Интернет реклама УБС

15.10.17

«Весільна Україна» у «Софії Київській»

Учениця студії "Етнофлористика" Олена Соловчук
показує свої роботи та розповідає про віночки.   
Національний заповідник «Софія Київська», музей «Брама Заборовського» (вул.
Володимирська, 24, Київ).

13 жовтня y Національному заповіднику «Софія Київська» відкрилась виставка «Весільна Україна», Відвідувачам покажуть, чим прикрашали оселю, що ставили
на стіл, як вбиралися наречені та багато-багато іншого. Мета проекту - показати багатство та колорит традиційного українського весілля. Спеціально для мистецького проекту організатори здійснили експедицію Україною, а також вивчили тисячі старих фото, щоб якомога точніше візуалізувати кожну деталь улюбленого свята українців.

Інсталяції «Весільної України» відтворюють головні етапи весільного обряду. Крім
окремих тематичних зон, на експозиції представлені унікальні весільні вінки та вбрання, а також колекція намиста з натурального каміння. Вишукані аксесуари можна приміряти і сфотографуватися на згадку в спеціально облаштованій фотозоні. Довершує атмосферу серія картин, написаних з чорно-білих весільних фотографій минулих століть.
На полотнах - молоді з дружками в традиційних народних строях.

На урочистому відкритті усі бажаючі першими дізналися тонкощі давніх
традицій. У програмі святкового відкриття був виступ гурту «Рожаниця», розіграш подарунків (хенд-мейд етно-сувеніри). А ще - кожен відвідувач отримав духмяну, випечену y печі весільну шишку від ресторану європейської кухні «Баркас».

На святкове відкриття були запрошені урядовці, митці, представники громадськості та інші поважні гості.

Відкриває виставку інсталяція «Весільний стіл» з традиційним, випеченим в печі, короваєм, обрядовим весільним хлібом - шишками та калачами, прикрашений барвінком та капиною. У центрі зали . Весільне дерево (гільце), яке символізує продовження роду, створення нової родини. Кожен
пагін гіпьця пишно декорований колоссям, паперовими квітами та травами. Ця та інші інсталяції заквітчані народними флористичними композиціями: запашне сіно з чебрецем і м`ятою, виноградною позою, кукурудзинням` льоном, копоссям...

Наступна інсталяція - це автентичні строї різних регіонів України, а також сучасні художні стилізовані сукні, доповнені авторськими вінками.

Для дітей облаштована зона зі стипізованими ляльками, подушки з сіна, дерев'яні коники, ляльки-кози с сіна, жартівливі композиції на весільну тематику. Творчий дует етнофлориста Світлани Вавілової та художниці Оксани Ягідки став ппатформою дпя цікавих творчих експериментів та пошуку нових художніх рішень. Роботи митців мапи успіх на вітчизняних та закордонних виставкових майданчиках України та знаходяться y приватних колекціях Канади, Франціії, Японії, Грузії та Польщі.

Леонід Коваленко

Немає коментарів:

Дописати коментар