Интернет реклама УБС

29.08.18

Як у Польщі відзначили День Незалежності України

Святкування відбулося в неділю, його організував фонд “Наш вибір”, Об’єднання українців у Польщі за допомогою громадської ініціативи “ Героям Майдану”.
Всі бажаючі могли поринути в низку культурних, освітніх та розважальних подій до Дня Незалежності України. Також на урочистостях були присутні посол України у Польщі - Андрій Дещиця і мер Варшави - Ганна Гронкевич-Вальц.
Було чути такі гасла як : “Коли українці і поляки разом, то вони непереможні“ та наголошувалося, що українці мають пам’ятати про позитивні і негативні сторінки України і Польщі за останні 100 років.
“Якщо ми вестимемо діалог на цю тему, якщо зробимо з цього висновки, то діти, які зараз тут бавляться, матимуть краще життя, ніж ми і наші предки”, - зауважив представник столичної влади Влодзімеєж Пашинський.
Об’єднання українців у Польщі висловили свої сподівання, що місць пов’язаних з українською діаспорою, у Варшаві ставатиме більше щороку.
Упродовж всього дня до опівночі у межах свята відбувалися концерти, виступали гурт українського традиційного співу “Горина” та співочо-танцювальний колектив “Ославяни”. Також проводилися майстер-класи , де всі охочі могли навчитися українським танцям, гри на корбовій лірі,а також пізнати секрети виготовлення українських витинанок з петриківського розпису.

Гості могли насолодитися виставкою,яка присвячена польско-українському союзу 1920 року, згодом були показані документальні фільми “Слідами Вінценца” та фільм щодо проекту Ukrainer.
Під час свята відбулася дискусія на тему "100 років незалежності Польщі і державності України: сучасна перспектива” за участю визначних дослідників історії та польсько-українських відносин Ярослава Грицака, Ольги Гнатюк, Томаша Стриєка. Був також організований ярмарок українського рукоділля та української кухні. 
Урочисте святкування завершилося концертом відомого українського гурту “Kozak System”. 


Анастасія Салтанович

Немає коментарів:

Дописати коментар