Интернет реклама УБС

22.10.21

Як правильно сортувати сміття та куди його можна здавати?


Зараз весь світ ,  говорить про проблеми з екологією та , що потрібно вже замислитися і почати діяти. Дуже важливо зараз правильно сортувати й переробляти сміття, адже же є те , що розкладається багато років , а деяке сміття взагалі може не розкладатися. В Україні 96% відходів не переробляються. Тому, потрібно знати , як це правильно робити ,з чого почати та куди можна здавати. 
  Спочатку  потрібно зробити у себе в квартирі чи будинку , контейнери для кожних  видів відходів.  Існують такі види: органіка, скло, папір, метал , пластик та небезпечні відходи . 


Основні правила

• Збирайте та сортуйте лише чисту сировину. Для цього обов’язково промивайте тару від залишків їжі та жиру, видаляйте етикетку, кришку.

• Ущільнюйте сміття, щоб воно займало менше місця. Сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластика — так вони займуть менше місця;

• Збирайте окремо пластикові кришки.

Обв’язково читайте маркування.

Тепер розберемося , з кожним контейнером.


Органічні відходи

Що входить до категорії: м’ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи, кімнатні рослини, деревина, квіти.

Підготовка: збирати в окремий пакунок. Якщо ви живете в квартирі, то викидайте органіку в спеціальний бак чи бак із загальним сміття. Якщо ж у вас є присадибна ділянка, то цей вид відходів бажано компостувати.

Не можна класти: олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти, будь-які рідини, великі кістки, плівку, метал, скло, попіл, недопалки, вкритий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.

Папір

Що входить до категорії: газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти, зошити, чистий та використаний папір для нотаток та малювання, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперову тару.

Підготовка: скласти у плаский вигляд, сформувати окремим пакунком.

Не можна класти: чеки, серветки, використаний паперовий посуд, пачки від цигарок, пергамент, вологий чи забруднений папір і картон, фольгу та копіювальний папір, картонну тару для напоїв, плівку, фотографії, використані шпалери.

ВАЖЛИВО: Tetra Pak належить до категорії «пластик»!    

Метал

Що входить до категорії: залізні кришки, алюмінієві та консервні бляшанки, будь-які металеві предмети.

Підготовка: очистити від залишків їжі (промити), максимально спресувати і скласти в окремий пакунок.

Не можна класти: вимащену у їжі або не до кінця спустошену тару.

Скло

Що входить до категорії: пляшки та банки від напоїв, косметики та ліків, бите скло (його треба скласти окремо в прозору скляну банку з кришкою)

Підготовка: промити від залишків продукту водою, злити воду, покласти в окремий пакунок

Не можна класти: порцеляна, жаростійке та ударостійке скло, лампочки, віконне та листове скло.

Пластик

Що входить до категорії: упаковки продуктів харчування, косметики, техніки та побутової хімії тощо. Пластик має 7 основних видів, з яких переробляти можна 1,2,4,5,6

Підготовка: розібратися, з якого саме виду пластику виготовлена річ. Для цього необхідно знайти на ній маркування (трикутник з цифрою (від 1 до 7) всередині і літерами внизу. Зустрічаються випадки, коли є лише літери.

Промивати упаковки від соків, молочної продукції, після чого скласти їх так, щоб вони стали пласкими.

Окремо збирати пластикові кришки.

Не можна класти: одноразові контейнери з магазинів і посуд; пінопластові підставки; обгортки цукерок; непрозорі ПЕТ-пляшки; пляшки з-під олії; пінопласт і пінополістирол (м’які пластикові контейнери і підкладки для упаковки продуктів); зубні щітки і трубочки для пиття; пакети з-під заморожених продуктів; пластикову упаковку з-під шоколаду, макаронів і круп; поліетиленові та целофанові пакети. Упаковки, де немає маркування (коду переробки) або стоїть № 3 чи 7. У такому випадку викидайте упаковку в загальне сміття.

Варто , також пам’ятати про небезпечні відходи.

Небезпечні відходи

Що входить до категорії: ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, залишки масел та масляні фільтри, рештки клею та розчинників; хімікати та пестициди, ABS (будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони, ноутбуки)

Підготовка: зібрати у пакунок та віддати у пункт збору особливо небезпечних відходів

Не можна класти: пошкоджені чи розбиті ртутні термометри, які потрібно тримати окремо, у щільно закритій скляній банці з водою.

Залишкові відходи

Усе, що залишилося від вашого сміття, після роздільного збору – це залишкові відходи, які відправляються на полігон.

Зазвичай це засоби гігієни, упаковки та продукти без маркування, наприклад, одноразові бритви та зубні щітки, обгортки від цукерок з фольгою, вологі серветки, скотч, чеки та зламані речі.


Куди можна здавати сміття?

В цьому питанні , допоможе сайт «Національна мапа пунктів прийому вторсировини»- це Всеукраїнський проєкт, покликаних сформувати якісну інфраструктуру для сортування.. Тут можна , знайти пункти злачі, як правильно сортувати та що вони приймають.

Також, в кожному районі присутні контейнери від   «Київкомунсервіс»,приймають: скло, пластик, небезпечні відходи.

    Київміськвторресурси

    Це одне з найстаріших підприємств з переробки вторинної сировини, яке було засноване в Києві в 1948 році. Щороку Київміськвторресурси переробляють близько 70 тисяч тон сміття. Відходи приймають в пунктах прийому і закуповують у різних компаній, сплачуючи за кожен кілограм зданої сировини.

Приймають: макулатура, пластик, плівка, пляшки, тари, скло та інші види вторсировини.

Дуже корисний сайт Recycle Map,  на якому відзначені пункти прийому відходів для переробки в Україні. Мапа доповнюється.

    Отже, пам’ятайте,  що від кожного з нас залежить чисте довкілля. І один пакет зданий на переробку , може змінити ситуацію. Сортуй сміття! 


Ксенія Дахно

Немає коментарів:

Дописати коментар