Интернет реклама УБС

23.09.17

Виставка до 400 річниці ілюстрованої перуанської хроніки історика Феліпе Гуаман Пома де Айала


18 вересня  у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику (Велика Лаврська дзвіниця) відбулося урочисте відкриття культурно-історичного проекту «Виставка до 400 річниці ілюстрованої перуанської хроніки історика Феліпе Гуаман Пома де Айала».

Проект присвячено 25-річчю встановлення дипломатичних зв’язків між Україною та Республікою Перу. На відкритті були присутні представники Міністерства культури України, Міністерства закордонних справ України, Посольств Мексики, Бразилії, Чилі, Аргентини, Португалії та Болівії.

Організаторами виставки виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник та Аташат з торгово-економічних питань Республіки Перу в Україні.

Експозицію відкривали в.о. Генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олександр Рудник, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Перу в Україні Альберто Салас Бараона за сумісництвом (з резиденцією у Варшаві), Почесний консул Республіки Перу в Україні Ігор Баленко та Аташе з торгово-економічних питань Республіки Перу в Україні Хуан Олівас Корнехо.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Перу в Україні пан Альберто Салас Бараона висловив вдячність присутнім гостям – представникам дипломатичного корпусу, українських Міністерств та освітніх установ, а також організаторам виставки за допомогу в реалізації важливого культурно-історичного проекту. Пан Посол відзначив важливість презентації експозиції саме у стінах унікальної Великої Лаврської дзвіниці та коротко ознайомив гостей з основною ідеєю культурно-історичного проекту, який має на меті популяризацію шедевру світової історіографії – перуанської хроніки історика Феліпе Гуаман Пома де Айала «Нова Хроніка та Добре Правління».

За словами в.о. Генерального директора музейного комплексу Олександра Рудника, одним із основних завдань заповідника як музейної установи, що опікується охороною та збереженням об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, залишається популяризація української культури як в Україні, так і за її межами. В.о. Генерального директора також зазначив, що особливу атмосферу міжнаціонального єднання у вечір відкриття проекту окреслило місце, обране для проведення заходу, – Велика Лаврська дзвіниця, де на другому ярусі свого часу була розміщена бібліотека Києво-Печерської лаври, яка  наприкінці ХХ століття нараховувала близько 30 000 книг та 429 рукописів. На завершення в.о. Генерального директора запросив присутніх відвідати заповідник та ознайомитися з його історичними та культурними пам’ятками, а також з експозицією “Виставка до 400 річниці ілюстрованої перуанської хроніки історика Феліпе Гуаман Пома де Айала”».

З нагоди свята, а також враховуючи особливі заслуги екс-посла України в Перу Олександра Михальчука у сфері налагодження та встановлення дипломатичних, економічних та культурних зв’язків між Україною та Перу, сприяння у відвідуванні країни українськими високопосадовцями та підприємцями, за впровадження діяльності, що сприяла б поширенню та визнанню культури Перу, беручи до уваги дружні відносини між двома країнами, пан Альберто Салас Бараона нагородив Олександра Михальчука вищою державною цивільною нагородою Перу – Орденом «Сонце Перу» 5-го ступеню «Великий Хрест» та висловив вдячність за гідну роботу від імені вищого керівництва Республіки Перу.

Виставка присвячена шедевру світової історіографії. «Нова Хроніка та Добре Правління» Феліпе Гуаман Пома де Айяла була створена близько 1615 року в Перу і являла собою скріплений манускрипт з майже 1200 сторінок. Книга поділена на дві частини: перша – «Нова Хроніка» – розповідає про доінкові часи та Імперію Інків. У «Доброму Правлінні» автор висвітлює несправедливість, експлуатацію та зловживання владою колонізаторами, а також висловлює пропозиції Іспанській Короні щодо соціальних та урядових реформ у нових Іспанських колоніях.

Манускрипт описує історію Перу від найдавніших часів, розповідає про життя кожного з правителів Інків та їхніх дружин, а також про закони, вікові групи, календар, ідолів, чаклунів, поховання, покарання, в’язниці, пісні, палаци, шляхи, сховища та урядових осіб.


Хроніка написана в основному іспанською мовою та частково кечуа (мовою інків). Книга Поми знаменита своїми 398 гравюрами, які супроводжуються авторським текстом. У межах експозиції відвідувачі зможуть оглянути ілюстрації з книги, які варто вважати повноцінними творами візуального мистецтва: «Нова Хроніка та Добре Правління» – це ілюстрована історія правління Інків та початку Іспанської конкісти Перу.

Сам автор, Гуаман Пома, та історія написання книги сповнені таємничості. Усі відомі факти про життя автора взято з автобіографічних вставок хроніки. Гуаман Пома був індіанцем, вихідцем із знатної інкської родини. Він працював перекладачем у іспанських священнослужителів-місіонерів та колоніального уряду. Манускрипт був адресований королю Іспанії Філіпу ІІІ та відправлений до Іспанського королівського двору, однак навряд чи потрапив до рук короля. Він все ж дістався Європи, де його виявили лише у 1908 році в Королівській Бібліотеці Копенгагена.

«Нова Хроніка та Добре Правління» включені до переліку об’єктів реєстру «Пам’ять світу» ЮНЕСКО.

Виставка триватиме з 18 вересня до 30 листопада 2017 року

Немає коментарів:

Дописати коментар