Интернет реклама УБС

02.08.17

Чи справді український держслужбовець використовує в повсякденному житті українську мову. Нова вимога щодо заняття посади державного службовця.

 
  Вже більше 100 днів як триває атестація державних службовців на знання української мови.  За цей період,  як повідомив Костянтин Ващенко,  голова Національного агентства з питань  державної служби на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі :«З  1 травня цього року відбулося  322 засідань атестаційної комісій, куди звернулося близько  10 000 тис. кандидатів на державну службу.   З усіх претендентів лише  200 осіб не набрали достатнього балу»
  В Україні 80 ВНЗ по всіх регіонах є уповноваженими,   щодо проведення такої атестації,  користуються таким правом лише 74 ВНЗ,  з яких 20 розташовані в Києві.  Зумовлено це тим,  щоб кожен  хто займає державну посаду  міг вільно здати атестацію в найвіддаленіших регіонах.  В складі комісії присутні  лише фахівці української філології та з публічного адміністрування.
  Важливим нюансом є те, що ті хто має відмінні оцінки, а це не нижче 5 балів по старій системі і 10 балів за новою системою, за підсумками ДПА, ЗНО, диплому,  то без особливих зусиль може обміняти документи на посвідчення про вільне володіння української мови. 
  «Надзвичайно спрощені умови для кандидатів з отримання посвідчення,  тобто  одна частина людей, які проходять  атестацію, а друга частина, яка підтверджує свої навички володіння мовою, спираючись на перелік документів, ситуація з підтвердження, як показала практика, не завжди учасниками процесу відповідально виконується  і сприймається.  Кандидати не в рівних умовах, тому що кандидати,  які отримували оцінки в ліцеї чи в гімназії і з іншого боку, коли людина отримує оцінки в комплексі (дит. садка,школи, ВНЗ) дає задуматись про реальне оцінювання навичок кандидата»,  -  наголосила Галина Усатенко,  заступник директора Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
 Вартість проходження атестації для претендента складає 500 грн.,  раніше ціна варіювалась від 300-2000 в залежності від ВНЗ,  але для тих хто приносить документи з високими балами, отримує посвідчення без проходження атестації і цілковито безкоштовно.
 «Люди вимушені платити кошти за проходження атестації, тоді виникає питання з прав платників податків. Підхід, що це має покриватися державним бюджетом, а саме - держава має покривати роботу комісії, забезпечувати ВНЗ відповідними фінансовими ресурсами для того, щоб люди безкоштовно проходили подібну атестацію. Це неправильний підхід, адже немає державних коштів -  є кошти платників податків.  В мене, простого пересічного платника податків виникає питання, а чому мої кошти повинні іти на бажання для когось, щоб іти на державну службу? Ті люди, які верифікують  своє посвідчення документами, мають хоча би покривати вартість його виготовлення», -  прокоментував Володимир Купрій,  експерт Реанімаційного Пакета Реформ,  член Комісії з питань вищого корпуса державної служби.
  З 1 травня 2017 року вступив Закон про державну службу, який в загальному порядку передбачає,  що кожен,  хто планує стати державним службовцем, повинен пред’явити з стандартними документами ще посвідчення про знання української мови. Також, як повідомляється, в наступному році майбутній держслужбовець матиме пред’явити також посвідчення з іноземної мови.

Вікторія Терещенко

Немає коментарів:

Дописати коментар