Интернет реклама УБС

25.06.22

Самореалізація - сенс людського буття




Авторка:

Єва Сластнова 



Кожна людина потребує розуміння, що вона потрібна та особлива. Усі ми сидячи у школі мріяли про те, як станемо відомими, успішними та багатими. Кожен мав свою ціль. На жаль, не все у нашому житті безхмарно та ідеально. Через неможливість подолати труднощі та різноманітні життєві обставини, люди на якийсь час перестають мріяти й пливуть за течією під назвою «життя». Та настає момент, коли кожен споглядає на досягнення інших та замислюється над сенсом свого буття. «Хто я? Що є справою мого життя? Чи реалізована я людина?» такі запитання ставить собі особа і намагається знайти на них відповідь протягом свого життя. 

Усі ми чули від знаменитостей та мотиваційних блогерів про «самореалізацію» та мало хто розуміє, що це є таке. Самореалізація - це втілення схильностей людини, його потенціалу і талантів через певну діяльність. За дослідженнями психологів 67% людей середнього віку не знають, чого хочуть від життя. Таке нерозуміння своїх цілей та бажань призводить до стрессу, нервових зривів та навіть депресії, адже без певної цілі життя втрачає сенс, тож є дуже важливим розібратися у понятті самореалізації, щоб не втратити свій потенціал. 

Є чотири види самореалізації: творча, професійна, соціальна та самореалізація особистості.

Самореалізація особистості полягає в аналізі своєї поведінки, характеру, принципів та пріорітетів. Така реалізація себе розпочинається ще у дитинстві, коли дитина хоче банальної поваги та похвали від батьків або друзів. У майбутньому такі потреби призводять або до успіху, або до провалу у випадку якщо дитина не отримувала достатньо уваги. При позитиній ситуації, особа шукає кар'єрного зростання, матеріального благополуччя та розвитку своїх природних задатків. 

Творча реалізація залежить від пропрацювання креативності та своїх талантів у будь-якій сфері. Така реалізація сягає корінням у минулі століття. Усі відомі нам витвори мистецтва та наукові відкриття зробили світ тим, яким він є зараз. Люди з нестандартними та оригінальними ідеями завжди мають увагу та успіх. Розвиваючи свої таланти, ми можемо зробити із хобі справу свого життя, яка буде приносити дохід. 

Професійна самореалізація є успіхом на роботі. Важливість цього пункту не лише через гроші, а у своїй більшості через визнання серед колег. Коли ми задоволені власною діяльністю, ми намагаємося досягти найкращого місця у робочій ієрархії. Більше того, ми можемо планувати майбутнє та розвивати свої слабкі сторони. 

Соціальна самореалізація – це те як ми будуємо стосунки з оточуючими людьми. Усім потрібні поряд друзі та ті, хто будуть надихати на нові звершення. Завдяки цій самореалізації можна розвивати свої професійні та творчі навички. Оскільки у майже усіх професіях неможливо досягти успіху без вміння налагоджувати стосунки з людьми.

Важливо розуміти, що самореалізація дорівнює самостійності, а отже свободі. Маючи внутрішню незалежність, людина краще адаптується до ситуацій та спокійніше реагує на зовнішні чинники й проблеми. Будучи самореалізованим, ви отримуєте безліч можливостей. Ви починаєте приймати себе та залишаєте комплекси. Отримуєте гармонію у родині та розумієтесь на  відносинах. Ви навчаєтесь та пізнаєте світ, таким чином ваше життя отримує сенс. 

Багато хто, починаючи з юності хвилюється через те, що не є реалізованим у свої 20 років. Це виникає через публічних особистостей, які досягли успіху у дуже молодому віці, як от, наприклад Біллі Айліш, яка активно підкорює музичну індустрію з 14 років. Важливо навчитися не порівнювати себе з іншими. Кожна людина має свій особливий шлях, тож і самореалізуємось ми у різному віці. 

З іншого боку, люди середнього і старшого віку також бояться змінювати себе та свою діяльність через ряд стереотипів та страхів. У світі багато прикладів людей, які змінили своє життя після багатьох років звичайного життя. Стен Лі – американський письменник, що створив таких персонажів як: Людина-павук, Халк, Доктор Стренж тощо. Він створив відому фантастичну четвірку у віці 39 років. А людина, яка змінила світ моди – Крістіан Діор, створив свій модний дім та першу колекцію одягу у 42 роки. Імена цих людей знає весь світ і вік не зупинив їх на шляху до своєї мети. 

Але що робити, коли не знаєш свого таланту? Є багато чудових практик, які допоможуть знайти істині бажання, працюючи над якими можна досягти успіху. Одна з них – це уявити, що ви маєте 5 життів. Пропишіть кожне зі своїх життів. Чим би ви займались? Ким були? Який результат отримали? Нам усе життя доводять, що нам потрібна одна стабільна робота на усе життя, але це лише рамки, нав’язані суспільством. Інший варіант – це написати 10 справ, від яких ви отримуєте задоволення. Після цього по черзі викреслювати по одному. Так залишиться одне заняття, якому ви при великому бажанні зможе присвятити своє життя. 

Самореалізація може проявлятися у будь-яких речах. Необов’язково ставати мільйонером або всесвітньо відомою зіркою. Для кожного самореалізація має свої межі та це не є чимось поганим. Кордонів немає – є лише ваше особисте відчуття свого успіху. 


Немає коментарів:

Дописати коментар