Интернет реклама УБС

22.07.16

Cистеми акустичного та радіолокаційного визначення місця розташування артилерійських та мінометних вогневих точок противника

Україна, ймовірно, закупить / отримає у тимчасове користування зарубіжні наземні комплекси для вирішення завдань артилерійської розвідки. Такий висновок можна зробити після прес-конференції Президента України за підсумками переговорів в Мілані. Президент України сказав, що комплекси розвідки здатні виявляти дальність пострілу до 50 км. І «за секунду буде відома дальність, азимут і точка, звідки такий постріл був зроблений. І все буде задокументовано ».
Приємно, що Верховний головнокомандувач вже ознайомлений з окремими повноваженнями комплексів артилерійської розвідки, також тісно пов'язаними з бойовим потенціалом наших ракетних військ і артилерії. Існує гостра необхідність використання засобів звукометричної і радіолокаційної розвідки в умовах протистояння РФ і України, коли на перший план виходить застосування артилерії і РСЗВ. Так як в нинішніх реаліях саме артилерія і ракетні війська завдають до 80% ураження живій силі і техніці. Тому вирішальне значення в збройному протистоянні має оперативне інформування своїх артилерійських підрозділів про місцезнаходження вогневих засобів противника. Саме комплекси розвідки дозволяють своєчасно визначити координати позиції ворожої артилерії і оперативно нанести удар у відповідь.
Але у нашій артилерії в зоні АТО сучасних комплексів звукометричної і радіолокаційної розвідки сьогодні немає. Це правда. Вони там вкрай потрібні. Це аксіома. Без них українська артилерія у відповідь на обстріл противника змушена лупити по площах, замість того, щоб вести ефективну контрбатарейну боротьбу, і оперативно вражати виявлені і демаскувати власним вогнем цілі ворога.
При цьому пікантність ситуації полягає в тому, що в Україні є два підприємства, що входять до ДК «Укроборонпром», здатні розробляти і серійно виробляти продукцію аналогічного призначення. Але на поле бою у наших військ виробленої ними техніки немає. Чому?
Звукометрична розвідка

Ще деякий час на пострадянському просторі пріоритет в розробці нових зразків техніки звукової артилерійської розвідки належав одеському казенному підприємству Спеціальне конструкторське бюро «Блискавка». КП СКБ "Блискавка" розробила поліпшену версію створеного в КБ ще в радянські часи комплексу АЗК-7, який називається «Розвідувальний автоматизований звукометричний комплекс», скорочено РАЗК.
Комплекс під назвою «Положення-2» призначений для розвідки вогневих позицій артилерійських гармат і мінометів противника, а також для визначення даних для коригування стрільби своєї артилерії. (Для розуміння: ударні хвилі виникають при всякому вибуху, пострілі. Дулова хвиля використовується засобами звукової розвідки при засіканні гармат і мінометів противника, а хвиля розривів - при засіканні розривів снарядів своєї артилерії).
РАЗК «Положення-2» забезпечує виявлення цілей на дальності до 35 км, коригування вогню своєї артилерії до 15 км. Час визначення координат не більше 5 секунд. Кількість прийнятих сигналів пострілів і розривів - до 50 в хвилину. Кількість оброблюваних цілей до 100.
У лютому 2013 р РАЗК «Положення-2» був прийнятий на озброєння ЗС України. Однак в подальшому він так і не був поставлений в війська. Так і ДП СКБ «Блискавка» не змогло отримати 8 млн грн, витрачених на проведення дослідно-конструкторських робіт по комплексу «Положення-2». В результаті заборгованість із зарплати в конструкторському бюро перевищила 3 ​​мільйони, і почалися перевірки контролюючих органів, від податкової до прокуратури. Робота СКБ паралізована. Фахівці СКБ перемістилися в НДІ "Шторм". З часу початку АТО «Шторм" отримав від армії замовлення на ремонт наявних у ВСУ звукометричних комплексів АЗК-7, яке через фінансові та інші проблеми не може виконати "Блискавка". Однак НДІ "Шторм" спеціалізується на розробці і дрібносерійному виробництві пристроїв рідинного і повітряного охолодження, а також їх складових частин, в основному призначених для забезпечення теплових режимів радіоелектронної апаратури. Як відзначають самі колишні працівники «Блискавки», ремонт звукометричних комплексів АЗК-7 - це максимум, що може сьогодні інститут. Забезпечувати серійне виробництво РАЗК «Положення -2 »НДІ" Шторм "не зможе.
Радіолокаційна розвідка

Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс«Іскра» (м. Запоріжжя) на основі трикоординатної моноимпульсної РЛС з фазованою антенною решіткою. розробило радіолокаційний комплекс розвідки 1Л220У під найменуванням "Зоопарк-2". Автоматизований радіолокаційний комплекс призначений для виявлення і визначення координат позицій артилерії, мінометів, реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), стартових позицій тактичних ракет супротивника і забезпечення прицільної стрільби власних вогневих засобів по ворожих позиціях.
За допомогою комплексу "Зоопарк-2" розвідка координат вогневих позицій гармат калібру 152 мм, мінометів калібрів 82 мм і 120 мм може здійснюватися на дальності не менше 30 км. Реактивні системи залпового вогню виявляються на відстані 30-40 км, а координати пускових установок тактичних ракет будуть визначені на дальностях не менше 50-55 км. Сектор електронного огляду радіолокаційного комплексу становить 60º по азимуту і 35º по куту місця, максимальна дальність виявлення цілей складає 90 км. "Зоопарк-2" здатний протягом хвилини відпрацювати до 50 траєкторій різних цілей.
Застосування комплексу 1Л220У спільно з артилерійськими дивізіонами або дивізіонами РСЗВ забезпечує збільшення зони розвідки і поразки в 8-10 разів у порівнянні з дивізіонами штатної комплектації. Час виконання вогневих завдань скорочується в 1,5-2 рази, при одночасному скороченні витрат боєприпасів в 2,5-3 рази.
Автоматизований радіолокаційний комплекс розвідки і управління вогнем артилерії на гусеничному шасі був прийнятий на озброєння Сухопутних військ ЗС України ще в 2001 р (!!!). З 2007 р НВО «Іскра» провело модернізацію радіолокаційного комплексу артилерійської розвідки для підвищення дальності дії, зменшення масогабаритних характеристик і розширення функціональних можливостей по наведенню артилерійських снарядів. Але жодна версія, жоден комплекс «Зоопарку» до військ поки так і не доїхав. Причина - відсутність державного оборонного замовлення на цю техніку Сьогодні «Зоопарк» конче потрібна українським підрозділам артилерійських військ в зоні АТО. При цьому НВК «Іскра» готове забезпечити серійне виробництво радіолокаційних комплекс розвідки "Зоопарк-2" - як на гусеничної, так і колісній базі.
Ми і вони
Сучасні комплекси звукової розвідки стоять на оснащенні ряду зарубіжних армій. Без згадки і аналізу арсеналу РФ, скажу про потенційних постачальників. Серед найбільш відомих виробників британська компанія BAE SYSTEMS (Великобританія), яка випускає комплекс виявлення артилерії противника - HALO Mark 2 (Hostile Artillery Locating System), успішно зарекомендував себе в зонах бойових дій в Іраку і Афганістані, німецька - Alcatel SEL з новим комплексом SMAD, французька - THALES SAFARE з системою SL2A, ізраїльська Rafael з комплексом ARTILOC (Artillery Location Acoustic System), а також нідерландська Microflown AVISA з RAM-LOC. При певних розбіжностях в їх ТТХ, вони схожі тим, що кожен такий комплекс являє собою пункт управління і рознесені на місцевості акустичні датчики, число яких може коливатися від 3 до 16.
З огляду на, що Президент України заявив про дальності до 50 км, мене мучать сумніви, що для України мова йде про покупку / тимчасової оренді комплексів HALO від BAE SYSTEMS.
Якщо нинішній момент вимагає закупівлі закордонної техніки для різкого підвищення боєздатності наших військ - не питання. Але питання виникнуть, якщо в держоборонзамовлення Міноборони і «Укроборонпром» знову проігнорують продукцію «Іскри», і не вирішать, хто і як піднімає впав прапор фактично знищеного підприємства «Блискавка». «Положення-2» потрібно почати серійно виробляти.
... До речі, мало не забув. У долі СКБ «Блискавка» і ЗКАР «Положення-2» є ще одна маловідома, але важлива деталь. При міністрі оборони Лебедєві, коли РАЗК і був прийнятий на озброєння, директору СКБ «Блискавка» «рекомендували =» внести кілька мільйонів гривень на користь одного з громадських фондів, які опосередковано контролював Лебедєв. Мовляв, такі реалії: хочеш замовлення - плати. Але пропозиція так «проспонсорувати» держоборонзамовлення було відкинуто з притаманними одеситам формулюваннями. Ну, далі ви знаєте. Перевірки, розбирання, генпрокуратура, і навіть військова служба правопорядку правду почали шукати. До сих пір ось шукають. Але ми-то хочемо жити за іншими законами, і прозорими процедурами. Чи не так і чи? "

Немає коментарів:

Дописати коментар