Интернет реклама УБС

28.01.16

Корупційні практики в Україні: сприйняття та реальний досвід громадян

Київський міжнародний інститут соціології разом з Лейк Ресеч Партнерс та Каракоюн Стретеджіс в рамках проекту «Об`єднуймося заради реформ (UNITER)» презентували результати загальнонаціонального соціологічного дослідження щодо стану корупції в Україні. 27 січня на прес-конференції, присвяченій дослідженню проблем корупції , Володимир Панніотто, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології та Вікторія Захожа, заступник директора інституту, оприлюднили статистичні дані щодо поширеності корупційних практик в Україні в 2015 р., на базі досліджень 2007-2009, 2012 років показали динаміку її змін. Вибірка є репрезентативною для дорослого населення (віком від 18 років), а також для кожної області України (окрім Донецької, Луганської областей та Криму).
Корупція, згідно з цим дослідженням, визначалась як зловживання державним службовим становищем з метою отримання особистої вигоди. Громадяни вважають проблему корупції однією з найбільших в Україні (94,4%), значна частина українців (93,8%) вважає державну владу корумпованою. З проявами цієї проблеми з позиції учасника або спостерігача стикались в 2015 році 2/3 опитуваних, лише 1,8% вважають корупцію мало поширеною або й зовсім відсутньою. 
П`ятіркою лідерів рейтингу найбільш корумпованих державних галузей є Державтоінспекція та судова система, які відповідно займають перше та друге місце, наступними є міліція, прокуратура та медична система. Позитивом є те, що реальна частка втягнутого в корупцію населення в 2015 році дещо скоротилась в порівнянні з попередніми роками – з 72,4% до 70,4%. 
Найчастіше опитувані  стикалися з вимаганнями хабаря  під час звернення до державних медичних закладів, загальноосвітніх шкіл, під час контактів з міліцією, ДАІ, в вищих навчальних закладах, під час отримання дозволів в органах влади . Особливо зросла корупція під час отримання кредиту чи позики в державній установі, під час звернень до судової системи та державних нотаріусів.
Самі українці в 2015 році стали рідше давати хабарі (35% в порівнянні з 40, 5% у 2011р.), згідно з дослідженням , половина опитуваних допускає свою участь в корупційних схемах заради отримання вигоди, лише 37% зазначають про цілковиту неприпустимість такої практики.
Також відбулось певне зрушення громадської активності населення  - звичайні громадяни стають більш відповідальними за боротьбу з корупцією, але основну відповідальність з її подолання опитувані покладають на інститути влади, а саме : Президента України (60%), Верховну Раду (41,7%), Кабінет Міністрів (37,7%). Згідно з даними дослідження, найбільше протидіють корупції місцева влада(13,2%) та Президент (12,3%). Відбувається спад довіри до влади в східних регіонах  і ріст в західних. Найефективнішими для населення видаються заходи ЗМІ (27%) та громадських організацій(28%). Населення вважає, що найбільше бажання подолати корупцію в країні є в такої категорії населення як рядові військові , нової поліції, найменше ж в прокуратури та міліції. Попри ріст активної громадянської позиції, практика реальних подань скарг до органів влади у зв`язку з випадком корупції залишається досить малою – всього 2%.
Також цікавою є статистика щодо порівняння реального рівня корупції та очікувань населення щодо цього питання: очікування є вищим від реального рівня корупції вполовину. 

Уляна Кирчей

Немає коментарів:

Дописати коментар