Интернет реклама УБС

20.04.17

“Мої Мандрівки” Василя Легкого

Василь Юрійович Легкий народився у Києві в 1981 році.
Закінчив видавничо-поліграфічний факультет НТУУ «КПІ» (Київський політехнічний інститут) за  спеціальністю художника-графіка.
Нині – майстер-викладач літографської майстерні Національної художньої академії мистецтв і архітектури у м. Києві.
Не так часто буває, а скоріше, то взагалі винятково, коли прізвище майстра так точно передає основну рису його творчості – легкість.  Митець працює у різноманітних жанрах художньої творчості,  але особливість виставки “Мої Мандрівки” Василя Легкого полягає в тому,що більшість робіт-живописні,створені у мандрах, і несуть у собі той казковий, мінливий світ, який нас оточує. Художник ловить сонячні моменти Буття, і ось вони перед нами. Оскільки географічні вектори такі різнонапрямлені, складається враження,

що Василь Легкий перебуває одночасно повсюди: то блукає замріяними вуличками та площами поважного Львова, то милується краєвидами болгарського Пловдива, а то знову вирушає у чергову подорож нескінченними шляхами мальовничої України, яку митець зображає з великою любов'ю…
Казкове місто Лева з його дивовижною архітектурою, Камянець-Подільський (художник добирав найцікавіші історичні місця, з особливою, характерною атмосферою), Одеські мальовничі дворики, у яких галасує дітлашня, а ось і Болгарія-античний театр у Пловдіві, де і зараз ставлять вистави, і театр сучасний - у Варні, на березі моря, а ось і саме море, але вже поблизу Одеси - дивовижні водні обшири, радісна, галаслива публіка на пляжах... Пензлю художника вдалося відтворити блиск води, тепло сонячного проміння, засмагу на тілах відпочиваючих.
А яким є Киів з погляду мандрівника? І ми разом з художником опиняємось на старому Подолі, де серед лабіринту будинків зеленіють маківки церков, згодом бачимо Дніпровську набережну, прогулюємося схилами Дніпра до Аскольдової могили і ось уже вдихаємо пахощі бузку у ботанічному саду. Робота, виконана темперою, так і називається “Бузок цвіте”.
Потім ми мандруємо до музею Архітектури та побуту Украіни де бачимо лірника,що грає на цьому дивовижному інструменті під церквою святоі Параскеви, мальовничий ярмарок на сільському майдані, хатки Поділля - ці роботи виконані у живописній техніці і чудово передають особливий колорит етнографічного дійства, а за мить ми опиняємося у дендропарку Софіівка. Особливо цікавими є акварелі художника, для яких характерна кольорова мозаїчність, деталізація, особливе, поетичне бачення світу - зокрема це такі роботи, як “Садиба Козловського”, “Лісове озеро”, “Хата у Пилипці”.В техніці акварелі виконана і “Хата в Бучаку” - художник прагне зберегти красу цього дивовижного села хоча б у своїх роботах. Важливу роль у творості митця відіграє любов до рідноі землі, до Украіни, яку автор втілює у своіх творах поетичною, сильною, високодуховною, цілісною, тому на виставці глядач побачить образи дивовижноі Кримськоі землі, що є невід'ємною частиною Украіни.
Роботи митця  ніби віддзеркалюють характер самого художника – незмінно доброзичливий і добрий, проникливий і концентрований погляд у саму суть речей для пізнання її глибинної істинності, а згодом – для її перенесення та втілення у матеріальну форму. Наскільки це йому вдається, переконатися неважко, уважно відслідковуючи творчий шлях та плоди щедрої праці цього чудового митця.

  
Представлений на нинішній виставці доробок автора створений у творчих мандрах  2014–2017рр.

Для того, щоб  дати відвідувачам можливість самим  поринути у творчі мандри, протягом виставки плануються різноманітні культурні заходи: концерти, лекції, майстер-класи (зокрема  з ліногравюри , декоративного розпису, виготовлення керамічного свищика, ляльки-мотанки та японського мистецтва кінусайга). Митець запрошує також на благодійні майстер класи з традиційного мистецтва -лялька мотанка та народна картинка (розпис на склі) -для дітей біженців, які відбудуться 3-4 травня.(На всі майстер-класи попередній запис за тел 066 424 83 81)
Також для біженців зі Сходу та Криму, для дітей воінів АТО планується концерт  "Веснянки" у рамках якого буде проведено майстер клас з народних танців від етно-гурту Рівнодення.

Завітайте  за адресою Іллінська,9, Культурно-мистецький центр Києво-Могилянської Академіі, галерея ім. Олени Замостян (з11-00 до 19-00 крім неділі та понеділка ) і насолоджуйтесь творістю Василя Легкого.
Вхід вільний.
Виставка триватиме з 12 квітня по 6 травня 2017 року, ласкаво просимо....
                                        Мирослава Татарчук,
                                        старший науковий співробітник  НДВ народного мистецтва
                                        Нацонального музею народної архітектури та  побуту України

Немає коментарів:

Дописати коментар