Интернет реклама УБС

22.12.21

Український Дім представив програму Сучасне Українське Різдво





Напередодні новорічних свят Український Дім в межах програми Сучасне Українське Різдво представив Вертеп. Необарокова містерія» та Виставковий проєкт «ДоДому на Різдво». 

«Наш традиційний проєкт «ДоДому на Різдво» натхненний бажанням  створити атмосферу домашнього затишку і чарівного передчуття свята для наших гостей. Ми представляємо твори легендарних, вже знаних майстрів, і сучасних митців. А оригінальна адаптація старовинного «Вертеп. Необарокова містерія» настільки заворожує, що коментарі зайві, і його варто побачити на свої очі», — розповідає директорка Українського Дому Ольга Вієру.

Гості програми насолодились виставою, що базується на історичній реконструкції найдавнішого із збережених в Україні Галаганівського (Сокиринського) вертепу. Команда проєкту, працюючи із документами, занурюючись в історичний та музичний матеріал, створила сучасне перформативне дійство, яке показує дві частини Вертепу: Біблійну історію народження Ісуса та світську картину, зібрану з характерних жанрових сценок. 

«На перформанс варто піти — він здивує! Не хочеться розкривати інтригу, але це буде дуже несподівано. Окрім цієї таємничої несподіванки, дійство сповнене музичної барокової естетики — саме української! Українське Різдво самобутнє, театральне, старовинне, і «з перчинкою», — прокоментувала дійство Яна Шлябанська — композиторка, авторка камерної, оркестрової музики.

Режисер Богдан Поліщук зазначає, що створене Формацією Ignea Corda дійство не варто сприймати як реставрацію Галаганівського вертепу, швидше — це його сучасне прочитання. Для команди проєкту адаптація старовинного дійства стала цікавим творчим пошуком, оскільки основною задачею було відтворити унікальну барокову музику та мову кінця 18 століття, а не переповісти літературні версії. 

Творча команда проєкту:

Режисура: Богдан Поліщук

Сценографія, костюми: Олена Поліщук

Клавесин: Любов Титаренко

Вокал: Руслан Кірш, Олексій Фіщук, Надія Купчинська

«Вертеп — це атмосферне різдвяне дійство, в якому є все: серйозна духовна драма і філософські байки, смачний гумор і несподівані провокації. І все це — щирою українською мовою вісімнадцятого століття під звуки клавесину», — ділиться враженнями музикознавиця Євгенія Ігнатенко.

В межах виставки буде представлена творчість Івана Приходька, Володимира Шагали, Неллі Ісупової, Василя Омеляненка, Івана Бобкова, Олександри Прокопенко, Дмитра Молдованова, Михайла Китриша, Лізи Портнової, Альбіни Ялози, Марії Приймаченко та інших митців. Виставка об’єднала традиції та сучасність у творах кераміки, малярства, дерев’яній скульптурі та іграшці, різдвяній зірці, ткацьких виробах.

«Магічна виставка. Наше Різдво. Галаганівський вертеп. Обов‘язково знайдіть час відвідати Український дім найближчим часом», —  акцентує телеведуча та блогер Наталка Діденко.

Нагадуємо, що «Вертеп. Необарокова містерія» можна відвідати 20-22 та 25-29 грудня, початок о 19:00

Квитки в касі Українського Дому та за посиланням: https://bit.ly/3rQKXxo

*Гості програми до початку перформансу зможуть відвідати виставковий проєкт «ДоДому на Різдво»

Виставковий проєкт «ДоДому на Різдво» можна відвідати до 30 грудня (11:00-19:00).

Квитки в касі Українського Дому та за посиланням: https://bit.ly/3oGSltb


Немає коментарів:

Дописати коментар