Интернет реклама УБС

25.12.15

Податкова реформа-2016: компроміс з найбагатшими

Повідомляє "Соцпортал", фракції коаліції дійшли згоди: податковій реформі бути, хоча й не настільки ліберальній, як хотілось. Уряд вирішив не приймати до нового року новий Податковий кодекс (№3630). Натомість буде прийнято поправки до чинного акту (проект Закону «щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» №3688). У чому полягає його зміст?

Проект нового ПК складався з 674 сторінок, тоді як законопроект №3688 – лише 93. Варто зазначити, що проект «велика податкова реформа» передбачала зниження деяких податкових ставок для великого бізнесу, хоча містив і менш приємні моменти. На прохання коаліційних фракцій Уряд погодився вилучити ряд положень, зробивши зміни фактично безболісними для найбагатших.

Вже зараз можна сказати, що проект містить чимало новацій, які будуть сприйняті з радістю. Хоча далеко не всіма. Перш за все, у якості одного з досягнень Уряд має записати скасування обов’язку подавати податкову декларацію для осіб, чий місячний дохід складає 10 мінімальних зарплат. Нюанс у тому, що переважна більшість громадян такої зарплати і так не отримували.

Парадоксально, але під гаслами євроінтеграції, Україна переймає досвід Росії. Законопроектом №3688 пропонується відмовитись від прогресивної шкали оподаткування великих доходів. Замість ставок 15%/20% ПДФО впроваджується єдина – 18%. Так є в РФ і так було, до речі, до весни 2014 року. Тоді Уряд пішов на цей вимушений крок, мотивуючи його кризою. Схоже за все, криза минула. Чому ж у такому разі пенсії пропонується й надалі оподатковувати? Нагадаємо, що в багатьох розвинених країнах ЄС діє прогресивне оподаткування як доходів багатіїв, так і корпорацій. У нас з 2016 року обидві ставки будуть пласкі.

Розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ) буде знижено майже удвічі у порівнянні з діючою ставкою. Він складатиме 22%. Сьогодні передбачено диференційовану ставку, залежну від класу професійного ризику (максимальна ставка – 49,7%). Таким чином, роботодавці будуть ще менше наповнювати соціальні фонди. Вражає наполегливість Уряду: сам прем’єр Арсеній Яценюк казав, що експеримент з наданням «знижки» на ЄСВ не призвів до детінізації праці, але тепер готовий знизити ставку усім підприємцям.

А тепер одне з найцікавіших положень. «Новий Податковий» передбачав жорсткий підхід до трансфертного ціноутворення: контрольованими мали визнаватись УСІ операції з офшорними юрисдикціями (там, де ставка корпоративного податку менше 14%). Нічого подібного той проект змін, який погоджено між фракціями, не передбачає. Тому контрольованими операціями будуть і надалі визнаватись лише ті операції на суму понад 5 млн грн, які здійснюються  компаніями з оборотом 50 млн грн. Отже, якщо операції з кіпрською «офшоркою» і надалі «дробити», то подавати звіти для податкової не потрібно.

Більш того, як стало відомо сьогодні від Олега Березюка, керівника фракції «Самопомочі», парламент і Уряд досягли згоди у питанні захисту інтересів аграрних олігархів. Спецрежим на ПДВ зберігається, хоча і в урізаному вигляді (50% агрохолдинги віддаватимуть державі, а решту залишатимуть собі).

Таким чином, Уряд не наважився провести реформу за найліберальнішим сценарієм, вочевидь тут вже або міністри усвідомили, що зниження податків загрожує збереженню держави, або наполіг МВФ (мотивація Фонду зрозуміла: не буде чим віддавати борги). Тим не менш, податковий тягар буде перекладатись на працюючу більшість. Нас чекає хоча й нерадикальне, але все ж таки погіршення життя. Адже за умови збереження влади олігархів, будь-які зворотні реформи неможливі в принципі.

Віталій ДУДІН, оргкомітет партії «Соціальний рух» для «Соцпорталу»

Немає коментарів:

Дописати коментар