Интернет реклама УБС

24.06.16

Засоби безпечного подолання мінних полів підрозділами Збройних Сил.

НАТО приділяють значну увагу високій рухливості військ на полі бою і в усій зоні бойових дій. Вважається, що в майбутній війні для досягнення успіху сухопутні війська повинні виконувати покладені на них завдання в гранично короткий термін, здійснюючи широкі маневри по фронту і в глибину, швидко зосереджуючи значні сили для нанесення потужних ударів на вузькій ділянці фронту, перебудовуючи і займаючи розосереджені бойові порядки . При цьому інженерні війська повинні створювати умови, що дозволяють частинам і з'єднанням в гранично стислі терміни здійснювати необхідні пересування на будь-якій місцевості в різних кліматичних і погодних умовах. На думку військових фахівців НАТО, ймовірний противник буде широко застосовувати системи загороджень, в першу чергу мінно-вибухові. У зв'язку з цим в Північноатлантичному блоці особлива увага приділяється підготовці військ до того, щоб швидко і з мінімальними втратами долати ці нагородження.

Підкреслюється, що своєчасно виявляти міни і долати мінні загородження повинні всі роди військ. 
Для цього практично у всіх бойових підрозділах є штатні засоби мінної розвідки (табельні щупи, переносні міношукачі і т. д.). Наприклад, в бундесвері кожен танк оснащений комплектом табельних засобів для розвідки і подолання мінного поля. У деяких арміях передбачається використовувати легкі подовжені заряди розмінування для того різання в мінних полях вузьких проходів-стежок.

Засоби розвідки мінних полів

В даний час на озброєнні іноземних армій є переносні міношукачі. За допомогою такого портативного приладу солдат, перебуваючи в русі в положенні лежачи, на колінах або стоячи, веде розвідку в смузі місцевості шириною до 2 м. 

У арміях країн-учасниць НАТО широко представлені міношукачі головним чином американського виробництва.

AN / PSS-14 - ручна система виявлення мін на відстані.
AN / PSS-14 радикально змінює технологію виявлення протипіхотних і протитанкових мін, об'єднуючи в собі георадар (GPR), високо чутливе пристрій виявлення металу (MD) і передові алгоритми комплексування інформації; має високу ймовірність виявлення.

Американська компанія L-3 CyTerra спеціалізується в області виявлення загроз для військових, гуманітарних застосувань і державної безпеки.

Виявляючи приховані загрози в різноманітті грунтів, прилади, розроблені компанією L-3 CyTerra, забезпечують користувачам поряд з підвищеним знанням ситуаційної обстановки більшу довіру до безлічі безпечних сценаріїв вирішення прихованих проблем безпеки.

Продукти L-3 CyTerra виробляються за високими стандартами якості (сертифіковані по ISO 9001: 2008) і базуються на десятирічному досвіді роботи компанії в даній області.

Опис міношукача AN / PSS-14

Міношукач АN / PSS-14 (раніше відомий як HSTAMIDS - ручна система виявлення мін з безпечної відстані) радикально змінює технологію виявлення замаскованих зарядів, об'єднуючи в собі георадар (GPR), високо чутливий пристрій виявлення металу (MD) і передові алгоритми комплексування інформації.

Це унікальне поєднання дозволяє системі надійно і одноманітно виявляти протипіхотні (AP) і протитанкові (AT) міни і виділяти їх з перешкод, що створюються металевими предметами, збільшуючи надійність і ефективність роботи оператора.

Для збільшення операційної ефективності системи AN / PSS-14 забезпечує найвищу ймовірність виявлення (PD) мін з мінімальною ймовірністю помилкової тривоги (FAR) серед будь-яких аналогічних існуючих переносних систем.

Система AN / PSS-14 забезпечує свої характеристики у всіх екологічних і грунтових умовах, включаючи сильно мінералізовані грунту.

Спеціально розроблений для солдатів, AN / PSS-14 вийшов на рівень виробництва, як стандартний міношукач Армії США.

AN / PSS-14 - це двухсенсорний прилад, що складається георадара (GPR) і вдосконаленого металошукача (MD)

Георадар (GPR)
GPR базується на широкосмуговий, когерентном, радарної приймачеві-передавачеві дискретної частоти. Пошукова головка містить один передавач і дві прийомних антени. Передавальна антена забезпечує випромінювання постійних сигналів малопотужного радара.

При проходженні пошукової головки над поверхнею землі і проникненні радарних сигналів в грунт частина сигналів відбивається, надходить на приймальні антени і обробляється системою.

Вдосконалений металошукач (MD)

Котушка вдосконаленого металошукача охоплює головку датчика. Струм, що протікає через котушку металошукача (MD) створює електромагнітне поле, яке індукує електричний струм в будь-якому металевому предметі, прихованому в грунт.

Головка датчика виявляє це вторинне електромагнітне поле і відповідає на це сигналом тривоги, який попереджає солдата про можливу наявність міни.

Збір і узагальнення сенсорних даних
Виняткова продуктивність міношукача AN / PSS-14 досягається завдяки використанню алгоритмів збору та узагальнення надходять в систему сенсорних даних, які дозволяють оператору ефективно відрізняти закладки мін від різних металевих перешкод.

Алгоритми базуються на моделюванні грунту, використовуючи методику "новизни в реальному часі" (RTN). При просуванні оператора модель грунту постійно оновлюється, дозволяючи системі автоматично адаптуватися до мінливих умов пошуку.

Попереджаючіі оператора сигнали виявлення можливої ​​закладки міни забезпечуються за допомогою звукових сигналів.

AN / PSS-14 є контрольованим предметом, що потрапляють під дію Міжнародного правила торгівлі зброєю (ITAR) і може бути експортований з належним дозволом Державного Департаменту США.

Збройні сили США придбали велику партію міношукачів, повідомляє Defenseindustrydaily. 17 тисяч апаратів AN / PSS-14 розробки компанії CyTerra загальною вартістю 300 мільйонів доларів спрямовані в бойові підрозділи армії і корпусу морської піхоти.

Міношукач AN / PSS-14 є одним з найкращих приладів цього класу. Він оснащений сучасним метал-детектором і радаром, здатним виявляти об'єкти під поверхнею землі.

Міношукач має многопроцессорну систему управління з розвиненим програмним забезпеченням, що дозволяє підвищити вірогідність успішного виявлення мін до 95 відсотків. Одночасно розробники знизили ймовірність помилкового спрацьовування. Апарат дозволяє виявляти міни всіх типів - в металевих, дерев'яних і пластикових корпусах, протитанкові та протипіхотні. Виявлення міни супроводжується звуковим сигналом.

Апарат працює від звичайних батарейок, важить близько 3,7 кілограмів, для перенесення укладається в невелику валізку і може використовуватися одним оператором. На даний момент розробляється полегшена версія міношукача для повітряно-десантних підрозділів.

У США досліджувалася також можливість використання для пошуку мін приладу, що працює за принципом радіолокації в короткоімпульсних режимі. Зокрема, на основі цього принципу передбачається розробити рухливий міношукач для швидкісної розвідки колонних шляхів в умовах бездоріжжя.

Іноземні соціалісти приділяють значну увагу відбору та дресирування собак для пошуку мні, особливо мін-пасток. Як показали випробування, проведені в науково-дослідному центрі інженерних військ США, собаки здатні виявити міни по запаху ВВ, легко знаходити натяжний дріт встановлених мін на віддаленні до 8 м. За оцінкою фахівців, добре навчений собака може відшукувати металеві міни так само ефективно, як і натренований оператор за допомогою індукційного міношукача.

Засоби подолання мінних полів

В НАТО для прокладання проходів в мінних полях передбачається широко використовувати підрозділи саперів з міношукачами. Як вказують іноземні фахівці, для цього необхідно багато сил і часу, що не відповідає вимогам ведення сучасних бойових дій. На озброєнні військ США, Великобританії та інших держав Північно-атлантичного блоку є подовжені заряди розмінування, які служать для створення проходів бойовій техніці першого ешелону і піхотним підрозділам, які йшли в пішому порядку.

Подовжений заряд М125 (США), призначається для прокладання проходів в протидесантних загородженнях. Він складається з великого числа циліндричних шашок ВВ, нанизаних на прядив'яний канат. Кілька таких зарядів знаходяться на плаваючій броньованій інженерній машині. Кожен з них подається на мінне поле за допомогою порохової ракети, а підривається (електричним способом) детонатором, що знаходяться в хвостовій частині.

Для створення вузьких проходів-стежок, по яких можливий рух піхоти в колоні по одному, використовуються легкі подовжені заряди розмінування, що подаються на загородження пороховою ракетою. В основному ці засоби конструктивно виконані аналогічно важким зарядів для різання широких проходів. Виняток становить наявна в інженерних підрозділах бундесверу детонуюча мережа (загальна вага 100 кг), яка наготовлена з детонуючого шнура з укріпленими на ньому зосередженими зарядами ВВ (30 кг). Вона подається на мінне поле також за допомогою порохової ракети і забезпечує пророблення проходу шириною близько 1 м на глибину 53 м.

В останні роки за кордоном проводяться дослідження з вишукування найбільш раціональних і ефективних способів подолання мінних загороджень. 

В США.

У США створена нова мобільна система розмінування, що дозволяє за допомогою лазера знищувати саморобні вибухові пристрої і боєприпаси, що не розірвались. Про це повідомляє портал Engadget. Встановлена ​​на автомобілі типу MRAP з підвищеною мінною стійкістю система значно прискорює процес очищення території в порівнянні з роботою саперів.

Технологія, позначена як Recovery of Airbase Denied by Ordinance (RADBO), розроблена дослідницьким центром авіаційних і ракетних технологій Армії США спільно з інженерним центром випробувального полігону ВПС США в Хантсвіллі, штат Алабама. Основою технології є використання лазера, що дозволяє екіпажу мобільної системи ліквідувати вибухові пристрої і боєприпаси, що не розірвалися не виходячи з кабіни.

Як говориться в повідомленні, лазер може знищувати вибухові пристрої і боєприпаси на відстані до трьохсот метрів. Крім того, машина оснащується маніпулятором, який дає можливість переміщати знешкоджені пристрої, боєприпаси і уламки вагою до 50 фунтів (близько 23 кілограмів).

В Україні планують почати виготовлення міношукача нового покоління 3D. 

Про це в інтерв'ю розповів в.о. глави Місії України при НАТО Єгор Божок, повідомляє  УНІАН.

"Ми зараз на етапі узгодження даного проекту з союзниками, з профільним комітетом НАТО. Ми розраховуємо, що десь через пару місяців зможемо говорити про початок практичної фази проекту (спільний українсько-норвезький проект вартістю 450 мільйонів євро)", - зазначив Божок.

Український дипломат переконаний, що "вся допомога в сфері research and development (наукових досліджень і розробок), яку ми просимо і отримуємо від НАТО, повинна бути спрямована на розвиток національних можливостей".

"Тобто, не просто отримати щось або закупити у кого-то, а створити власні потужності, які дозволять нам забезпечувати себе відповідними засобами в стратегічний перспективі", - підкреслив він.

За його словами, українська сторона хоче в рамках саміту НАТО в Варшаві "вивести на рівень конкретних домовленостей" питання розмінування територій.

"Обсяг проблем, з якими ми зіткнулися і які нам треба вирішити, потребує суттєвого зміцнення взаємодії з НАТО в цьому напрямку. Це буде весь спектр взаємодії, починаючи від матеріально-технічної допомоги, закінчуючи дорадчо-консультативним навчанням персоналу і так далі", - сказав Божок.

Джерело:cyterra.com
                engadget.com
                UNIAN. NET

Немає коментарів:

Дописати коментар