Интернет реклама УБС

08.09.17

У Києві відкрили зірку слави Марії Примаченко

На "Площі Зірок", у центрі Києва, з'явилася нова, десята зірка слави. Її відкрили на честь видатної художниці Марії Примаченко.
"Площа Зірок" - українська альтернатива американській Алеї Слави
"Площа Зірок" була відкрита на перетині вулиці Еспланадної, бульвару Лесі Українки та Спортивної площі 14 листопада 2015 року. Пам'ятні латунні плити мають розмір 30 на 60 см. Сама площа розрахована на відкриття більше 100-та іменних пам'ятних знаків. Зірки на площі можуть з'явитися за рішенням спеціальної експертної комісії. У день відкриття, два роки назад, вже було закладено дев'ять іменних зірок людям, що зробили вагомий внесок в розвиток культури, мистецтва та спорту. Зокрема, було закладено пам'ятний знак таким людям, як Богдан Ступка, Ада Роговцева, гурт С.К.А.Й, українському боксеру Віктору Постолову та іншим. Поряд зі зіркою легендарного актора Богдана Ступки і було
розташовано іменний знак Марії Примаченко. Її відкрила правнучка художниці Анастасія Примаченко разом з організаторами. "Я дуже щаслива,що цього року пам'ять Марії Примаченко вшанують відкриттям зірки на її честь. Це ім'я яскраво сяє на небосхилі українського та світового мистецтва майже сто років, відтепер, її символічна зірка запалає в самому серці столиці. Творчість Марії Примаченко - поза часом, і саме тому вона завжди буде актуальною. Її роботи можуть органічно існувати не тільки у просторі музеїв, галерей та приватних колекцій, а й комунікувати з людьми в їх повсякденному житті"- каже правнучка великого мистецького діяча. 
Майбутні проекти 
Організатори зазначають, що дана подія стала початком популяризації творчості Примаченко. Згодом, у Печерському районі столиці на бульварі Марії Примаченко з'явиться унікальний музей під відкритим небом приурочений її творчості-Prima Maria Art Boulevard. Таким чином, можна бути показати геніальні шедеври художниці, які немов зійдуть з її полотен. Даний соціально-культурний проект має на меті познайомити людей, зокрема молодь, з творчим доробком нашої співвітчизниці, яка жила і творила на території України. 
Історія легендарної художниці 
Вона народилася і прожила все своє життя в селищі на Київщині. Малювала в стилі "народного примітивізму" та стала лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка. На картинах були зображені чудернацькі звірі, рослини та сцени з життя звичайного селянина. За життя Примаченко її роботи відвідали виставки в Парижу, Варшави та інших європейських міст. На сьогодні полотна оцінюються в десятки тисяч доларів та становлять національну гордість. Все життя вона прожила в скруті, але попри це Примаченко малювала сама і навчала цьому мистецтву інших. Марія Примаченко створила понад 900 унікальних картин, велику кількість скульптур та вишивок.
Марія Прунцева

Немає коментарів:

Дописати коментар