Интернет реклама УБС

26.02.19

У Софії Київській «Образи» скульптора Миколи Марченка

У виставкових залах «Хлібні» Національного заповідника «Софія Київська» відкрито першу посмертну виставку «Образи» київського скульптора Миколи Марченка (1943-2018 ) — яскравого представника академічної школи українського мистецтва ХХ ст., автора пам’ятників та меморіальних дощок, встановлених у Києві, зокрема учасникам Другої Світової війни (на фасаді будинку КНУТКТ ім. Карпенка-Карого) та видатному хореографу Павлові Вірському (вул. Мала Житомирська, 10).
В основі творчості майстра — інтерес до історичної, культурної спадщини України та особистостей, дотичних до її творення. Особливе місце в доробку скульптора займає портретний жанр. На виставці творчий спадок автора буде презентовано переважно портретами видатних діячів України (Феофана Прокоповича, Тараса Шевченка та ін.); звичайних людей (членів родини, друзів) та скульптурних груп, створених в період найбільш активного творчого життя автора – в 70-80-ті рр. ХХ ст. Деякі роботи ще не демонструвались широкому глядачеві.
Микола Марченко був учасником численних художніх виставок та мистецьких проектів. Зокрема, входив до творчої групи, котра працювала над втіленням проекту Монументу Незалежності в Києві у 2000 р. (автор проекту — скульптор Кущ А. В.).
Роботи Миколи Марченка знаходяться у приватних збірках України, Франції та інших держав Європи; а також в музейних колекціях: Національному заповіднику «Софія Київська»; Національного музею літератури України; Київського міського будинку учителя; Національного музею — меморіального комплексу «Букринський плацдарм» та ін.
Виставка триватиме до 22 березня 2019 року.

Про автора.
Микола Марченко народився 1943 р. у с. Харкове, Чернігівської області. У 1970-1976 рр. здобув вищу художню освіту у Київському державному художньому інституті (зараз — НАОМА) за спеціальністю «Скульптура». З 1978 р. член Національної спілки художників України. З 1979 року викладав у Київському інженерно-будівельному інституті (зараз — КНУБА).

Немає коментарів:

Дописати коментар