Интернет реклама УБС

21.12.21

Перша леді презентувала Альбом безбар'єрних рішень від урбан-бюро Big City Lab


20-го грудня, перша леді Олена Зеленська та міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов презентували Альбом безбар’єрних рішень, що створюється у межах ініціативи «Без бар’єрів», спрямованої на створення рівних можливостей для всіх українців. Розробником Альбому виступає урбан-бюро Big City Lab.

Альбом безбар’єрних рішень – практичний посібник, який рекомендує та на прикладах ілюструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів, зокрема й батьків з маленькими дітьми, літніх людей, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Він створюється разом із архітекторами, спеціалістами у сфері будівництва, науковцями у сфері людського різноманіття, представниками громадянського суспільства та маломобільних груп населення. 

Презентований перший розділ Альбому розкаже, якими мають бути доступні ґанки та подвір'я. Наприклад, як адаптувати вже існуючі ґанки для маломобільних груп населення за допомогою пандусів чи сходів, або створити ідеальний ґанок без бар’єрів та рівним входом. Рішення для подвір’їв представлені у об’єднанні зон просторів за їх функціями. До кожного типового сценарію додається зручна добірка державних будівельних норм та національних стандартів, які їх регулюють.

«Наша команда в усіх проєктах керується філософією безбар’єрності: так ми створювали концепцію урбан-парку на ВДНГ і проводили ревіталізацію острову Хортиця, що нещодавно отримав нагороду від Ukraine Tourism Awards «Доступний туризм: безбар’єрна культура». Тому тепер, в альбомі безбар’єрних рішень, ми зібрали всю свою експертизу і ділимось нею з іншими, щоб вони теж враховували людське різноманіття, проєктуючи нові простори», — зазначила Вікторія Тітова, СЕО урбан-бюро Big City Lab.

Посібник такого роду — перший в Україні. В чому його особливість?

Альбом показує, як застосовувати цінності універсального дизайну та доступності на конкретних прикладах реальними рішеннями. Використовуючи цінності універсального дизайну, автори зібрали у посібнику кращі рішення для нового будівництва. Для того, щоб проєктувальники розуміли, для кого створюються рішення, та як це працює у реальному житті, в Альбомі розповідають про людське різноманіття. Для цього їм не потрібно вивчати все людське різноманіття — у вступі до Альбому простими словами пояснюють, які нюанси потрібно враховувати для різних людей, та як адаптувати простір для них. Щоб зібрати цю інформацію, автори консультувалися з багатьма вузькопрофільними фахівцями та науковцями. 

Про унікальну структуру Альбому розповідає Софія Брем, архітекторка Big City Lab, яка координувала розробку Альбому:

«Щоб показати типові рішення, ми використовуємо підхід матричного типування елементів та розмірів: структуруємо їх, щоб зрозуміти, які з них комфортні. А тоді — збираємо відповідні сценації. Щоб показати градацію пріоритетів у проєктуванні, ми використовуємо такий метод, як «світлофор». Він допомагає відокремлювати рішення: для «ідеального» нового будівництва, адаптації існуючого фонду, та показати неправильні, навіть небезпечні рішення. 

Для перших двох ми створюємо ілюстрації, зображаємо схеми рішень та ілюструємо їх найкращими світовими практиками. Для того, щоб продемонструвати неправильні рішення, малювати ілюстрації не доводиться – достатньо взяти фото вже існуючих київських подвір’їв.»

Альбом стане у нагоді архітекторам, проєктувальникам, будівельникам, замовникам, держслужбовцям, активістам та тим, хто опікується рівнем якості реалізації просторів. Ознайомитися з ним можна за посиланням: https://bcl.com.ua/albomrozdil1

Альбом має відкритий код, а відтак – відкритий до вдосконалення. Тож за тим же посиланням можна заповнити анкету для зворотного зв’язку.

Альбом безбар’єрних рішень створюється в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проєкт реалізується громадською організацією «Безбар’єрність» спільно з Міністерством розвитку громад та територій України у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії. Розробником Альбому безбар’єрних рішень виступає урбан-бюро Big City Lab.

Немає коментарів:

Дописати коментар