову політику, укладеного між Україною і МВФ.

Ярослав Дмитренко

Немає коментарів:

Дописати коментар