Интернет реклама УБС

29.01.16

Національна асоціація адвокатів України про порушення професійних прав та гарантій адвокатів

28 січня відбулась прес-конференція представників Національної  асоціації адвокатів України щодо порушень прав адвокатів та основних перешкод щодо їхньої професійної діяльності в Україні. Головною тезою прес-конференції є недопустимість ототожнення адвоката з його  клієнтом, порушення цього принципу карається законом.
Учасниками прес-конференції були: Валентин Гвоздій, заступник Голови НААУ, РАУ; Тарас Ламах,  Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності; Євгеній Солодко, заступник Голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності; Андрій Циганков, Голова Комітету НААУ з питань адвокатської етики. Доповідачі висловили глибоку стурбованість з приводу зростання кількості звернень адвокатів про порушення прав та гарантій адвокатської діяльності внаслідок неправомірної діяльності правоохоронних органів, зокрема прокуратури. НААУ вважає, що з боку правоохоронних органів здійснюється тиск на адвокатів, що заважає їхній професійній діяльності. В приклад приводились статистичні дані про кількість звернень адвокатів в судові органи з приводу перешкоджання виконання їхніх професійних обов’язків  - тільки за 2015 рік понад 50 справ, за 2016 рік – 11. Також зазначалась тенденція до відсутності адекватної реакції прокуратури на ці скарги – вони не були взяті до уваги належним чином. 
Щодо тиску, то НААУ зазначає про  різноманітні його форми: від грабунку адвокатських кабінетів до нищення приватного майна, спалення автомобілів тощо. В Київській області на 2015 рік зареєстровані випадки вбивств адвокатів. 
НААУ оперативно реагує на звернення до Асоціації, що надходять від адвокатів всієї країни, зокрема зверненнями в Генеральну прокуратуру та Прокуратуру міста Києва.  НААУ також звернулася до міжнародних асоціації адвокатів та Ради адвокатських асоціацій та правничих товариств Європи для інформування, реагування та усунення можливих причин та умов, що сприяють створенню подібних ситуацій.
Неправомірні дії правоохоронних органів ставлять під загрозу один з фундаментальних принципів адвокатської діяльності у правовій державі – гарантії адвокатської таємниці. Також закон забороняє ототожнення адвоката з його клієнтом, втручатися в правову позицію адвоката, притягати до кримінальної чи іншої відповідальності за свою професійну діяльність. Такі дії нівелюють права громадянина в Україні, зокрема право на належний  захист в суді.

Автор: Уляна Кирчей

Немає коментарів:

Дописати коментар