Интернет реклама УБС

07.05.21

Медитація та все про неї


Ми живемо у дуже нелегкому, перенасиченому інформацією світі, де важко не заплутатись у своїх думках. Почуваємо себе роздратованими, втомленими та не хочемо нічого робити. Вся ця щоденна рутина просто поглинає нас, ми втрачаємо саму суть життя, його найкращі моменти. З такими проблемами зіштовхується більшість людей на планеті. Звичайно себе можна захистити і один з найпростіших способів ― медитація. 

З чим у вас асоціюється слово медитація? Перше, що спадає на думку ― йога, астрал, нірвана та інші речі. Більшість людей думає, що це потрібно лише буддистам чи тим, хто хоче пізнати таємниці всесвіту. Насправді ж медитація вже дуже давно не просто духовна практика, а й науково-обґрунтований інструмент, який здатен змінити роботу вашого мозку та свідомості. Ми поспілкувались з Даною Кравчук, яка вже 9 років практикує медитацію. Вона розказала нам багато чого цікавого на цю тему. 

То що ж таке медитація?

Це процес самозаглиблення з метою вдосконалення свого внутрішнього світу, при якому людина залишається на самоті зі своєю свідомістю. 

Історія медитації починається з індійської і буддійської йоги. Ієзуїти використовували практику для духовних вправ, а мусульмани-суфії в навчанні в деяких школах психоаналізу, спрямованих на удосконалення особистості. Іноді її називають гігієною душі. Спочатку медитація була, як релігійний ритуал, а зараз це ефективна вправа для концентрації та розслаблення, яка звільняє від негативу та тривог, приводить ваші думки до ладу. 

Люди знайшли безліч специфічних форм медитації і спільне для них є: розслаблення, зосередження та усамітнення. Головне вміти занурити себе в стан повної безтурботності та відчуженості від будь-яких об’єктів і переживань. Зараз ця практика використовується як здоровими людьми, наприклад, в спорті, так і для лікування психологічних захворювань: безсоння, тривожності, нервової напруги та навіть алкоголізму і наркоманії. 

В чому користь медитації ?

Якщо розмірковувати з більш приземленого боку, то для тих, хто веде активний спосіб життя практики допоможуть відновити емоційні та фізичні ресурси. До того ж, медитація здатна поліпшити зібраність і уважність під час тренувань, змагань та розумової діяльності. Що, звичайно, поліпшить ваші результати. Люди, які регулярно практикують медитації, розширюють свідомість і межі сприйняття дійсності. Тобто вони проживають життя набагато яскравіше, відчувають щастя сильніше і частіше, тому що здатні знаходити його у звичайних речах. Практика дає можливість відпускати негативні емоції, залишаючись в гармонії . Такі вправи вчать усвідомленості. 

В результаті наукових досліджень були виділені позитивні ефекти від медитації: покращення ментального здоров’я, зростання впевненості у собі, зниження фобій та страхів, заряд бадьорості та енергії, зниження рівня стресу, неспокою та навіть депресії, посилення імунітету й багато інших. 

 Як діє медитація? 

Дана розповіла, що спочатку з великим скептицизмом ставилась до практик. Але все ж таки вирішила спробувати для себе щось нове і через деякий час зрозуміла, наскільки це корисно. 

Людина, яка медитує, утримує увагу на своїх внутрішніх відчуттях, дивлячись на них наче зі сторони. З часом така відстороненість з’являється в звичайному стані. Ви абстрагуєтесь від всього, що у вас зараз всередині. Наприклад, якщо ви починаєте злитись та дратуватись, щоб не піддатись емоції, фіксуєте її виникнення і зупиняєте цей імпульс. Залишається частинка вас, яка спокійно спостерігає за подіями в середині , а гнів не поглинає вашу увагу. Тому з’являється можливість боротися з цими емоціями. Практика наділяє упевненістю в тому, що ви зможете себе контролювати у будь-якій ситуації. Вона допоможе зберігати спокій у стресових ситуаціях та під час важливих моментів у житті ви перестанете відчувати нервозність. 

 Медитація ― це не магія і не чаклунство. Мета вправ ― врівноваженість, спокій, гармонія, щастя, здорове тіло та чистий розум. Насправді більшість з нас вже практикувались в цьому. Бувало, що ви не можете заснути і починаєте рахувати овець і уявляєте, як вони скачуть. Комусь це справді допомагає тому, що ви утримуєте свою увагу на якомусь одному предметі, тим самим перестаєте думати про щось негативне та зайве. 

 Як почати медитувати ?

Перше правило: знайдіть зручне місце

Краще займатись в тихій, домашній обстановці. Вас не має ніщо відволікати, потрібна комфортна і спокійна обстановка. Якщо не виходить знайти таке місце ― це не привід відмовлятися від практики. За бажанням можна медитувати навіть у людному місці, на вулиці, в торговому центрі чи в транспорті, незважаючи на всі чинники, які можуть вас відволікти. З часом у вас вийде розслабитися навіть в таких умовах. 

 Друге правило: виділіть час для практики

Найкраще медитувати два рази на день по 15-20 хвилин. Вранці вправа допоможе привести всі думки та розум в порядок та дасть енергію на весь день. Ввчері зніме навантаження та втому, позбавить від напруги та поганих думок. Намагайтеся займатися кожен день, щоб це увійшло у звичку. 

Третє правило: правильна поза 

Найголовніше в положенні― це рівна, пряма спина. Хребет повинен утворювати прямий кут з підлогою або поверхнею, на якій ви сидите. Спина не має бути нахилена вперед або назад. Не обов’язково сідати в позу лотоса, сідайте так, щоб вам було зручно. Можете присісти на стілець, не опираючись на його спинку. Рівне положення спини потрібно для того, щоб легше дихати і повітря проходило краще через ваші легені. Якщо ви будете сидіти прямо, то шанси, що ви заснете значно знизяться. Тому не рекомендовано медитувати лежачи. 

Четверте правило : розслабте своє тіло 

Постарайтеся повністю розслабитись, закрийте очі. Направте вашу увагу на дихання або на мантру. Якщо у вас цього не виходить, залишайте все як є. В цьому немає нічого страшного. 

Правило п’ять: обов’язково концентруйтесь на чомусь 

Є різні методики концентрації, найпопулярніша з них ―дихання. Відчуйте, як повітря проходить через легені і виходить назад. Не намагайтеся контролювати своє дихання, просто спостерігайте за ним. Воно має бути максимально природнім. Інша методика ― це читання мантри подумки. Ви просто вимовляєте молитву на санскриті. Кожен може обрати будь-який власний варіант тому, що для більшості мантра не є священним текстом. І остання ―техніка візуалізації. Потрібно уявляти різні образи, наприклад, абстрактні або конкретні. 


«Для тих хто хоче почати медитувати, я б порадила, просто зараз, після прочитання цієї статті, прикрити очі і три хвилини просто слухати своє дихання та уявити як ви світитеся зсередини!»,―радить Дана. 

Анна Хмельницька


Немає коментарів:

Дописати коментар