Интернет реклама УБС

28.07.22

Державний Герб як символ нерозривного зв’язку з Україною

 



Авторка Єва Сластнова




Усіх з малечку навчають розрізняти державні символи України, і кожен знає, що на гербі України зображено жовтий тризуб на синьому фоні, а у тризубі зашифроване символічне для країни слово «воля». Та насправді український тризуб має велику історію та роками слідує за країною від часів Київської Русі та до Незалежної України 1991 року.

Державний Герб України – це один з офіційних символів незалежної України, окрім гімну та прапора. Він є офіційною емблемою країни, що зображується на офіційних документах та печатках. Складається із Малого та Великого гербів. Малим вважається саме той знак, який усі ми добре знаємо, затверджений 19 лютого 1992 року, а Великий роками перебував у розробці й лише у 2021 році було визначено його вигляд. У його основу входить основний герб посередині, а по боках зображені фігури козака, що символізує Наддніпрянську Україну (справа) та лева, як символ Західноукраїнської Народної Республіки 1918 року (зліва). Великий герб використовується у рідких випадках, а Малий залишається основним символом.

Найперші археологічні знахідки із зображеннями схожі на тризуб датовані приблизно 4-3 століттям до нашої ери. А отже належать до часів Трипільської культури. Такі знаки були знайдені на території Поділля та Ольвії. Згодом цей знак використовували скіфі. За думкою істориків, на тогочасні племена відбився грецький вплив. Річ у тім, що у греків тризуб був символом влади. Одразу згадуються різноманітні боги різних культур, яких зображували з тризубом, як от, наприклад: Посейдон, Нептун і Перун. 

Історія українського тризуба офіційно розпочинається з 10 століття. Це був родовий знак династії Рюриковичів. Перша згадка про нього була у Болгарському літописі «Хроніка Манасії», у якому розповідалось про тризуб як символ дружинників князя Святослава. Однак за часів його правління тризуб мав лише два зубці. За гіпотезою істориків – це була буква «ц», що означала слово «цар». Викарбуваний тризуб ми можемо побачити на монетах часів Володимира Великого.  Однак він удосконалив його, додавши паличку по середині. Також сучасний символ був виявлений на руїнах Десятинної церкви та Свято-Успенському кафедральному соборі.

Після розпаду Русі символ частково належав Галицько-Волинському князівству. Але наступним важливим періодом становлення української символіки були 16-17 століття та часи Козацької держави. У часи Богдана Хмельницького на його клейнодах змальований козак із самопалом, саме він зараз фігурує на Великому гербі України. У 1758 він був визнаний офіційним гербом держави. Але на родових гербах гетьмана Хмельницького та кошового отамана Мазепи, були різноманітні хрести та якорі, які були стилізовані під тризуб. 

Після того, як Козацька Січ була зруйнована, а Україна втратила свою державність, лівий берег Дніпра був підпорядкований Московському Царству. Тоді від колишніх символів не залишилося й сліду. У всі часи Москва боялася будь-яких символів української державності й тоді офіційним гербом був двоголовий орел. А ось на західній Україні, яка входила до складу Австрійської імперії, залишила свій символ часів Галицько-Волинської держави.

У квітні 1918 року, коли до влади прийшов Скоропадський, з’явився шанс на відродження історичних українських символів, оскільки тогочасний гетьман підтримував відродження козацтва. У той час гербом став козак із самопалом, але від традиційного тризуба не відмовилися, так як той розташовувався вище козака. Такий символ з’явився на печатках нової Української Держави.

Коли у тому ж році восени відбувся переворот і до влади прийшла Директорія на чолі з Симоном Петлюрою, то тризуб знову став офіційним гербом України. На жаль, це було недовго і з приходом Радянської влади він став забороненим націоналістичним знаком, тож влада жорстоко карала тих, хто використовував у будь-яких цілях сучасний герб. Але після багаторічного «серпа і молота», коли наша Україна виборола свою незалежність, то у 1992 році тризуб знову став офіційним гербом України й відтепер назавжди.

Тризуб також фігурує в історії багатьох країн Європи та Азії, оскільки був частиною багатьох народів та мав особливу роль у віруваннях арійців. Адже в Індії, у Храмі Вайшну-Деві є статуя Великої Богині Мати, яка тримає у руках тризуб, символічним також є те, що храм стоїть на горі з трьома вершинами. Також, саме український тризуб показано на прапорі італійської армії. У часи Другої світової війни, італійське військо було направлене на територію України. Італійці були повністю розгромлені, але ті хто зміг повернутись на рідну землю сформували нове військо, яке і додало до свого герба український тризуб.

Існує близько 200 припущень щодо значення тризуба. Його вважають верхівкою скіпетра візантійського царя, короною, наконечником списа,  соколом, сокирою, корогвою, житнім колосом, шоломом тощо. Є думка, що це знак триєдиності світу та поєднання магічних символів якоря та сонця. Дехто вважає, що у тризубі зашифровані літери імені «Володимир», але найпопулярнішою думкою є те, що у символі закарбоване слово «воля».

Зараз герб України став культовим по всьому світу через підтримку, викликану російсько-українською війною. Тризуб сучасно оформлюють та відтворюють у татуюваннях, одязі та прикрасах, таким чином підтримується патріотичний дух українців. Тризуб - символ нерозривного зв’язку з Батьківщиною. З давніх-давен він був своєрідним оберегом та ставав знаком постійної боротьби за незалежність України. Тож кожен українець, який зараз знаходиться далеко від дому духовно пов’язаний з Вітчизною. 

Немає коментарів:

Дописати коментар