Интернет реклама УБС

09.07.17

Куди вступати абітурієнту : підйоми та падіння ринку праці у першому півріччі 2017-го

6 липня в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція директора з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Сергія Марченка на тему: “Перспективні професії. Ринок праці в першому півріччі 2017 р.”.
Вступна кампанія 2017 стартувала більше тижня назад. Дехто вже давно обрав спеціальність своєї мрії, а дехто досі вагається. А вагаються майбутні студенти саме через те, що не знають тенденцій ринку праці в Україні. Work.ua виришив полегшити їм життя та провести дослідження – куди ж краще вступати абітурієнтав в 2017 році. Результати виявилися шокуючими.
Як розповів Сергій Марченко, дослідження ринку праці було проведено впродовж 2015 та 2017 років та по територіальності охопило всі регіони України.
Яким же чином визначалися «тренди», які наразі існують на українському ринку праці? За кількістю вакансій, які роботодавці розміщають на сайті пошуку роботи Work.ua. Саме завдяки цьому нехитрому інструменту можна побачити як йдуть справи в українського бізнесу та прослідкувати ті «тренди», про які нам і розповіли.
В першому півріччні 2017 року роботодавці розмістили на вищезгаданому ресурсі на 34% більше вакансій, чим в цей же період у 2016 році. Про що це говорить? Про те, що такий ріст означає ніщо інше як оздоровлення ринку праці та розвиток економіки в Україні.
Найбільше вакансій було розміщено в категоріях «Виробництво та робочі спеціальності», «Будівництво та архітектура», «Логістика, склад», «Транспорт, автобізнес». А середній приріст заробітної плати  - 19%, якщо порівнювати із 2016 роком. Найбільш високооплачуємими містами виявилися Київ, Одеса, Харків, Львів, Дніпро. Варто також зауважити, що різниця між середньою зарплатою в Києві та Дніпрі складає майже 2 тисячі гривень.
Найменший же приріст вакансій спостерігався в категоріях «Страхування» (-42%), «Юриспруденція» и «Топ-менеджмент»: -38% и -34% відповідно.
Згідно з даними сайту Work.ua, найбільший приріст за останні 2 роки показали такі професії, як оператор АЗС (+ 192%), вантажник (+ 126%) і асистент стоматолога (+ 120%). Також в ТОП-10 потрапили різноробочі, пакувальники, водії вантажівки і покоївки.

Про що нам говорять ці дані? Найбільш затребувані професії – це ті, яких не навчають у ВНЗ. Саме тому Сергій Марченко не раз під час прес-конференції підкреслював, що найкраще, що може зробити абітурієнт – обрати професію, яка йому подобається, яку він любить, а не ту, яка видається «престижнішою».

Цікавими також бути дані, які показали, що 46,6% роботодавців не звертають уваги на престижність ВНЗ, який закінчив претендент на ту чи іншу посаду.

Що ж ми можемо порадити нашим цьогорічним абітурієнтам? Офіційно – вступати на напрями будівництва, сільського господарства, фінансів та ІТ. Неофіційно – слухати своє серце і обирати те, що насправді припадає до душі.


Білоусова Дана

Немає коментарів:

Дописати коментар