Интернет реклама УБС

22.10.21

Глобалізація культури: Halloween VS Різдво


Кожного року останні дні жовтня не обходяться без страхітливих декорацій: пресованого сіна, моторошних статуеток і, звісно, гарбузів. Для нас вже звично ловити поглядом афіші елітних клубів: «Happy Halloween party». Молодь спішить купити найяскравіший костюм і нанести страхітливий грим щоб здивувати присутніх. Та чи зустрічаємо ми схожий ажіотаж під час рідного нам свята Різдва? Чому українці забувають про свої традиції та як з цим боротись?

Тенденцію щодо зміни культурних напрямків сьогодні звикли називати глобалізацією культури. Термін «глобалізація культури» з’явився наприкінці 80-х років ХХ ст. і означає процес інтеграції різних культур, що дає поштовх до міжнародного спілкування. В певній мірі відбувається поглинання менших (національних) культур більш популярними (міжнародними), або ж відбувається перетворення національних в інтернаціональні. Глобалізацію культури розцінюють як одну з найяскравіших ознак сучасного етапу суспільного розвитку. Адже вона дає можливість різноманітним культурам стати більш відомими, вийти за межі етнічної або національної обмеженості. 

Процес глобалізації культури ми спостерігаємо на власні очі. Культура США поглинає культуру України. Незважаючи на те, що Хеловін з’явилося в Ірландії та Шотландії, до нас свято прийшло через процеси американізації наприкінці ХХ ст. Саме вибух можливостей після розпаду СРСР дав поштовх до пізнання нового, того що було заборонено. Таким чином ми почали слідувати чужим традиціям, забуваючи свої. 

Насправді Різдво та Хеловін мають певну схожість. Під час Різдва українці  з давніх часів переодягались в костюми царів, ангелів, пастухів, і навіть смерті. Великою компанією ходили по домівкам, співали колядки, сповіщали людей про народження Ісуса Христа – це було справжнє театральне дійство. На знак вдячності господарі частували акторів смаколиками, а подекуди й давали гроші. Під час Хеловіну молодь теж одягається в костюми, проте вже в моторошні. Мета такого дійства – зібрати так звану данину (солодощі), щоб задобрити злих духів. 

Сьогодні побачити справжній вертеп ми можемо лише з екранів телевізора, рідко коли на Різдво до вас в домівку постукають колядники, зараз – це рідкість. Молодь слідує моді: про Хеловін говорять з усіх усюд, а про вертеп, на жаль, ні. Щоб святкування Різдва не опинилось в скрутнішій ситуації потрібно популяризувати свято на державному рівні. Наприклад: запрошувати в школи акторів-аматорів для театрального дійства, організовувати шкільні вертепи, конкурси на кращий різдвяний костюм, знімати соціальні реклами. Робити все можливе для залучення молоді до свята. Лише спільними зусиллями ми зможемо подовжити життя нашим традиціям, можливо вже через кілька десятків років на вершині глобалізації культури опиниться саме наша – українська.

Юлія Кишковська




Немає коментарів:

Дописати коментар