Интернет реклама УБС

08.02.16

Next Generation Business School та America House знають «Як підготуватися до фантастичного майбутнього»

   На разі, коли маємо досить таки складну ситуацію в країні, про фантастичне майбутнє – лише думки. А що є нереалізовані ідеї? – Холості кулі. Інколи навіть боїмося вистрелити. Це постійний страх перед помилками. Страх зробити щось не так. Страх перед тим, що тебе ніхто не підтримає. Адже як буває,  молоді люди з гідними ідеями приходять до вищих інстанцій з проханням реалізувати їх стартапи, а їм у відповідь: «А у вас є на це кошти?», «гідна» відповідь, що сказати. Навіть якщо кошти є, ідеї генерують, але приписуючи їм нове авторство. Так і живемо.
   Майбутнє - дратує. Нас завжди дратують зміни. Вони проти нашої найулюбленішої цукерки, яку ти будь-коли куштував, навіть ті, що виготовляють зараз, вже не такі смачні;  вони проти комфортного життя, проти відносин які вже склалися, проти накопиченого досвіду. 
   Ми звикли думати про майбутнє, стоячи в сьогоденні, спираючись на досвід. Якщо дивимося на наш досвід і намагаємося уявити собі майбутнє - це ніяке не майбутнє - це триваюче сьогодення. Триваюче не змінює основ, не змінює принципів. А майбутнє принципово відрізняється від того, що є. У ньому перспективне, а не ретроспективне мислення, в ньому візіонерство, в ньому здатність відірватися від шаблонів і стереотипів. Що робити? Все просто, потрібно спробувати зрозуміти, що старий світ закінчився, ми знаходимося на трансформаційному етапі, коли все зміниться, коли основою капіталу будуть вже не гроші, а нові ідеї, здатність генерувати їх. І технологічно ми готові до переходу, який повинен був початися ще в 80-х роках. Але для цього потрібно вилізти з того ящика звичного досвіду, в якому ми знаходимося. І зрозуміти, що світ величезний. У такому світі вже не настільки важливо, якими розумовими ресурсами ти володієш, а як ти здатний мислити. Мислити по-новому.  
  Що зробити щоб почати мислити по-новому? « - почати жити по-новому: читати книжки, які раніше здавалися нудними, знайти інший шлях щоб дістатися на роботу, почати мислити критично, бути реалістом», - стверджує генеральний директор групи компаній  Advanter Group Андрій Длигач. 
    Переможці думають без заперечень. Потрібно забути про фрази «ні, я не зможу», «у мене не вийде» і тп. Бути завжди впевненими в собі - «я буду», «я можу».   Успішні люди думають інакше, спілкуються з тими, хто кидає їм виклик, враховують «термін придатності» ідей, вони живуть інакше, - чим і відрізняються від решти, чиїх імен ми не знаємо. 
   «Стосовно «терміну придатності ідей» все просто: у них короткий термін придатності. Ви повинні почати діяти до того, коли він закінчиться. Тобто, одна справа щось вигадати, інша – реалізувати задум в життя» - запевняє Ярослав Кологривов. 
Основним  параметром підготовки до фантастичного майбутнього для Романа Зінченко є не  накопичення знань, а накопичення навичок поведінкової мозкової активної гнучкості. Це одна з навичок яку ставить Ілон Маск. Взагалі. Безліч інсайтів  можемо знайти для себе у його біографії. Інформації про Ілона в Інтернеті  більш ніж достатньо, але фокусуємося на найголовнішому:
1) Він береться  тільки за глобальні проблеми, вирішення яких приносить велику користь суспільству;
2) Не нехтує проектами, які мають хоч найменший шанс  на реалізацію;
3) Старанна робота + відсутність страху перед помилками;
4) Маск працює по 100 годин на тиждень вже протягом 15 років.

  І зовсім не потрібно копіювати успішних людей, але їх особистості, їх життєвий і творчий шлях може стати для поштовхом, мотивувати нас. Якщо говорити, про мотиватори для українців, то, на жаль,   95%  людей зараз мотивуються уникненням невизначеності. Уникненням ситуацій, які не мають гарантованих розв’язків. І це шлях до споживання, а не творення майбутнього. В будь-якому випадку, шанси стати споживачами у нас є, але ж наша молодь амбіційна, і хоче стати не лишень споживачем. Оця стихія може все змінити на краще. 
Майбутнє – це не вивіска із взуттям в ТРК «21век». Нам потрібні нові погляди, свіжі погляди на життя. І нам треба навчитися дивитися з майбутнього. А звідти дивитися ми поки не навчилися.  
 Питання проектування фантастичного майбутнього і  стало предметом розмови з Романом Зінченко, координатором Української мережі енергетичних інновацій Greencubator, Ярославом Кологривовим, директором Наукового парку «Київська політехніка», видавчинею українського перекладу книжки “Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє” Оксаною Форостиною.
   Модерував зустріч директор Агенції культурних стратегій та ініціатор платформи Next Generation Business School, Микола Скиба.

Олена Нужна

Немає коментарів:

Дописати коментар