Интернет реклама УБС

13.10.21

14 жовтня історія свята та куди сходити?


З 2015 року 14 жовтня День Захисника України є державним святом і неробочим днем. Раніше відзначали 23 лютого. 14 липня 2021 року Верховна Рада прийняла закон про перейменування «День захисника України»  на «День захисників і захисниць України». Закон набув чинності 5 серпня 2021 року. 

    Історія

14 жовтня відзначається релігійне свято  Покрови Пресвятої Богородиці, це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Не виникає навіть суперечок між православними українцями й рідновірами, котрі хоч і вкладають у це свято зовсім різний зміст, ставляться до нього дуже шанобливо.


Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

    У XX ст. традицію пошанування Покрови як опікунки українського війська перейняла Українська повстанська армія. 14 жовтня 1942 року вважається символічним днем її постання. Так ухвалила Українська головна визвольна рада 30 травня 1947-го.

    У 2014 році, через те, що розпочалась збройна агресія Росії, в суспільстві почались все більше та більше посилюватись тенденції декомунізації — тобто відмова від радянських традицій, символів та свят. Тому того ж року чинна влада скасувала святкування Дня захисника Вітчизни (23 лютого) та започаткувала святкування Дня захисника України. Дата 14 жовтня була обрана тому, що в Україні вшанування нашого війська на Покрову — це історична традиція. З 2015 року це свято є неробочим днем.

    Куди піти в цей день?

День захисника і захисниць України

Український інститут національної пам'яті підготував інформаційну кампанію та низку заходів під гаслом «День захисника України. 1000 років нашому війську»:

    Виставка «Воїни. Історія українського війська»

    Презентація брошури «2014: початок російсько-української війни»

    Презентація відеопроекту «Бойовий шлях Армії УНР: командири, військові підрозділи, ключові операції» та розмова «Як розповідати історію військовим»

    Дискусія «Жінка у війську»

Коли: 14 жовтня

Скільки: Вхід вільний, необхідна реєстрація


День хліба

На День козацтва вперше в Національному музеї народної архітектури та побуту України разом з  Крамницею Злаків «Родовий маєток» святкуємо всесвітній День Хліба.

Гості та відвідувачі мають можливість:

    вперше посмакувати рідкий хліб за трипільськими традиціями, який ще за тих часів не випікався;

    прийняти участь у майстер – класі виготовлення живого хлібу без дріжджів, закваски та соди;

    посмакувати хлібці – буханці, які готуються за козацькою методикою;

    подивитись, як випікався хліб на камінні тощо.

Час події: 14 жовтня, 11:00–14:00

Місце події: Національний музей народної архітектури та побуту України (вул. Академіка Тронька)


Покрова у Феофанії

    Сімейне святкування з концертом під відкритим небом, традиційною розважальною програмою для дітей та дорослих, хороводи навколо святкового вогнища, бої мішками та приємні подарунки для учасників конкурсів.

ВХІД у парк: 30 грн, діють знижки на вхід для школярів, пенсіонерів та інших пільгових категорій населення.

Вхід на свято – вільний.

Час події: 13–14 жовтня, 15:00–19:00

Місце події: парк Феофанія (вул. Академіка Лебедєва, 37)


Повертайся живим - Концерт до Дня захисників та захисниць України

З нагоди Дня захисників та захисниць України! Не пропустіть святковий концерт "Повертайся живим"!

На сцені виступить Національний академічний духовий оркестр України.

У програмі:

- Старовинний запорізький марш

- Л. Колодуб - Три романси на вірші Т. Г. Шевченка

- М. Скорик - Дитинство з кінофільму 

- Ю. Мейтус, вірші Т. Шевченка - Од села до села

- Музика Лесі Тельнюк, вірші Т. Шевченка

Диригент - ОЛЕКСІЙ БАЖЕНОВ.

Коли: 14 жовтня о 19.00.

Де: Національна філармонія України (Володимирський узвіз, 2, Київ).

Вартість квитків: від 80 грн.


Святкування Покрови у Парку Київська Русь

Під Києвом пройде грандіозне святкування Покрови

14, 15, 16 і 17 жовтня в «Парку Київська Русь» пройде масштабне та видовищне святкування Покрови та Дня захисника України.

На гостей чекає яскрава шоу-програма на історичну тематику з кінно-трюкових виступами, давньослов’янськими розвагами та майстер-класами. А ще: прогулянки на конях, музеї та експозиції, смачні страви з багаття і багато цікавого з життя справжнього, живого середньовічного міста.

Справжнім подарунком до свята стануть костюмовані лицарські турніри зі стародавніх кінних бойових мистецтв із використанням середньовічної зброї. Гості будуть вражені яскравими виступами з елементами середньовічних боїв і трюками у виконанні кращих українських кінних каскадерів у тандемі з унікальними кіньми історичних порід.

До самого вечора на відвідувачів чекає яскравий калейдоскоп середньовічних розваг.

Гості будуть не просто спостерігати за дійством, а й зможуть взяти участь у веселих іграх та конкурсах, танцювальних флеш-мобах і запальних хороводах.

Древній Київ розташований в 45 хвилинах їзди від Києва сучасного - в Київській області, Обухівському районі, с. Копачів.


Donbas. Лінія фронту - Фотовиставка незалежного репортерського інтерактивного медіа Donbas Frontliner

12 жовтня – 02 листопада 2021 року

ДО ДНЯ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

Donbas. Лінія фронту

фотовиставка незалежного репортерського інтерактивного медіа Donbas Frontliner (Україна)

Презентація та відкриття – 12 жовтня о 18:30

представлені фотороботи  Андрія Дубчака, Олени Максименко, Єви Фомичевої (Donbas Frontliner), також фотороботи київських авторів  

Валерія Лещинського, Тетяни Фоменко, Світлани Задоровської, Валеріана Антоновича (посмертно).

Куратор події - Валерій Лещинський

Creative/Art Director у Kyivphotos-Hall 2012

Спеціальні гості на відкритті - київська поетеса і бард Ірина Антонович і бард-рок тріо «Рок-н-Ролл на поляне»

Про експозицію:

Російсько-українська війна триває сьомий рік. Але на сьогодні так складається, що українці все менше отримують у сучасній інтерактивній формі актуальну інформацію та глибокі текстові репортажі та світлини з фронту та прифронтової зони.

Donbas Frontliner – незалежне репортерське інтерактивне медіа про військовий конфлікт та гібридну війну РФ проти України. Кореспонденти і фоторепортери проєкту  постійно фізично присутні на лінії фронту. Інтерактивність – одна з ключових інновацій Donbas Frontliner.

Ці документальні репортерські фотороботи, які представлені на цій виставці, завжди цікаві та цінні для усіх небайдужих громадян, активістів, волонтерів, чиновників і військових.

Слава Україні!

Керівник медіа – Андрій Дубчак

тел. +380-63-493-08-70 / e-mail: DubchakA@gmail.com


Посади своє дерево 12, 13 та 14 жовтня / Plant your tree

Це просто!

Приходь на захід, бери з собою лопату, або отримай її на місці, принось саджанець, або отримай його на місці, закопай його та полий, зроби селфі з своїм деревом та поділися з друзями.

Тел. для зв’язку 0979152722

Місце події: Національний природний парк «Голосіївський» (вул. Митрополита Липківського, 35), озеро Дідорівка, місце зустрічі: ул. Генерала Родимцева, 6

Час події: 12–14 жовтня, 11:00–12:00

Гарних вихідних!


Ксенія Дахно

Немає коментарів:

Дописати коментар