Интернет реклама УБС

17.07.19

Гендерні стереотипи впливають на доходи українських жінок

Кандидатки у депутати від «Голосу» Кіра Рудик, Юлія Безвершенко та Інна Совсун на формуі «Голос жінок» обговорили, наскільки актуальною є проблема гендерної нерівності та як допоможуть квоти забезпечити рівні права та можливості для всіх громадян.

Розрив між заробітною платою чоловіків та жінок в Україні сьогодні понад 24%. Це найбільший показник в Європі. В країнах ЄС ця цифра в середньому не перебільшує 16%. В сусідній Румунії різниця між зарплатами жінок та чоловіків взагалі 5%. А кожна третя жінка (31%) економить на одязі та їжі, тому що заробляє менше.

«Подивіться на український парламент. Тільки 12% українських парламентарів — жінки. Це найменший показник в Європі. Чи означає це, що тільки 12% жінок мають достатню кваліфікацію, щоб працювати в парламенті? Ні. Я знаю жінок, які можуть працювати ефективніше, ніж 80% чинного складу парламенту», — сказала Інна Совсун, кандидатка у депутати від «Голосу», віцепрезидентка Київської школи економіки.

Вона додала, що сьогодні відбір в парламент базується на стереотипі, мовляв керівником має бути чоловік. «Гендерні квоти, які прийняли на минулому тижні із новим виборчим кодексом, актуалізують одразу два питання. По-перше, нарешті в суспільстві почнуть звертати увагу, чому так нерівномірно представлені жінки в парламенті. І по-друге, лідери політичних сил будуть зацікавлені шукати саме кваліфікованих жінок, які працюватимуть в парламенті, а не запрошувати людей у список через своїх друзів та знайомих», — сказала Совсун.

У науковому середовищі ситуація трошки відрізняється. «Науковці досить критично ставляться до гендерних квот. Поки що спостерігаю тільки скепсис та спротив», — каже Юлія Безвершенко, кандидатка у депутати від «Голосу» та молодша наукова співробітниця Інституту теоретичної фізики НАН України.

Юлія пояснює, що із просуванням гендерних квот важливо відразу створити умови, які дозволять жінкам спокійно піти у декретну відпустку без втрати постійного доходу. Також надзвичайно важливо дати можливість родинам обирати, хто з батьків піде у декрет — чоловік чи жінка. Так, як це працює в європейських країнах.

Як це працює в ІТ-секторі розказала кандидатка у депутати від «Голосу» Кіра Рудик, операційна директорка IT-компанії Ring Ukraine: «Ринок ІТ сильно відрізняється в цьому питанні від інших сфер. Сьогодні ІТ-компанії створюють найкомфортніші умови роботи для жінок, тому що у нас великий кадровий голос. В 99% випадках за жінкою зберігається її робоче місце, коли вона йде у декрет і компанія точно виплачує компенсацію за 4-6 місяців роботи». Компанія Кіри, наприклад, абсолютно гендерно збалансована — 33% менеджерського складу тут жінки, а із більше, ніж 1 тис. працівників компанії — 36% жінки.

Партія «Голос» у новому парламенті буде захищати та боротись за права всіх громадян, тому що Україна — це країна рівних прав та можливостей для кожного громадянина та громадянки.

Немає коментарів:

Дописати коментар