Интернет реклама УБС

09.08.15

Як не стати жертвою кидали

Кидала - це обманщик, для якого будь-який спосіб наживатися на чужому добрі став професійною діяльністю. Також кидал називають шахраями, і в законодавстві України як покарання для них передбачені різні заходи, часом досить суворі. Але шахраїв це не зупиняє, тому потрібно знати деякі правила, щоб не бути обдуреним.

Як не стати жертвою кидали
Інструкція

Серед шахраїв є дуже винахідливі люди, які знаходять незвичайний і майже безпомилковий спосіб обдурити людей, але таких не дуже багато. Як правило, кидали працюють за певною схемою, і ці схеми нерідко широко відомі. Заманюючим фактором є легка нажива або невиправдано великий прибуток, причому від вас буде потрібно «зовсім небагато». Наприклад, ви отримуєте лист, що виграли велику суму грошей, і вам потрібно лише оплатити деякі витрати з отримання виграшу. Подібні листи отримують мільйони людей, і якщо хоча б десять тисяч сплатить «невеликі витрати», шахрай стає мільйонером. Тому, якщо бачите занадто вигідну пропозицію, в якій від вас вимагається майже нічого - це привід насторожитися і перевірити, з ким маєте справу.

Чим більше «розвод», тим пристойніше виглядає шахрай. Він може хвалитися бездоганною репутацією, розповідати всякі «казки» і всіляко пускати пил в очі. Але справжній шахрай, швидше за все, постарається уникнути того, щоб продемонструвати вам свої справжні документи. Якщо ви не впевнені, то постарайтеся знайти хорошого посередника-юриста, в якості послуг якого можете бути впевнені. Особливо це важливо, якщо мова йде про шахрайства у сфері операцій з житлом: купівлею-продажем і орендою. Агентство, з яким працювали ваші друзі і знайомі, може вирішити цю проблему.

Не є рідкістю і шахрайство в інтернеті. Якщо ви купує товар у великому інтернет-магазині, то хвилюватися зазвичай немає про що, найгірше, що вас чекає - це проблема з доставкою або не з вини продавця бракованого виробу, а це, погодьтеся, не «кидалово», а штатна, хоч і неприємна ситуація. Але в інтернеті є люди зовсім без репутації, які продають вам рідкісну або цінну річ за вигідною ціною, але не пропонують жодних гарантій. Тут теж краще діяти через посередників, якими можуть стати спеціальні сайти для приватної торгівлі. Система відгуків та підтвердження особистості - це не те, що легко відновлюється, тому своєю репутацією продавці зазвичай дорожать.

Яка б не була угода, постарайтеся довідатися про те, кому ви довіряєте свої гроші, як можна більше. Не бійтеся питати і перевіряти документи, персональні атестати в інтернеті, рейтинг на сайтах-посередниках і так далі. Якщо можна знайти перевірених людей, які дадуть цій людині рекомендацію - дуже добре. Чимало інформації про ділового партнера вам видасть будь-яка пошукова система - деякі шахраї цей момент недооцінюють.

Купуючи товар, на місці упевніться, що ви купили саме те, що замовляли. З'ясуйте, що річ працює і вона справна. Якщо це покупка техніки, завжди зберігайте чек і гарантійний талон.

Переконайтеся, що ви спілкуєтеся саме з тією людиною, про яку думаєте. Іноді шахраї пишуть вам на пошту, представляючись іншою особою, з яким ви спілкувалися, припустимо, на форумі. Щоб переконатися, що це та ж сама людина, не посоромтеся попросити її відправити вам повідомлення на сайт зі свого аккаунта.

Коли працюєте з банками і з системами електронних грошей, завжди дуже уважно стежте за тим, що стоїть у полі адреси. Нікому не розповідайте паролі від своїх грошових акаунтів. Дотримуйтесь всіх рекомендацій з безпеки від банку або від платіжної системи.

Будь-які підозри, які у вас виникають, можуть підтвердитися. Якщо вони серйозні, відміняйте угоду. Не соромтеся уточнювати абсолютно все, що вас хвилює. Ваша скрупульозність не засмутить чесну людину, але від кидали врятувати цілком може.

Володимир Жук
Ігор Друженко

Немає коментарів:

Дописати коментар