Интернет реклама УБС

19.02.18

В Києві оголосили переможців ХІХ Всеукраїнського рейтингу "Книжка року"

58 експертів визначали переможців премії "Книжка року-2017"

У Науковій бібліотеці ім. М. Максимовича в Києві відбулась церемонія оголошення переможців ХІХ Всеукраїнського рейтингу "Книжка року". Лауреатів премії визначили 58 експертів серед 1,1 тис видань.

До уваги брали книжки українських і зарубіжних авторів, які видали в Україні, - інформує "Gazeta.ua".

Особливість премії полягає в тому, що для визначення результатів запровадили критерії соціології. Переможцем стає той, хто отримав найбільший середній бал від фахівців. "Книжка року" оцінює книжки у 8 номінаціях, кожна з яких має свої підкатегорії.

У номінації "Красне письменство" переможцями стали:

Сучасна українська проза, есеїстика, драматургія: Сергій Жадан "Інтернат"
Жанрова література: Юрій Винничук "Лютеція" та Юрій Косач "Сузір'я Лебедя"
Зарубіжна проза, есеїстика, драматургія: Ісабель Альєнде "Японський коханець"
Поезія, афористика: Серія "Українська Поетична Антологія" від видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА": "Антологія української поезії ХХ століття: від Тичини до Жадана", Дмитро Павличко "Два кольори", Ірина Жиленко "Євангеліє від ластівки", Ігор Римарук "Три потоки місячного світла".

У номінації "Дитяче свято" перемогли:

Книжки для малечі та молодших школярів: "Велика ілюстрована книга казок" від видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"
Твори для школярів середніх класів: Анна Коршунова "Комп і компанія"
Підліткова та юнацька література: Дара Корній "Духи природи"
Пізнавальна та розвиваюча книга: Ярина Винницька, Юлія Табенська, Дмитро Осипов "Наречена" та Леонід Ушкалов "Шевченко від А до Я"

Номінація "Минувшина":

Популярні видання, історична белетристика: Ярослав Тинченко "Лицарі Зимових походів. 1919-1922 рр."
Дослідження, документи: Наталія Яковенко "У пошуках Нового неба"
Біографії, мемуари: "Князі Олельковичі-Слуцькі"

Номінація "Хрестоматія":

Художня класика: Михайль Семенко "Повна збірка творів. У 4 томах"
Життєписи: "Франківська енциклопедія: у 7 томах. Том 1"
Літературознавство, критика: "Шевченківська енциклопедія. Літературні твори" та архієпіскоп Ігор Ісіченко "Війна барокових метафор".

Номінація "Софія":

Філософія, антропологія, психологія: Карл Густав Юнг "Aion. Нариси щодо символіки самості"
Політологія, соціологія: Джозеф Стіґліц "Ціна нерівності"

Номінація "Обрії":

Науково-популярна література: Кристоф Ґальфар "Всесвіт на долоні. Подорож крізь простір, час та за їхні межі" та Річард Докінз "Егоїстичний ген".
Бізнес, економіка, успіх: Ден Сенор "Країна стартапів. Історія ізраїльського економічного дива"
Публіцистика, сучасні мемуари: Дмитро Муравський "Через війну. Погляд волонтера".
Спеціальна література, довідкові видання: Станіслав Волощенко "Колекція Митрополита Володимира (Сабодана): рукописи, стародруки і рідкісні видання".

Номінація "Візитівка":

Малярство, фотографія, пластика: "Як у Тіні. Георгій Якутович як ілюстратор книги "Тіні забутих предків"
Мистецтвознавство, етнографія, історія повсякдення: Тетяна Філевська "Дмитро Горбачов. Случаї"
Краєзнавча і туристична література, дорожні нотатки: Ігор Гирич "Український Київ кінця ХІХ – початку ХХ століття" та Сергій Ярон "Київ у 80-х роках. Спогади старожила"

Цьогоріч "Книга року" вперше запровадила номінацію"Нон-фікшн". Ініціаторами виступили режисер та продюсер Володимир Тихий, його син Антон Тихий та літературознавець Ростислав Семків. Переможцем у цій категорії став Ярослав Тинченко "Лицарі Зимових походів. 1919-1922 рр.". Грошова винагорода у цій номінації становить 40 тисяч гривень.




Володарем гран-прі стало видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" за "Антологію української поезії ХХ століття".
"Знаю, що хвалитися не добре. Тому на своїй сторінці у ФБ майже не пишу про наших виданнях. Але сьогодні - особливий день: 4 книги "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ" здобули перемоги на "Книжці року-2017". Так багато нагород ми ще не отримували. Ось ці книги: "Велика ілюстрована книга казок", "Будинок" Р. Інноченті, "Сузір'я Лебедя" Ю. Косача та "Антологія української поезії ХХ ст.". Але виходити на сцену мені довелося не 4, а 5 разів. Це тому, що наша "Антологія української поезії ХХ ст. Від Тичини до Жадана" отримала Гран-прі! Дякую Рейтингу і більш ста його експертам, і вітаю всіх причетних до створення нагороджених книжок!" - написав Малкович на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook. Скріншот поста (facebook.com/Іван Малкович) Одну з нагород Малковичу вручив генеральний прокурор України Юрій Луценко, який славиться своєю любов'ю до книг. "Українська книга може бути хороша, може бути краща, може бути так собі, але вона повинна бути. Вона тримає нас цього світу і свого джерела. Які ж? Наприклад, Забужко врятувала мене під час відчаю після приходу Януковича до влади. Її "Музей забутих секретів" рекомендую всім, у кого опускаються руки. Ліна Костенко рятувала мене, коли нас роз'єднали з Іриною, тому що ми сиділи: вона у клітини, я в клітці і передавали один одному вірші", – сказав генпрокурор.
Також на церемоніі нагородження була присутня народний депутат Украіни, заступник голови фракціі "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко.
Найкращим художнім твором 2017 року визнали роман "Інтернат" Сергія Жадана. Книга розповідає про життя вчителя української мови в умовах війни на Донбасі.

Найкращим видавництвом стала "Темпора".

Немає коментарів:

Дописати коментар