Интернет реклама УБС

04.01.17

В Україні повинні будуватись нові сучасні великі підприємства

В Україні повинні з'явитися стимули до будівництва великих сучасних підприємств.

Підтримка уряду повинна зробити свою справу: потрібно щоб в країні стали з'являтися нові великі виробництва. Причому такі, які не будувалися з радянських часів. Великі транснаціональні компанії і український бізнес повинен інвестувати в розвиток економіки країни і це повинно позитивно відбитися на гаманцях українців.

НОВІ ВЕЛИКІ ВИРОБНИЦТВА повинні створювати МАСОВО!

Зараз постійно критикують наш уряд, що у нього немає промислової політики. Інвестиції не отримаєш, нічого не побудуєш, ні у кого не займеш. Доводиться реструктуризувати борги приватних компаній.
До поняття «індустріалізація» ми поки не дотягуємо, і модернізацію виробництв потрібно активізувати: під старими назвами повинні працювати найсучасніші роботизовані виробництва.

Потрібно створити інструменти підтримки, наприклад, Фонд розвитку промисловості. Він може видавати позики під 5% річних на термін до 10 років, нижче за середню ринкову ставку в банках. Причому в тих проектах, які отримують фінансування від фонду, на одну гривню вкладених держкоштів повинні залучається до 4 - 6 Євро приватних іноземних і українських інвестицій. Бачачи зацікавленість держави в розвитку тих чи інших галузей, регіонів, відразу ж прокидається інтерес і у приватного бізнесу, вважають експерти. 

Потрібно щоб уряд висував правильні ініціативи, важливі не тільки для економіки країни, але і для підтримки позиції України в світовому співтоваристві. Вони дозволять поліпшити економіку і отримати стабільність податкових і регуляторних умов бізнесу.

Мультиплікативний ефект
Потрібно відродити тенденцію до будівництва нових великих промислових об'єктів. Тим більше що цей процес є мультиплікатором для розвитку економіки регіонів.

Співвідношення приблизно 1 до 5. Тобто на одне створене робоче місце на великому підприємстві з'являється ще п'ять в суміжних галузях. В основному це малий і середній бізнес, сфера обслуговування, магазини. Левова частка доходів бюджету регіонів може надходити від від нового побудованого великого заводу в тому чи іншому регіоні. У підсумку-низький рівень безробіття, а відтік населення припиниться.

Більш того, реалізація проектів великих заводів навіть на стадії підготовки приносить позитивний ефект.

Навіть коли проект будівництва великого підприємства знаходиться на інвестиційній фазі, в бюджет регіонів виплачуються десятки мільйонів гривень у вигляді податків та орендної плати. Після запуску виробництва середня виплата до бюджетів областей на рік складе значні цифри. Бюджети місцевих селищ зараз в мінусі, роботи для жителів практично немає - старі підприємства закриті як нерентабельні.

Більшість великих підприємств не тільки надаватимуть робочі місця, а й беруть на себе частину соціальних функцій. Це допомагає залучати більш кваліфіковану робочу силу.

В рамках проектів будівництва великих підприємств не тільки будуються комбінати, заводи, фабрики, але і прокладаються дороги, зводяться басейни, бібліотеки, школи, дитячі садки, житлові будинки, площі, парки і фонтани. Створюються умови для співробітників. Вигідно, щоб люди хотіли приїжджати на нові виробництва і залишалися.
У числі ключових аспектів соціальної діяльності новозбудованих заводів - оздоровлення співробітників, створення комфортних умов праці та відпочинку, допомога в професійному вдосконаленні та кар'єрному зростанні.

Держава повинна створювати безліч механізмів підтримки бізнесу.
Від імені держави інвестору гарантується наявність певних преференцій і, найголовніше - що не змінюватимуться вхідні умови для ведення бізнесу як податкові, так і регуляторні. В результаті інвестори більш впевнено дивляться в майбутнє.

У свою чергу, інвестор повинен гарантувати, що в певний передбачений договором термін побудує нове виробництво.

Отримання пільг дозволить інвесторам не тільки швидше окупити значні вкладення в проекти, а й розвинути соціальну інфраструктуру в регіонах.

Також потрібно створювати Єдину державну інформаційну систему промисловості України яка буде спрямована на підвищення ефективності обміну інформацією про стан промисловості і прогнозах її розвитку. На цьому порталі повинні бути зібрані основні індустріальні парки, технопарки і промислові кластери, створені в Україні. Підприємці зможуть в режимі онлайн зрозуміти, чого не вистачає, і знайти партнерів.

Але програму промислового розвитку потрібно сприймати не тільки як будівництво абсолютно нових підприємств. Не завжди слід говорити про будівництво нових підприємств, коли у нас є об'єкти, які зараз або не функціонують, або не відповідають вимогам, або неконкурентоспроможні. Якщо підприємство повністю модернізується або ми говоримо про реконструкцію окремого цеху, то в цьому випадку воно повинно розраховувати на підтримку держави. Потрібно використовувати старі проммайданчики, які сьогодні по всій Україні валяються. Готові проммайданчики, куди прокладені дороги, електроенергія, комунікації, тепло і все інше. Не можна не використовувати, щоб створити на цій базі нове виробництво. Необхідно зробити аналіз кинутих проммайданчиків і дати регіонам стимули, щоб вони їх залучали до оборот. Там же і трудові ресурси ще, може, є. Люди з освітою та навичками. При певній перепідготовці вони зможуть працювати. Одне з головних умов появи нових підприємств в країні - принцип впровадження найкращих сучасних технологій. Іншими словами, вже якщо будувати, то тільки найсучасніші заводи. І це включає в себе не тільки економічну ефективність, але і екологічну безпеку. Максимальне навантаження на навколишнє середовище - а це і атмосферне повітря, і вода, і земля, і флора і фауна даної території - повинно прораховуватися на стадії проектування нового виробництва, і проект створюється таким чином, щоб звести екологічну шкоду до нуля. 
Для якісного ривка в промисловому розвитку України потрібно не кілька великих підприємств, а десятки і сотні. Це справа часу. Якщо буде здійснюватися відповідна промислова політика уряду, то все більше інвесторів будуть вкладати гроші в будівництво нових підприємств. В кінцевому підсумку це позначиться і на всій економіці країни, і на гаманці кожного з українців.

В. Величко

Немає коментарів:

Дописати коментар