Интернет реклама УБС

23.08.15

Заробітна плата в Європі

Ми всі прагнемо жити добре, отримуючи гідну плату за свою працю. Середня заробітна плата - це найяскравіший показник рівня розвитку будь-якої країни та її добробуту. З цього випливає, що найкраще проживати в Бельгії. Адже в даній країні оплата праці найвища в Європі - 39,3 євро на годину. На кожного підданого цієї країни припадає рекордний капітал у 67 158 євро. Після Бельгії розташувалися такі країни: Швеція, Данія, Франція, Люксембург, Нідерланди та Німеччина. Меншу вартість години праці мають такі країни, як Румунія, Литва і Латвія. І одна з найменших - зарплата в Болгарії. Вона становить 3,5 євро на годину. У Європі середня погодинна оплата праці доходить до 23,7 євро. Але високий рівень середньої зарплати не означає високих доходів кожної людини, є люди, що живуть за межею бідності і в навіть найрозвиненіших країнах з гідною оплатою праці.

Лікарі та викладачі отримують найвищі доходи в Європі. Заробітна плата фахівця медицини: лікаря діагноста, анестезіолога становить 7-15 тисяч євро за місяць. Учитель заробляє приблизно 2500 євро. Такий же дохід у програміста. Хороші заробітні плати отримують працівники промисловості та будівництва. Наприклад, середня зарплата людей, які трудяться в газовій і нафтовій промисловості становить, в середньому, 5000 євро. А робота на норвезьких шельфових платформах оцінюється в 15000 євро.

Також варто зазначити, що високі заробітні плати в Європі, обкладаються чималими державними податками. Один з найвищих прибуткових податків можна знайти не тільки в Європі, але і в інших частинах світу, наприклад, в місті Копенгаген. Тут робітники платять державі 46% від своїх доходів. Словенія забирає у своїх громадян 39%.

Ось чому Швейцарія стала лідером з найвищими заробітними платами. Вона має низький прибутковий податок (25% в Цюріху і 30% в Женеві) по відношенню до високої зарплати громадян країни. Жителі Цюріха мають дохід 22,6 євро на годину, а жителі Женеви - 20,4 євро на годину, з урахуванням податків. Хоча ціни на продовольчі товари тут небагато вище. Вартість споживчого кошика в середньому по Європі становить 326 євро, але в Цюріху вона збільшується до 544 євро. На високооплачувану роботу в Швейцарії хотіли б влаштуватися багато громадян, тому державою були встановлені квоти, навіть для жителів Євросоюзу.

У самому кінці рейтингу перебуває Україна, де навіть високі, за нашими мірками, київські заробітні плати становлять 1,4 євро на годину. За купівельною спроможністю Україна випередила тільки Молдову та Албанію.

Ольга Канчурова


Немає коментарів:

Дописати коментар