Интернет реклама УБС

29.08.15

Курс юного патріота

Громадська організація «Інститут саморозвитку людини «САМРІТІ» спільно з видавництвом «Креативна група 64» презентували перший в Україні навчальний посібник з патріотичного виховання «Курс юного патріота» 26 серпня в конференц-залі інформаційного агентства «УНІАН» у Києві. Видання є першою частиною 9 книг, кожна з яких виходитиме до кожного наступного навчального року, і розраховане для дітей віком від 9 років. Це не новий шкільний підручник, посібник також можна використовувати для роботи у групах позашкільних закладів та самостійного освоєння з батьками. Представниками цього освітнього проекту виступили автор книги, засновник «САМРІТІ», практикуючий психолог Максим Колесніченко, директор видавництва «Креативна група 64» Анастасія Іщенко, куратор програми «Я – юний патріот» Леся Шавловська та директор Інституту соціології, психології та соціальних комунікацій Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Володимир Євтух.
Унікальним у «Курсі юного патріота» є його психологічно-терапевтична та емоційно-корекційна складова, якої, на думку розробників, не вистачає у сучасних школах, адже будь-який урок містить лише 3 складові - розвивальну, навчальну й виховну. «З віком дитина втрачає авторитет старшої особи (вчитель, класний керівник, деколи батьки), входить у фазу протестної поведінки і для неї більші вплив і статус має хтось з однолітків, якийсь сильний лідер, формальний чи неформальний, до якого вона прислухається. Якщо цей лідер веде свою діяльність на моментах спротиву школі, - це міна сповільненої дії. Звертаючись до підґрунтя такого явища, ми виокремлюємо психологічні і психічні компоненти, які базуються на певних дитячих травмах. Це досвід, який дитина пережила, не усвідомила і не знає, що будує свою поведінку на підставі травми. Завдання посібника – допомогти вчителям, батькам змінити мотив маляти», - пояснив Максим Валентинович. 
Видання входить до програми «Я – юний патріот», у рамках якого всі громадяни України розглядаються як члени єдиної великої родини. Поняття «патріотизм» першочергово розуміють не як військовий державний обов’язок, а як елементарну турботу про сім’ю, друзів, навіть домашніх тварин. Базуючись на цих принципах, посібник розповідає чому важливо знати своїх предків та їх історію, боротися з лінощами, заздрістю, брехливістю, слідкувати за здоров’ям тощо. Також програма включає проведення конкурсів, патріотичних та інтелектуальних ігор, наукових конференцій школярів. 
Новий шкільний предмет потребує нових спеціалістів, які зможуть донести суть «Курсу юного патріота» учням. Тому невдовзі студенти старших курсів Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова слухатимуть предмет «Генетична інформація в соціальних комунікаціях», який анонсував на презентації Володимир Євтух. Майбутні вчителі ознайомляться з психотерапевтичним напрямком «Терапія роду», який є теоретичною основою посібника і полягає у відновленні родових зв’язків задля кращого розуміння того, хто ми, чому саме такі і як можна покращити наше життя.
«Курс юного патріота» не буде введений у школах наказово, вчителі та батьки самостійно вирішуватимуть, чи потрібно його впроваджувати. Як повідомила Леся Шавловська, цьогоріч 1 вересня один з класів київської загальноосвітньої спеціалізованої школи № 200 імені Василя Стуса отримає комплект посібників. Придбати ж видання поки можна на сайті shop64.com.ua, але вже ведуться перемови з низкою книжкових магазинів.
Альона Захарова

Немає коментарів:

Дописати коментар