Интернет реклама УБС

03.02.22

Ваш власний тарган на ім'я "Прокрастинація". Якою буває та як її перемогти кожному



Автор

 Вікторія Дуженко





А час все плине, плине, плине

Як музика, що беззупину 

Все лине і ніхто її не прерива.

А ми те чуємо та лиш підбіжимо - вона відлине

Так і минають миті нашого життя.

Вікторія Дуженко       

                        


Аж тут повз неї промайнув Кролик — білий, з рожевими очима. Диво, звісно, невелике, як не дивина було й почути, що Кролик бубонить собі під ніс:

— Ой лишенько, лишенько, як я забарився!"

(Уривок з книги Льюїса Керолла - "Аліса в країні чудес")                                                                                        

Слово, що таїть в собі проблему сучасності

Вам знайоме слово "прокрастинція"? Якщо ні, то ви щаслива людина... Утім, на жаль, як незнання закону, не звільняє від відповідальності, так і в нашому випадку нерозуміння терміна не гарантує, що вам він не характерний.

Що ж, якщо простими словами, то прокрастинція - це схильність людини відкладати завдання на потім. 

Звісно, можливо, ви прибулець з іншої планети чи дууже самоорганізовані й скажете, що це вас не стосується й ви ніколи не стикалися з цією проблемою. Але давайте будемо відверті один з одним, кожен з нас має певні недомовки з часом. Хтось відстрочує важливий проєкт по роботі, а хтось зустріч з близькими. Це може бути будь-що, навіть зволікання з візитами до лікаря чи невиконання обіцянки нарешті зайнятися спортом...


Про вас? Тоді продовжимо.

Чим це небезпечно?

Будучи прокрастинатором, ви в більшості випадків встигатимете (якщо у вас є дрібка відповідальності та ентузіазму) до спливання дедлайну (крайнього терміну виконання завдання), але все робитимете в останню хвилину, змушуючи мозок кипіти на повну. 

То чому ж бути прокрастинатором так страшно?

Ризики незавершити справу в потрібний термін, ба більше, часом навіть не почати її. Може загрожувати власним розчаруванням, сваркою, доганою, звільненням і т.д.

Втрата дорогих серцю людей через "відсутність" на них часу.

Постійне тримання організму в стані стресу, а особливо коли дедлайн починає "горіти". Думаю вам відомо наскільки негативно стрес впливає на наше здоров'я.

Іноді відкладання ставить під загрозу навіть наше життя. Наприклад, відтермінований похід до лікаря і т.п. 


Топ 7 причин прокрастинації або чому ж ми тягнемо кота за хвіст

 Страх. Ми просто боїмося братися за справу. Найчастіше через те, що не знаємо з чого її розпочати або того, як вона вирішиться. Проєкт здається надскладним для нагального виконання саме в цей момент. Хоча зазвичай все набагато простіше, ніж здається. 


Перфекціонізм. Таке собі бажання зробити завдання на «відмінно». Так-так, у багатьох воно ще зі школи.  І, на жаль, в цьому неідеальному світі ця риса частіше грає проти нас. Як то кажуть, що занадто, то нездраво.


Втома від перенавантаження. Коли робимо, усе, що в наших силах і навіть більше, то часто забуваємо, що людський організм це не вічний двигун і йому потрібен відпочинок.


Відсутність мотивації. Нерозуміння необхідності виконання того чи іншого завдання саме вами. Психологи зауважують, що такий стан може бути першим кроком до професійного вигорання.


Занадто великий список завдань. Провокує проблему зі встановленням пріоритетів і відповідно розпилення на менш потрібні завдання або ж взагалі невиконання плану. До того ж, коли у вас багато завдань складно оцінити скільки часу вам необхідно на кожне з них і чи вистачить вам того, що ви маєте.


 Вам не вистачає часу. Типова відмовка, якою кожен з нас колись користувався, але варто зрозуміти, що часу у всіх однаково, а проблема не в його нестачі, а у невмінні розставляти пріоритети або відсутності правильного підходу у вирішенні питання.

 


Ви часто відволікаєтеся. Мова йде про спокусу перед хронофагами (пожирачами вашого часу). Це може бути перехід під час роботи на коментар у соціальній мережі й довше перебування там, ніж спершу планувалося або виконання чужої роботи чи якихось легких непотрібних завдань, які лише роблять видимість зайнятості.


Як же з нею боротися ? 

Перш за все, треба визнати, що ви все-таки прокрастинуєте та розібратися, де саме ваш "відкладач справ" найактивніше дає про себе знати. Усвідомлення проблеми дає найкраще уявлення про те, що треба змінювати та як саме. Зараз я назву деякі дієві методи боротьби з цим підлим тарганом, що зветься "Прокрастинація". 

Важливо  навчися оформлювати власні плани. Заведіть блокнот, особливо ефективно, якщо самі його обрали (бо так він точно буде подобатися та надихати) + бажано, щоб він не займав багато місця, аби без зайвих труднощів мати можливість брати його з собою. Туди варто записувати свої плани та викреслювати по мірі виконання, що безумовно приносить задоволення. Або ж, якщо папір не для вас, то можна завантажити такий планер на свій гаджет, що в наш час не викликає великих труднощів і пропонує багато чудових варіантів, серед яких багато безкоштовних пропозицій. 

Але далі, увага. Не поспішайте, як було зауважено вище, писати величезний план, наче хочете за день виконати все те, що не могли роками. Краще виділити для себе 4-5 справ, які мають найбільше значення сьогодні і збігаються з вашими цілями та не братися за інші проєкти. 

Бажано такий план писати звечора, щоб засинаючи вже розуміти о котрій та як почнеться ваш день. 


Краще розділяти кожний пункт плану на SMART-цілі, які з одного великого завдання зроблять кілька легких та зрозумілих, але потрібних для досягнення кінцевої мети. 

 До того ж, раджу ознайомитися з матрицею Ейхенхауера, 34-того Президента Сполучених Штатів, генерала армії та головнокомандувача Антигітлерівської коаліції під час Другої світової війни. Якщо вона допомогла Ейхенхауеру вести за собою сотні тисяч людей, то вірогідніше й вам може допомогти самоорганізуватися. 

Вона уявляє із себе таблицю поділену на чотири частини.  Перша - це важливі термінові справи, друга - важливі нетермінові (які, на жаль, зазвичай з найбільшою вірогідністю можуть так і залишитися невиконаними), третя-неважливі термінові, які можна комусь делегувати та четверта - неважливі нетермінові, які бажано зменшити до мінімуму та краще робити лише у випадку, коли організм конче потребує відпочинку й ви вже нездатні дієво працювати ( головне слідкуйте, аби не почати зловживали таким виправданням ). 

Ну і з не менш важливих порад - зменшіть вплив на вас хронофагів. Під час роботи вимикайте повідомлення або ставте телефон, у режим польоту, контролюйте час проведений у соціальних мережах (до речі, є різні додатки, що можуть з цим дещо допомогти ), спершу виконайте справу, а потім робіть перепочинок... 

Та взагалі ставте собі цілі, прямуйте до них і ні в якому разі не опускайте руки й тоді у вас обов'язково все вийде.


На цьому й все. Звісно, охарактеризувати всі типи прокрастинації майже нереально, так як і назвати безпрограшні методи боротьби з нею саме для вас, бо це досить індивідуальна справа, яка потребує особистого аналізу та роботи над собою, але маю надію, що ознайомившись з наведеними формами та рішеннями ви знайшли щось для себе, а цей матеріал дасть вам змогу принаймні на кілька кроків наблизитися до більш якісного та продуктивного життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар