Интернет реклама УБС

08.02.16

«Що таке українська література?». Презентація книжки Леоніда Ушкалова.

Немов рослина в сонячнім вікні,
Яка неждано вигнулась 
стрільчасто, 
я відчуваю стрункість власних ніг
І гнучкість рук, що хочуть взяти щастя.
(«П’ятнадцята осінь», Олена Теліга)

Такими рядками  закінчує Леонід один із 45-и есеїв. Рядками, які страшенно подобаються його дружині…Мабуть тому, що це «щось суто жіноче, щось таке, що віоліною звучить…». Плоди читання присвячені  дружині. Чому дружині? «Бо що я ще їй можу присвятити, книжку…».
Леонід Ушкалов – літературознавець, письменник, доктор філологічних наук, професор кафедри української та світової літератури Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди, автор численних академічних праць з ділянки української літератури, філософії та богослів’я, надрукованих різними мовами. Професор Ушкалов – один з найретельніших дослідників творчості Г. Сковороди. Переконаний, що «свідомість сучасної української людини сформована, безумовно, під впливом  літератури».  У 2007 році став лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Сковороди, а в 2011 році – лауреатом премії ім. І. Франка НАН України.
Книга Леоніда Ушкалова - 45 «уроків» української літератури, які вперше побачили світ у 2012-2013 роках на сторінках газети «Україна молода»(окрема рубрика «Уроки літератури від Леоніда Ушкалова»). Всі важливі для людини питання порушені в цій книзі: самотність, правда, свобода, любов, щастя та багато інших…Головними персонажами  есеїв є всім нам відомі класики, зокрема, Шевельов, Драгоманов, Франко, Сковорода, Шевченко, Леся Українка, Кобилянська (питання філософії фемінізму) й інші. Написані есеї в публіцистичній манері, багато в чому дуже «харківські». Ці «уроки» свідчать про те, що українська література від давнини і до сьогодні надзвичайно багата і цікава.             
Писати автор почав 9 березня ( 25 лютого за старим стилем) 2012 року. Тому, не дивно, що починає він з Шевченка. Адже того дня, 198 років тому і народився Т. Шевченко. Окремий «урок» присвячений нашому вічному місту – «Символічним обличчям Києва».
Історія написання книги. « Десь на самісінькому початку 2012 року київська журналістка Тетяна Терен запропонувала мені провести доволі незвичну презентацію книжки «Від бароко до постмодерну», яка незадовго перед тим побачила світ у видавництві «Грані-Т». То мала бути дискусія з Оксаною Забужко. Я погодився. Погодилася й Забужко. І ми вирішили назвати  нашу розмову просто - «Плоди читання». То була варіація на тему Д. Чижевського, який колись давно друкував на сторінках берлінського часопису «Zeitschrift für slavische Philologie» літературно-філософські мініатюри під назвою  « Literarische Lesefrüchte». По-нашому це можна перекласти як «Плоди читання». А після закінчення розмови до мене підійшла Наталя Дмитренко – редакторка відділу культури газети «Україна молода» із пропозицією вести в них колонку, - на що автор погодився. – Так в «Україні молодій» з’явилася рубрика «Уроки літератури від Леоніда Ушкалова». Я вів її до грудня 2013 року. Вийшло 45 «уроків літератури»». І ось тепер вони перед нами. Прочитавши книгу, можна побачити невідомі нам сторони творчості українських класиків та по-іншому пізнати відоме.
    Читайте. Читайте «щоб душа стала світліша: українська класика – запорука змін на краще». Читайте, смакуйте «мистецтво як лимонад»! 
   *Книгу можна придбати в книгарнях Вашого міста за доступною ціною.

Олена Нужна

Немає коментарів:

Дописати коментар