Интернет реклама УБС

10.04.22

Як планувати життя в умовах невизначеності через війну – поради психологів


Чим менше у житті стабільності та визначеності, тим важче самовизначатися і будувати плани.

Як повідомила <МЕТА>:

Психологи розповіли, як планувати життя під час війни.

Психологи розповіли, як планувати життя в умовах невизначеності через війну в Україні. Чим менше у житті стабільності та визначеності, тим важче самовизначатися і будувати плани.

Деталі.

Психологи заявили:

У мирний час більшість людей живе, маючи певний запас впевненості у завтрашньому дні. Коли є стабільність, звичність, навіть рутина, які дозволяють деякою мірою шаблонно мислити, сприймати, реагувати та діяти за алгоритмами

Стабільність сьогодення та визначеність майбутнього зберігають психічну енергію, дозволяють накопичувати сили для прийняття важливих рішень, проживання складних, часом кризових подій, що стають поворотними моментами у житті. Експерти відзначили:

Природним є прагнення людини в силу своїх можливостей впливати на перебіг свого життя, вирішувати, чого хотілося б і як можна цього досягти, виходячи з тих життєвих обставин, в яких людина перебуває. І добре, коли ці обставини є прогнозованими, передбачуваними, що дають певні підказки для прийняття рішень та побудови життєвих планів

Як будувати життя в умовах невизначеності під час війни

Толерантність до невизначеності як особистісна властивість

Люди різняться у здатності бути толерантними до життєвих ситуацій невизначеності та здатності адаптивно їх проживати. Цю здатність слід розвивати. Іноді вона зненацька з'являється в критичних умовах, коли просто немає іншого виходу і треба дуже швидко реагувати, кардинально змінюючи свої життєві наміри. Потрібно вчитися терпіти невизначеність.

Особистісне прийняття ситуації невизначеності

Розуміння того, що людина не все може контролювати, робить її сильнішою. Усвідомлення того, що є події, на які ми не впливаємо, дає змогу не переживати з цього приводу. Не варто намагатися все прорахувати. Зараз у ситуації війни в Україні це просто неможливо.

Вміння говорити "ні"

Планувати життя – це певною мірою робити вибір, що завжди важко. Важко, тому що коли людина каже: "Так", це означає, що, автоматично, чомусь іншому вона говорить "ні". Тому важливо бути не надто жадібним у своїх бажаннях і розуміти, що немає правильного чи неправильного вибору, є лише зроблений вибір та його наслідки.

Життя не за обставинами, а за цінностями

Важко будувати довгострокові плани на перспективу в ситуації з багатьма невідомими, але можна жити за своїми принципами, цінностями, смислами. Саме вони можуть визначати важливі речі та давати відповіді на запитання: Що робити? Коли? Де? Для чого? Такими цінностями можуть бути люди та стосунки з ними, коли все життя підпорядковане добробуту цих людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар