Интернет реклама УБС

04.08.20

Торгово-економічне співробітництво Україна-Узбекистан

У 2019 році за обсягами торгівлі товарами Узбекистан займав 50 місце серед усіх торговельних партнерів України

СТАН ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ

         За 2019 рік обсяги торгівлі товарами склали 328,9 млн. дол. США та зменшились у порівнянні з 2018 роком на 19,3%, при цьому експорт товарів з України до Узбекистану склав 216,2 млн. дол. США та зменшився на 24,4%, імпорт узбецьких товарів в Україну склав 112,7 млн. дол. США та зменшився на 7,1%. Позитивне сальдо для України за цей період склало 103,5 млн. дол. США.

За 2019  рік обсяги торгівлі послугами склали 16,1 млн. дол. США та зменшились в порівнянні з 2018 роком на 26,6%, при цьому експорт послуг з України до Узбекистану склав 13,2 млн. дол. США та зменшився на 20,2%, імпорт узбецьких послуг в Україну склав 2,92 млн. дол. США та зменшився на 46,1%. Позитивне сальдо для України за цей період склало 10,3 млн. дол. США.


У структурі українського експорту послуг до Узбекистану домінували: транспортні послуги – 33,8% і 4,49 млн. дол. США (обсяг зменшився на 33,8%); послуги, пов’язані з подорожами – 28,8% і 3,80 млн. дол. США (обсяг зменшився на 18,3%); ділові послуги – 18,4% і 2,42 млн. дол. США (обсяг збільшився на 32,5%); послуги у сфері телекомунікації, комп’ютерні та інформаційні послуги – 15,0% і 1,97 млн. дол. США (обсяг збільшився на 34,9%).

У структурі імпорту послуг з Узбекистану домінували: ділові послуги – 57,2% і 1,67 млн. дол. США (обсяг зменшився на 25,7%); послуги, пов’язані з подорожами – 18,4% і 0,54 млн. дол. США (обсяг зменшився на 70,5%); державні та урядові послуги – 13,0% і 0,38 млн. дол. США (обсяг зменшився на 14,6%); транспортні послуги – 10,0% і 0,29 млн. дол. США (обсяг зменшився на 30,5%).

СТАН ІНВЕСТИЦІЙНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

Прямі узбецькі інвестиції в Україну

Станом на 01.10.2019 Узбекистан інвестував в економіку України 838 тис. дол. США (з початку року цей показник зменшився на 44 тис. дол. США).

Прямі інвестиції з України до Узбекистану

Станом на 01.10.2019 обсяг інвестицій з України в економіку Узбекистану склав 456,7 тис. дол. США (з початку року показник збільшився на 105 тис. дол. США).

Важлива інформація для українських експортерів

З метою недопущення дефіциту певних товарів на внутрішньому ринку РУз, Президент Узбекистану 3 квітня 2020 р. підписав указ № УП-5978 «Про додаткові заходи підтримки населення, галузей економіки та суб'єктів підприємництва в період коронавірусної пандемії». Відповідно до п. 1 Указу, до 31 грудня 2020 року в Узбекистані запроваджуються нульові ставки мита та акцизного податку при ввезенні товарів згідно з додатком № 1 

Наразі для українських експортерів є важливим те, що знижені митні та акцизні ставки до 0% на товари, зокрема: цукор, м'ясо та харчові субпродукти домашньої птиці, молоко, вершки, загущені або з додаванням цукру та інших підсолоджуючих речовин, яйце птиці свіже, консервоване, мука пшенична або житня, зерно злаків, макаронні вироби) та інше.

Двосторонні відносини України та Узбекистану інтенсивно розвиваються в усіх сферах.  Україна повинна стати одним з провідних економічних партнерів Узбекистану.  Зростання обсягу взаємного товарообігу, розширення експортного та імпортного потенціалу.  не тільки за рахунок продажу природного газу та бавовни, поліетилену, текстильної продукції та ін.

 Узбекистан, крім того виробляє продукцію хімічної промисловості та пластмасу, експортує кольорові і чорні метали (цинк, мідь, вольфрам, молібден), а також виготовлені з них вироби (кабель і інші провідники), технічні засоби багатьох видів, які використовуються у виробництві.  Величезний перелік товарів і послуг, що відображають експортно-імпортні операції.

Повинні розширяться масштаби інвестиційного співробітництва в цілях розвитку інфраструктури паливно-енергетичного комплексу як України так і Узбекистану, геологорозвідки, розвідки і освоєння родовищ.

Розвиток інвестиційного співробітництва можна забезпечувати за рахунок зростання кількості спільних підприємств.  Звернути увагу на створення в Узбекистані спільних узбецько-українських предпріятій.с участю українських інвестицій (зокрема у виробництві хімічної продукції, текстилю, фармацевтичної, парфумерної продукції. Створювати СП в Україні спільно з узбецькими інвесторами.

І Узбекистан, і Україна мають більші незадіяні резерви як в економічній, так і в соціальній сферах.  Наприклад, можливістю збільшення поставок бавовняного Узбекистану на українські текстильні підприємства.  Великі можливості і величезний потенціал для взаємовигідної співпраці є і в таких сферах, як машинобудування, автомобілебудування, літакобудування, інформаційні технології.

 Потрібно розширювати торгово-економічне, науково-технічне, інвестиційне співробітництво, подальше зміцнення зв'язків у гуманітарній сфері.

Програма економічного співробітництва з Узбекистаном може охоплювати безліч таких напрямків, як забезпечення стабільного економічного розвитку двох країн, розширення масштабів торгово-економічних зв'язків, стимулювання контактів у сфері підприємництва, спільна розробка і реалізація великих проектів, співпраця та обмін досвідом в аграрній галузі.

Домовленості між двома країнами послужать подальшому розвитку і підвищенню добробуту народів двох країн, зміцненню дружніх відносин між нашими державами.

Особливо має розвиватися співпраця в паливно-енергетичній і гірничодобувній сферах.

Ігор Друженко

Немає коментарів:

Дописати коментар