Интернет реклама УБС

06.01.19

ЯК ОЧИСТИТИ СОВІСТЬ?

Апостол Павло говорить про совість ... При будь-якому згадуванні про такий предмет, як совість, найчеснішій людині стане трохи не по собі. Хто з нас не відчуває провини перед самим непідкупним суддею - совістю? Хто міг би сказати так, як Павло одного разу відповів фарисеям: «Я всією доброю совістю жив перед Богом до цього дня» (Діян. 23: 1). Та й сам апостол в цій фразі напевно не хотів повідомити про свою безгрішність. В даному випадку він скоріше мав на увазі виконання Моїсеєвого закону, ніж внутрішню чистоту душі.

«Гріхопадіння хто розуміє? Від таємних моїх очисти мене »(Пс. 18:13), - звертався Давид до Творця, бо свідчить цими словами найглибшу зараженість людської душі, а значить і деяку нечистоту совісті навіть і у праведних людей.

Гріхопадіння, це «багатство» зберігає наша совість. Пам'ять забуде, а вона запам'ятає. Розум скаже: нісенітниця, так всі роблять. А совість відповість: винен ти перед Богом і перед людьми. Вона як губка, яка після прибирання брудної квартири продовжує зберігати змитий бруд в собі.

Як же можна очистити совість? Потрібно робити наступне: спробувати адекватно відшкодовувати свої колишні беззаконня, замінюючи колишні гріхи відповідними чеснотами, компенсувати завдану ближнім шкоду. Це також можна робити, приносячи і віддаючи постраждалим від твоїх гріхів матеріальні і моральні блага.

Бувають незворотні вчинки, і бувають непоправні слова. Неможливо адекватно виправити, наприклад, гріх вбивства - людини не повернеш. Не завжди вийде знову з'єднати зруйновану колись сім'ю. Далеко не у всіх людей, скривджених нами, ми сьогодні можемо попросити вибачення. Річка часу безповоротно забрала не тільки безліч наших злочинів, а й багатьох з тих, перед ким ми винні.

Для того, щоб очистити совість для початку потрібно «розібратися з совістю», тобто згадати всі свої гріхи і образи, нанесені собою ближнім.

Сьогодні люди сприймають совість як проблему - вона всім заважає, її буквально хочуть позбутися.

Але апостол Павло, очевидно, зовсім по-іншому дивиться на «проблему» совісті. Він говорить про те, що її неможливо обійти як прикру перешкоду, але вона дійсно може бути очищена тому як совість має не земне походження, а божественне.
Потрібно, щоб кожен з нас хоч один раз в житті пережив почуття дійсного, безсумнівного очищення совісті, коли ми всім серцем відчуваємо, як стаємо іншими: як зникає тягар, що лежить на душі, прояснюється розум, послаблюється або зовсім пропадає та чи інша пристрасть, совість очищається. У такі хвилини ми чуємо відповідь: «Прощаються тобі гріхи твої".

Таке очищення совісті є повне і досконале. Але «по вірі вашій нехай буде вам» (Мф. 9:29). Людина очищається настільки, наскільки вона сама цього хоче і наскільки вірує в це. Бог спасає людину не без людини.

Звернемо увагу на закінчення апостольської думки. «Очистить наше сумління від мертвих вчинків», - говорить він, - «для служіння Богу Живому». Христос очищає нашу совість не для того, щоб ми лежали на дивані і говорили: я врятований; але для служіння Богу і ближнім. Очищений сосуд повинен наповнитися благодаттю, щоб не потрапити в лихо.

Христос очищає нас, прощає, рятує, милує. Але крім того, має бути ще своє, індивідуальне служіння. Або якась особлива милостиня, або благодійність, або ще що-небудь.

Хоч як важко це робити, тому що наша свідомість, як і свідомість будь-якої сучасної людини, споживчеа. Ми так виховані. Ми привчені щодня купувати і споживати, купувати і споживати. Ми весь час маємо справу з якимись товарами: від їжі і до карток метро. Але очищення потрібно робити. Очищаючи свою совість, ми поринаємо в цілий океан благодаті, ми залишаємо землю і торкаємося до вічності. Ми перероджуємося, зціляємося.

Всі дари, вкладені в нас Творцем, повинні розкритися.
Саме для цього нам даються очищення совісті і духовне зцілення. Або навпаки - не даються, через наш наполегливий ​​егоїзм і небажання служити будь-кому, крім себе.

Царство Боже має починатися вже на землі; духовний союз оновлених людей, служителей Всевишньому і один одному. Господь служить людям, а люди служать Господу - хіба це не рай? І в цей рай ми можемо увійти. Увійти з чистою совістю і твердою рішучістю служити Богу і ближнім. У цьому досвіді очищення і самовіддачі відкриється для нас нове життя, - Царство Боже на землі - Царство чистоти, любові і служіння.

Немає коментарів:

Дописати коментар