Интернет реклама УБС

02.06.22

Меми як інструмент інформаційної війни

Авторка 

Валерія Булаєва



"Зараз не до жартів". Впевнена, саме таку фразу хоч раз чув кожен українець від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Саме з 24 лютого 2022 року нам здалося, що ми більше ніколи не зможемо посміхатися. Яке було наше здивування, коли наші відчайдушні захисники почали знімати жартівливі відео у популярну соціальну мережу Тік-Ток, коли відомі стендапери почали проводити свої шоу у бомбосховищах а "інтернет-війська" почали наповнювати соцмережі гумористичними картинками - мемами. То чому ж саме меми стали невід’ємною частиною інформаційної боротьби?

Наразі меми виконують три основні функції: декатастрофізують ситуацію, знищують культ ворога, розповсюджують правду за межами України. Є багато яскравих прикладів, коли однією картинкою ми можемо висвітлити усю правду цієї війни. Наприклад, меми про Чорнобаївку. Це місто потерпає від постійних обстрілів і навряд чи хтось би знав про це, якби не відомий жарт де зображений Вілл Смітт. Можемо пригадати свій жах, коли почули перші постріли. А перші усмішки від висміювання ворога? За останній час ми маємо цілу добірку народної творчості, яка висміює жагу окупантів до мародерства. 

Не висміюванням єдиним сильні меми. Також вони підіймають патріотичний дух та віру у перемогу. Відомий вислів «Наша армія б’ється так, що це НАТО має подати заявку на вступ до України» змушує вірити у силу та перемогу. Саме завдяки цьому вислову багато українців усвідомили силу та непереможність українських захисників. 

Меми – це майбутня частина післявоєнної творчості. І тут ми можемо зрозуміти, що саме вони допомагають незламному українському народу на інформаційному фронті, адже заряджають наш дух та віру у перемогу.

Немає коментарів:

Дописати коментар