Интернет реклама УБС

11.12.18

Художники дослідили дані, які можуть поліпшити якість життя кожного українця

В столиці відкрилася перша національна виставка «OPEN DATA ART», присвячена культурі використання та відкриття даних, що повинні впливати на підвищення якості життя у країні. Кожного місяця відкривається новий набір даних, але Україна посідає у 2018 році 88 місце з якості життя. Для порівняння, Польща займає 33 позицію. Команда організаторів Є-data поставила мету: за допомогою мистецтва звернути увагу на те, як можна змінити якість життя в країні, аналізуючи, візуалізуючи та ефективно використовуючи інформацію, що є у вільному доступі.
В Києві, 6 грудня,  у «Zavalnyi Art Center/Завальний Арт Центр», відкрилася арт-виставка «OPEN DATA ART». Сучасні українські художники візуальними засобами досліджують сферу відкритих даних і запрошують глядачів до усвідомлення  вагомості цього складника у житті кожної людини. У залах арт-центру можна побачити роботи 9 митців: Олексій Сай, Владислав Шерешевський, Євген Лапченко, Валерій Пузирний, Анатолій Варваров,  Давид Шарашидзе, D Yana, Юрій Бондаренко та журналістка- розслідувачка Надія Вірна, яка ілюструє свої роботи.
У першій українській арт-виставці «OPEN DATA ART» зібрано твори сучасних українських художників різних поколінь, напрямів  та стилів, роботи яких відомі в Україні та за кордоном. Основне питання, на яке шукатимуть відповіді: чи можуть відкриті дані стати джерелом натхнення, а інформація  — предметом мистецтва?
Світовий обсяг інформації щороку зростає на 30%. Це не просто абстрактний масив цифр, а й інформація, яку збирають про абонентів мобільні оператори та користувачів соціальні мережі, інформація яку відкриває щодо своєї діяльності громадянам держава тощо. Відкриті дані впливають на життя кожного, і сучасне мистецтво намагається осягти цей вплив за допомогою своїх творів. Відкрита публічна/державна інформація стала об’єктом дослідження для нової течії в мистецтві  — open data art. Технології роботи з даними стають новими інструментами митця.

Українські  художники, роботи яких представлені на виставці — визнані у світі піонери інноваційного прориву в сучасному мистецтві. Олексій Сай спілкується з глядачами за допомогою картин створених в програмі Exel. Євген Лапченко розмірковує над тим, як відкриті дані стирають кордони приватності. Столичний живописець Владислав Шерешевський вважає, що до багатьох проблем сучасності можна поставитися з гумором. Також серед учасників виставки: Анатолій Варваров,  Давид Шарашидзе, D Yana, Юрій Бондаренко, Валерій Пузирний та журналістка Надія Вірна, яка сама ілюструє власні розслідування, зроблені на основі відкритих державних даних.
«Вплив відкритих даних на нас дедалі збільшується, отже нам треба сформувати культуру їхнього використання, - говорить Олександр Щелоков, керівник проектної команди «Є-data». – Для сталого розвитку нам потрібно, щоб чиновники сприяли відкриттю інформації, щодо використання бюджетних коштів, IT-спеціалісти створювали нові сервіси, а суспільство активно ними користувалось. На мою думку, мистецтво є одним із дієвих засобів популяризації цієї теми. Адже надихаючись відкритими даними, художники впливають на глядачів».
«Міністерство фінансів підтримувало і буде надалі підтримувати відкриття фінансової інформації, важливої для суспільства,  у всіх можливих формах і форматах. Особливо – в open data,  - зазначає Оксана Маркарова, Міністр фінансів України. – Але прозорість має сенс лише тоді, коли люди обізнані з можливостями використовувати такі дані і способами це робити. Для здійснення громадського контролю за процесами у суспільстві обовязково треба вчитися культурі користування відкритою інформацією».
Організатори арт-проекту – команда Є-data задумали створити проект «OPEN DATA ART» ще два роки тому. Головна мета виставки – сприяти популяризації теми відкритих даних, яка наразі є вельми важливою для розвитку відкритої України та  побудови демократичного суспільства. Формування культури використання відкритих даних та е-сервісів — мета журналу MIND LAB, який презентують під час відкриття. Журнал створено за підтримки програми «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за  дорученням Урядів Німеччини та Великої Британії. Сьогодні MIND LAB — єдине експертне видання про відкриті дані в Україні, яке висвітлює питання пов’язані з тим, як відкривати дані, створювати сервіс, забезпечувати соціальний ефект. Тема першого номеру — публічні фінанси.
Також під час виставки відбулася презентація першого в Україні журналу про відкриті дані MIND LAB, який надає читачам інформацію, щодо всіх питань пов’язаних з відкриттям даних, створенням сервісів, забезпеченням соціального ефекту. Матеріали випуску присвячені: якості відкритих даних та розвитку їхнього ринку в Україні; доступним е-сервісам та їхньої користі для окремого громадянина і країни; розумінню, що таке API і як його використовувати.
Видання створено за підтримки програми «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Урядів Німеччини та Великої Британії.
Довідка
Проектна команда Є-data – група фахівців за різними напрямами, які спеціалізуються на відкритих даних і працюють у форматі проектного менеджменту. Серед реалізованих проектів:
- Державний портал e-data.gov.ua;
- Розроблена Концепція Інформаційно-аналітичної системи «Прозорий бюджет» (затверджено КМУ);
- Створенио перший сервіс у секторі публічних фінансів «Пошуково-аналітична система .007»,  роботи BIbot та bot007;
- Започатковано регулярний Національний конкурс журналістських розслідувань та аналітичних досліджень «Є-Розслідування»;
- Створено аналітичну систему «INTRA» для громад / ОТГ;
- Відкрито перший в Україні журнал про відкриті дані «MIND LAB»;
- Організовано національну виставку «Open Data ART».

Немає коментарів:

Дописати коментар