Интернет реклама УБС

25.07.22

Крути педалі назустріч щастю



Авторка: Карина Доломанжи 



Спека, довгі світлові дні та бажана відпустка – багато років це головні складові літа для людей. Але все може змінитися за рік, день чи годину.  Початок повномасштабної війни в Україні сповільнив наші годинники, змінив цінність багатьох речей та розмістив українців у стан постійного стресу. Цей стан виводить з ладу наш організм, а точніше – його найуразливіші частини.               

  Гіпертонія, ішемічна хвороба серця, бронхіальна астма, виразка - ось далеко не повний список захворювань, розвиток яких здатний прискорити сильний або тривалий стрес. Для здорового та щасливого  майбутнього важливо взяти себе в руки та покращувати свій стан. І в таке спекотне літо найкращий варіант  - велоспорт!

  Чим корисний велосипед? У процесі катання людина залучає майже всі життєво важливі системи організму, підвищуючи витривалість і покращуючи психічний стан. Сучасний велосипед є складним пристроєм з погляду виготовлення. Весь пристрій спрямований на підвищення комфорту у процесі їзди. Така техніка має малу вагу і досить потужні, надійні гальма, також є кілька швидкісних режимів для різних дорожніх умов. Варто відзначити великий асортимент додаткових велоаксесуарів, що дозволяють контролювати безліч параметрів у процесі їзди.

Звичайно, як і перед заняттям будь-яким видом спорту, важливо ознайомитися з користю, шкодою та протипоказаннями цією активності. 

         Користь від катання на велосипеді: 

Спалювання калорій та підвищення тонусу

Темп їзди, обрана швидкість і час їзди істотно впливають на надмірну вагу. Наприклад, повільна годинна прогулянка велосипедом дозволяє спалити приблизно 220 калорій, при цьому підвищується м'язовий тонус ніг, спини і стегон. Під час їзди беруть участь навіть м'язи живота.

Зняття стресу 

Їзда на велосипеді має гарний лікувальний ефект, приносячи відчутну користь емоційному здоров'ю організму. При обертанні педалей створюється ефект медитації. Достатньо лише повністю сфокусувати увагу на енергійному обертанні педалей, і всі погані думки будуть заблоковані.

Контроль апетиту

Дослідженням Університету Суррей було доведено, що велоспорт  допомагає керувати апетитом. Дослідники встановили, що однієї години їзди достатньо для активації гормону, що знижує голод, що робить істотний внесок у зниження рівня споживання їжі.

Підвищення енергії та відчуття щастя

 Достатньо півгодинної їзди на велосипеді, щоб збільшити енергетичний рівень організму без застосування стимуляторів, одним з яких є кофеїн, який багато хто вживає вранці у складі кави.

Захист серця

 Вчені довели, що велоїзда зменшує ризик прояву захворювань серцево-судинної системи, а також інших серйозних захворювань, аж до раку. Велоспорт сприяє стабілізації кров'яного тиску та відмінно тренує серцево-судинну систему.

Збереження суглобів

Завдяки велоспорту забезпечується зниження тертя та навантаження на суглоби.

Забезпечення найкращого сну

Завдяки велоспорту та вивільненій при ньому енергії, нічний сон буде як у немовляти.

Омолодження організму

Регулярні велопрогулянки поряд з іншою фізичною активністю дозволяють зберігати шкіру пружною, а також промальовувати чіткі та красиві контури тіла.

Екологічний спосіб побачити світ

Замінюючи автомобіль на велосипеді, ви покращуєте довкілля. А займаючись велотуризмом, ви можете побачити багато гарних місць з користю для свого культурного на фізичного розвитку.


        Шкода від катання на велосипеді

  Як основний недолік науковці виділяють можливість появи репродуктивної дисфункції, як у жінок, так і у чоловіків. Хоча зазначається, що така дія неможлива в тому випадку, якщо правильно підібрано велосипед з відповідним сидінням, а також у разі правильного вибору пози в процесі поїздки.

 Шкідливий вплив велоспорту також може вплинути на певні категорії людей. До них відносяться люди, які страждають на хвороби кровоносної системи та опорно-рухового апарату, різними захворюваннями в області судин і суглобів.

 Варто пам’ятати, що якщо в процесі їзди у вас з'являється відчуття дискомфорту, катання необхідно закінчити і розібратися з причиною, після чого усунути її.

Протипоказання до їзди велосипедом

Найсерйозніші захворювання, за яких категорично протипоказаний велоспорт:

Порушення координації рухів;

Серйозне захворювання чи дефект серцево-судинної системи;

Крихкість кісток;

Захворювання, що викликають порушення у хрящовій та суглобовій тканині;

Деякі форми анемії, які призводять до втрати свідомості;

Для заняття велоспортом при порушеннях судин головного мозку потрібна консультація фахівця.

Велоспорт може стати  вашим найкращим  другом, наставником і тим, хто супроводжує до щасливого життя. Залишилося 5 тижнів літо та варто їх провести з користю для себе!


Немає коментарів:

Дописати коментар